Anti-aging, healthy aging

 

Az öregedés, a halál, az örök élet lehetősége örökzöld témák az emberi kultúrában. Már Gilgames is hiába próbálta megszerezni a halhatatlanná tevő csodafüvet, az alkimisták sem lelték meg a hőn kutatott életelixírt, és a huszonegyedik századi orvosok is számtalanszor tárják szét tehetetlenül a kezünket. Bár az öregedést nem lehet megállítani, de lassítani, elviselhetővé tenni igen!

A modern orvostudomány az 1950-es évektől kezdve foglalkozik szisztematikusan e kérdéssel. A többnyire anti-aging medicinának nevezett szemlélet döntően más szakterületek (kardiológia, endokrinológia, pszichiátria stb.) eredményeiből építkezik, tehát alkalmazott tudomány. Célja az életet veszélyeztető, vagy az életvitelt korlátozó funkcióromlások időbeni felderítése. Előtérbe helyezi a megelőzést, már a tünetek kialakulása előtti beavatkozásra helyezi a hangsúlyt. A „healthy aging” szemléletű klinikákon a lelki élet nehézségeinek, működészavarának a felderítése és kezelése azonos súllyal szerepel a testi betegségek gyógyításával

Az utóbbi évtizetekben jelentősen megnövekedett a születéskor várható élettartam, eközben a természetes szaporulat, azaz a fiatalok gyerekvállalási hajlandósága egyre csökken, tehát egyre kevesebb fiatalra egyre több idős jut. A képzés, az iskolába járás ideje egyre jobban kitolódik, sokan harmincéves koruk körül kezdenek el dolgozni.

A társadalom működésének alapfeltétele, hogy a régebben még idősnek nevezett, hatvan-hetvenéves emberek megőrizzék aktivitásukat. Szükségünk van a munkájukra, a tapasztalatukra, szerepvállalásukra a családban, a civil életben és a társadalomban egyaránt. Ennek pedig a legfőbb akadálya az egészségromlás. Függetlenül attól, hogy valaki egy elszenvedett infarktus, egy súlyos gerincbetegség vagy a szellemi funkciók elvesztése miatt válik inaktívvá, a veszteség a család és a társadalom számára egyaránt nagy.

Mielőbbi, átfogó lépéseket kell tehát tennünk a még tünetmentes betegségek szűrésére, sőt az esetleges hajlam felderítése területén is.

Dr. Eörsi Dániel
Korkontroll szakértő
www.korkontroll.hu

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk