Az inulin és króm szerepe a táplálkozásban

Az inulin immunstimuláló növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A króm ugyanakkor a szervezet sejtjeinek inzulin iránti érzékenységét növeli. Krómhiányos állapotban csökken az inzulin működése, a vércukorszint növekedhet, vagy túlzott mértékben ingadozhat, ami egyben étvágynövelő hatású is lehet.

Az inulin összetett szénhidrátvegyület, de nem tekinthető cukornak, annak ellenére, hogy édes ízű. Sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, ami képes lenne feloldani vagy megemészteni ezt a vízben oldódó, nagyméretű rostot, amely a bélben sértetlen marad. Az inulin, mint pre-biotikum, tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak.

A kedvező bélflóra fenntartásán kívül az inulin előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. Megszünteti a székrekedést, ezzel megakadályozza a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódását. A gyermekkori élelmiszer-allergiák sok esetben kezelhetők önmagában a bélflóra helyreállításával.

Diabétesz esetén az inulin még tartós fogyasztás esetén sem emeli a vércukorszintet. Gazdag inulin-forrás a cikória növény gyökere, az articsóka és a csicsóka, a belőlük kivont inulin még tabletta formában is jóízű.

A króm(III) esszenciális mikroelem, a glükóztolerancia-faktor alkotórésze, amely fontos szerepet játszik a cukor biokémiai lebontásában. Hiánya elősegíti a cukorbetegség, és az elhízás kialakulását. A króm csökkenti a káros vérzsírok szintjét, ugyanakkor növeli a hasznos HDL koleszterin szintet.

Férfi sportolókkal és önkéntesekkel végzett humán kísérletekből egyértelműen kiderült, hogy a króm javítja a fehérje beépülését a zsír rovására, ezért számos fogyókúrához javasolt készítmény tartalmaz krómot. Fontos tudnunk, hogy csak szerves kötésű vegyületei hasznosulnak, a szervetlen króm-klorid nem szívódik fel. A króm-pikolinát az egyik legjobban hasznosítható, felvehető krómvegyület. Ajánlott adagja cukorbetegeknek, elhízottaknak és magas vérnyomásban szenvedőknek 120-200 µg naponta.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, igazságügyi szakértő

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk