Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2009 április - május
Aktuális
Miért késik a baba? Egyre több fiatal pár teszi fel ezt a kérdést. Lassan megszokottá, s már-már természetessé válik, hogy éveket kell várni, mire a kettőből három lesz, mire a férfi és a nő úgy érezhetik, hogy végre családot alapítottak. Még ma is fellelhető a magyar nyelvben az a kifejezésmód, ami a gyermeket a családdal azonosítja: – Hány családod van? – Ahány gyermek – annyi család…
a Paramedica
Szerencseiskola címen jelentős könyv jelent meg a napokban. Dr. Richard Wiseman – az angliai Herfordshire Egyetem pszichológia tanszékének egyik vezetője – három éven keresztül több száz kirívóan szerencsés és kirívóan balszerencsés embert vont tudományos vizsgálat alá. Megállapította, hogy melyek azok a viselkedés- és gondolkodásbeli vonások, amelyek a szerencsés emberekben közösek, s amelyeket ők öntudatlanul használnak. Ezt követően megtanította mindezekre a kirívóan balszerencsés embereket, akik ettől kezdve szerencséssé váltak!
dr. Domján László
Hogyan működünk?
Korábban a házasságok 16%-ában nem köszöntött be a gyermekáldás, noha ezt nagyon szerették volna. Szerencsére az elmúlt évtizedekben az orvostudomány jelentős eredményeket ért el a meddőségek kezelésében, így egyre több gyermektelen párnak tudunk segítséget nyújtani.
Dr. Czeizel Endre
Örömteli hír, hogy a szoptatás reneszánszát éljük! Az elmúlt 20-30 év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy az anyatej nem helyettesíthető egyetlen mesterséges tápanyaggal sem. Összetétele ugyanis – a gyermek igényeihez alkalmazkodva – folyamatosan változik, minden pillanatban tökéletes, hiszen tartalmazza mindazt, amire a baba szervezetének éppen szüksége van.
Prof. Dr. Kéry Ágnes
A terhesség alatti szorongásos és depresszív állapotok jórészt nem pszichiátriai betegségek, hanem sok okra visszavezethető emocionális reakciók. Részben a magzat tápanyagszükségletével kapcsolatba hozható anyai hiányállapotokról van szó, részben pedig – evolúciós értelmezésben – az utódnevelés fokozott kockázataira, az esetleges csökkent támogatottságra adott adaptív válasz. Ebből logikusan következik a kezelés módja, azaz a hiányállapotok megszüntetése és a pszicho-szociális feltételek javítása.
Szendi Gábor
Alternatív módszerek
A múltban természetes volt a nők számára, hogy vajúdás és szülés közben tapasztalt asszonytársak segítik őket, s nyújtanak számukra támaszt, megerősítést. A franciák „bölcs asszonynak”, míg az izlandiak „a fény anyjának” nevezték e segítőket, a bábákat.
Novák Julianna
Az allergia, ezen belül a szénanátha korunk népbetegsége. Leggyakrabban virágporokra, különböző pollenekre, állatszőrökre, porra és penészgombákra reagál allergiásan a szervezet, azaz megjelennek a szénanátha különböző tünetei. Sajnos öröklődő betegségről van szó, így ha az egyik szülő allergiás, akkor a születendő gyermek 40%-os eséllyel lesz allergiás, mindkét szülő allergiája esetén viszont ennek valószínűsége megduplázódik.
Dr. Zarándi Ildikó
Kevés szerencsés kismama akad, aki ne ismerné a terhesség során jelentkező hát- és derékfájás gyötrelmeit. Körkérdést intéztünk szakértőinkhez, reumatológushoz, gyógytornászhoz és gyógy-masszőr természetgyógyászhoz: miként előzhető meg, illetve hogyan kezelhető a terhességi hát- és derékfájás?
dr. Penczner Gabriella, Varga Terézia, Faragó László
Magyarországon jelentős hagyománya van a gyümölcs- és zöldség-flavonoid, illetve a búzacsíra kivonatok alkalmazásának a rák és a szív-érrendszeri betegségek kiegészítő gyógymódjaként. Eddig azonban még nem sikerült egyértelműen kimutatni, hogy pontosan milyen flavonoidokat érdemes fogyasztani rákmegelőzés céljából, hiszen kontrollált klinikai kísérletek nem, vagy csak igen korlátozott számban álltak rendelkezésre.
Varga Gábor
"Az ember az emlősökhöz, a madarakhoz, sőt még a rovarokhoz is hasonlóan alá van vetve azoknak a titokzatos törvényeknek, amelyek szerint bizonyos normális folyamatok, mint a terhesség, a növények növekedése és beérése, bizonyos betegségek időtartama, a hold periódusaitól függ." (Charles Darwin)
Dietetika
A coeliakia (lisztérzékenység), életre szóló gluten-intolerancia miatt létrejövő immunbetegség, ahol a szervezet a kalászos gabonákban található gluten fehérjék hatására, a saját szervek, szövetek (vékonybél, bőr, máj, idegrendszer) ellen kezd dolgozni. Ennek következtében a vékonybél károsodása alakul ki, és a kórjelek serdülő vagy felnőtt korban már más szervekben is megjelenhetnek.
Dr. Korponay-Szabó Ilma
Mit köszönhet tehát a kisbaba a baktériumoknak? Az életét! Születéskor ugyanis a bélrendszer steril, az immunrendszer pedig még nem működik, hiszen eddig mindent a mama csinált. Egy esetleges fertőzés akár napok alatt végezhetne a babával, de a mama újabb csodát tesz érte.
Dr. Kiss András
A gyermekvállalás egy életre szóló program, vállalkozás, melyet az egészséges, életerős baba érdekében érdemes alaposan megtervezni és előkészíteni. Tekintettel arra, hogy a magzat számára 9 hónapon át az anya teste biztosítja a „lakhatást" és a táplálékot, illendő azt a kis vendég érkezése előtt alaposan megtisztítani, „kitakarítani”.
Most mi magyarok, fejlettek vagy fejletlenek vagyunk – legalábbis az elhízás tekintetében? A hazai lakosságnak körülbelül a fele ugyanis túlsúlyos. A kövérség pedig egyszerre a fejlődő és a fejlett országok betegsége, bár az utóbbi időben – érdekes módon – a szegényebb államokban vált inkább népbetegséggé. Miért?
Dr. Nemes János
A tavaszi időszakban a közelgő fürdőruha szezonra gondolva gyorsan szeretnénk megszabadulni a télen felszedett plusz kilóktól. Még épp időben hozzákezdhetünk az anyagcsere-diétához, melynek segítségével fokozatosan és tartósan adhatjuk le a súlyfelesleget.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Prevenció és terápia
Cukorbetegek esetében különösen fontos a gyermekvállalás körültekintő megtervezése, az, hogy a fogantatás az egészségesekével pontosan megegyező anyagcsere állapotban, azaz normál vércukorszinten következzen be. Ezt az állapotot ún. prekoncepcionális gondozással szokták elérni, melyhez esetenként insulin adagolása is elengedhetetlenül szükséges.
Dr. Winkler Gábor, Dr. Baranyi Éva
Amennyiben a terhesség során bármely időszakban a kismama vérnyomása legalább két alkalommal több, mint 140/90 Hgmm, terhességi hipertóniáról beszélünk. Függetlenül attól, hogy a magas vérnyomás a terhesség előtt is fennállt, vagy épp az alatt alakult ki, egyaránt veszélyezteti a magzat és az anya életét. Tekintsük át röviden a legfőbb kockázati tényezőket, a megelőzés és a kezelés lehetőségeit.
Dr. Barna István
Az érelmeszesedés már születésünkkor lassan elkezdődő, és az élet során folyamatosan zajló, előrehaladó folyamat. Az általa okozott betegségek általában 50-60 éves korban jelentkeznek. Az artériák meszesedése hajlamosító tényezők nélkül is elkezdődik, de a rizikófaktorok jelenléte gyorsítja a folyamatot, és súlyosbítja annak kimenetelét. Emiatt fontos a rizikó faktorok ismerete, és azok hatékony kiiktatása.
Dr. Tóth Géza
Előző lapszámunkban a pollenallergia kapcsán említést tettünk az immunterápiáról, melyről Olvasóink kérésére most részletesebben írunk. Az immunterápia egy olyan széles körben alkalmazott módszer, amely alkalmas az allergiás betegség „természetes lefolyásának” megváltoztatására, lefékezésére. A természetes lefolyás azt jelenti, hogy egyre több allergénre terjed ki az érzékenység, az allergiás náthához asztma is csatlakozik, a tünetek súlyosbodnak, a szezonalitás esetleges átvált folyamatos tünetekre.
dr. Balogh Katalin
Gyógyító természet
Az inulin immunstimuláló növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A króm ugyanakkor a szervezet sejtjeinek inzulin iránti érzékenységét növeli. Krómhiányos állapotban csökken az inzulin működése, a vércukorszint növekedhet, vagy túlzott mértékben ingadozhat, ami egyben étvágynövelő hatású is lehet.
Dr. Prokisch József
Az előző lapszámban már érintettük a holdfázisokat, kiemelve a fogyó Hold, s a böjt, méregtelenítés, fogyókúra összefüggéseit. Napjainkban kezd elterjedni az a „tudományos” nézet, mely bizonyítani igyekszik, hogy a Holdnak és különböző fázisainak nincs mérhető, kimutatható élettani hatása az emberre. Ez vélhetően annak a világszemléletnek a „terméke”, mely az Életet, a Létezést egy 15 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett robbanás véletlen melléktermékeként definiálja.
Melegh Gergely, Mándoki László
Korkontroll
Az öregedés, a halál, az örök élet lehetősége örökzöld témák az emberi kultúrában. Már Gilgames is hiába próbálta megszerezni a halhatatlanná tevő csodafüvet, az alkimisták sem lelték meg a hőn kutatott életelixírt, és a huszonegyedik századi orvosok is számtalanszor tárják szét tehetetlenül a kezünket. Bár az öregedést nem lehet megállítani, de lassítani, elviselhetővé tenni igen!
Dr. Eörsi Dániel
A múló idő nyomai legkorábban arcunkon és nyakunk vékony, érzékeny bőrén jelentkeznek. Arcvonásaink egyre határozottabbak lesznek, homlokunkon előbb-utóbb megjelennek a „gondráncok”, de a jellegzetes legörbülő szájszöglet is az élet súlyáról árulkodik. Nem is gondolnánk, hogy az öregedési folyamat lassítására ajánlott számos praktika és kence mellett még az sem mindegy, hogyan alszunk, és miként birkózunk meg a testet-lelket romboló mindennapos stresszel?
Hajgyógyászat
Őszülést, hajhullást, kopaszodást megelőző,                    regeneráló tavaszi komplex kúra
Sok éves hajgyógyászati tapasztalatom alapján úgy vélem, hogy nem csak a hajhullás, de az őszülés is a szervezet elváltozásainak mutatója. E folyamat megfelelő kezeléssel részben visszafordítható, részben pedig késleltethető.
Kis Éva
Szexológia
Ki mutat példát a férfiaknak abban, hogy miként tartsák karban a testüket? Nem a focira és a súlyzóra gondolok, hanem konkrétan arra, mit tesz egy férfi, hogy elkerülje heréi alulműködését, tesztoszteron hormonjainak jelentős csökkenését, a prosztata gyulladását, megnagyobbodását, az aranyeret vagy a potencia problémákat?
Kriston Andrea
A szerelem olyan érzés, amely semmivel sem helyettesíthető és nem is mindenki éli át. Ezért akinek ez megadatik, nagyon becsülje meg! Mint ahogy ezen a világon minden, ami keletkezik, el is múlik egyszer – sajnos a szerelem is erre a sorsra jut. Így amikor éppen szerelmesek vagyunk, ne azon keseregjünk, hogy vajon meddig tart! Élvezzük! Éljük át!
Dr. Pándy Mária
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk