Allergiás vagy?

 

Előző lapszámunkban a pollenallergia kapcsán említést tettünk az immunterápiáról, melyről Olvasóink kérésére most részletesebben írunk. Az immunterápia egy olyan széles körben alkalmazott módszer, amely alkalmas az allergiás betegség „természetes lefolyásának” megváltoztatására, lefékezésére. A természetes lefolyás azt jelenti, hogy egyre több allergénre terjed ki az érzékenység, az allergiás náthához asztma is csatlakozik, a tünetek súlyosbodnak, a szezonalitás esetleges átvált folyamatos tünetekre.

Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiás betegek száma. A magyar lakosság ötöde szenved ettől a betegségtől. Az első tünetek bármely életkorban megjelenhetnek. Leggyakrabban gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődnek, de bármely életszakaszban – akár 60-70 éves korban is – felléphetnek. Az allergia a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek a mélyreható regulációs zavara, tulajdonképpen egy betegséget okozó túlérzékenység az allergiát előidéző anyaggal (allergénnel) való találkozáskor. Egyes közelmúltban lezárult vizsgálatok mindegyik tényezővel szemben kimutatták az immunterápia előnyös hatását, ami csökkentheti a tüneti gyógyszerek alkalmazását is. A specifikus immunterápia/vakcináció célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Az immunterápia képes – a tüneteken kívül – az allergia okára is hatni.

Ahhoz, hogy az immunterápia hatása tartós legyen, bizonyos feltételeknek teljesülnie kell:

  • Rövid (néhány éves) betegségfennállás
  • Maximum három tünetprovokáló allergén- illetve allergéncsoport jelenléte
  • Két korábbi év gyógyszeres kezelése, amely az allergiás beteg megítélése szerint nem volt elég eredményes a tünetek szüneteltetésére, a jó életminőség biztosítására
  • 5 évesnél idősebb életkor

A beteg állapotában észrevehető javulás elérése akár hónapokba is telhet. A kúrát általában legalább három éven át célszerű folytatni, azonban ettől eltérő időtartam is javasolható.

Magyarországon ma elsősorban a következő allergénekkel szemben alkalmaznak immunterápiát: parlagfű és/vagy fekete üröm, fűkeverék, gyomok, gabonafélék pollenje, háziporatka, rovarméreg (méh, darázs), fák és cserjék pollenje, állati szőrök (kutya, macska).

 

Az immunterápiás készítmények rendelkezésre állnak szájon át szedhető cseppek (sublingualis immunterápia) és injekciós formában is.

A sublingualis immunterápia alkalmazása egyszerű. Az előírásnak megfelelő számú cseppet az üvegcséből a nyelv alá kell csepegtetni, és ott kell tartani két percig, majd kiköpni vagy lenyelni. Kezdetben a cseppeket naponta kell szedni, majd 4 hét elteltével heti háromszor.

Az allergiás beteg azt az anyagot kapja tisztított formában, amire érzékeny. A bevett allergén adagját az útmutató szerint lassan, fokozatosan naponta emelni kell (kezdő kezelés) mindaddig, amíg eléri a beteg a szervezete számára megfelelő mennyiséget. Utána ezzel az adaggal kell folytatni a terápiát (fenntartó kezelés) hetente háromszor, kb. 3 éven át. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni. Pontos alkalmazás esetén a sublingualis immunterápiás készítmény jól tolerálható.

Az injekciós kúrát szintén legalább három éven át kell folytatni. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta. Azt az anyagot juttatják be a szervezetbe tisztított formában, amire a beteg érzékeny. A beadott allergén adagját – a sublingualis terápiához hasonlóan – lassan, fokozatosan emelik, majd a kezdő kezelést követően, ezzel az adaggal folytatják a terápiát 1-2 havonta ismételt injekcióval, kb. 3 éven át. A készítményeket allergológus, tüdőgyógyász, gyermekgyógyász, fül-orr-gégész és bőrgyógyász szakorvos írhatja fel az Ön számára. Az immunterápiás kezelésről bővebben olvashat a Budai Allergiaközpont honlapján: www.allergiakozpont.hu.

2008-ban megalakult a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Immunterápiás szekciója. Tagja lehet minden orvos, akit érdekel az immunterápia, már régen alkalmazza, és szeretné tapasztalatait átadni, kicserélni, vagy még nem alkalmazta, és szeretne többet tudni róla.

dr. Balogh Katalin
allergológus szakorvos

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk