Mi lesz veled, szerelem?

A szerelem olyan érzés, amely semmivel sem helyettesíthető és nem is mindenki éli át. Ezért akinek ez megadatik, nagyon becsülje meg! Mint ahogy ezen a világon minden, ami keletkezik, el is múlik egyszer – sajnos a szerelem is erre a sorsra jut. Így amikor éppen szerelmesek vagyunk, ne azon keseregjünk, hogy vajon meddig tart! Élvezzük! Éljük át!

A lángoló szerelemben felhők között lebegünk, csak vágyunk tárgyára tudunk gondolni, arra figyelünk, ami tetszik benne, a többit elutasítjuk. Emiatt mondják, hogy a szerelem „vak”. Régen tudjuk, hogy a gyönyör a természet eszköze, hogy rávegyen bennünket bizonyos cselekvésre, ez pedig nem más, mint a fajfenntartás, vagyis a gének továbbadása.

A szerelem régen tele volt feltétlen bizalommal és odaadó gondoskodással, ma csupa kétely és bizonytalanság. Milyenné alakítja az új évezredben a párkapcsolatokat az a sodró, maximalista, türelmetlen és egyre romantikátlanabb érzés, amit ma „szerelemnek” nevezünk?

A fiatalság mostani képviselőinek élete nagyban különbözik a szüleikétől, akik fiatalon és bátran házasodtak, hamar dolgozni kezdtek, és még nagyjából 50% esélyük maradt arra, hogy együtt öregedjenek meg. Ezzel szemben a mostani párválasztó sokáig (túl sokáig?) keresgéli önmagát, és filmszerű életre, tökéletes társkapcsolatra vágyik egy olyan világban, ahol mindent felülír az EGÓ, és mélyrepülésben a házasságkötési kedv.

 
  • A mai szerelem céltudatos – A nőmozgalmak bebizonyították, hogy a nők meg tudják állni a helyüket olyan területeken is, amit addig az erősebbik nem uralt. Nagyanyáik önfeláldozása a család oltárán a mai nők számára már nem vonzó példakép, hiszen ők a gyerekvállalás mellett karrierre is vágynak.
  • A mai szerelem józan – Bár lelkünk mélyén a filmekben látható romantika után ácsingózunk, a partner, illetve a potenciális férj és apa kiválasztásánál már többnyire az észérvekre hagyatkozunk. Egyre kevesebben várják karba tett kézzel, hogy álmaik hercege megérkezzen.
  • A mai szerelem maximalista – Ma a nő dönthet saját sorsáról. Az ideális partnerhez tartozó kívánságlista pedig egyre duzzad, a klasszikus „Ámor nyila eltalál” séma pedig ezzel párhuzamban kezd eltűnni a színről. A média főleg kétféle nőtípussal példálózik (elég csak a reklámokra gondolnunk). Az egyik a párductestű, csábító szupernő, akit kevés ruha takar, és letörölhetetlen optimizmust sugároz. A másik pedig a jó anya és feleség, aki erőfeszítések nélkül felel meg minden feladatának. A valódi nők ennél sokfélébbek, sokrétűbbek. Egy biztos, a harmadik évezred nője független, önálló és tudja, mit akar. Így nagyon igényes is.
  • A mai szerelem testvéries – A szerepek elmosódásával, a kapcsolatok elvesztik dinamikájukat, a felek szép lassan „nemtelenné” válnak, és úgy élnek egymás mellett, mint a testvérek. Ezekből a kapcsolatokból aligha születik utód.
  • A mai szerelem egyensúlykereső – Önmagában rég nem elég, ha egy férfi el tudja tartani családját, minthogy a mai nőnek sem elég pusztán nőiesnek lennie. Az öntudatos nő már nem szolgálja ki, nem kényezteti párját, hanem egyenrangú partnerre vágyik, akivel lehet beszélgetni, akivel meg lehet oldani a problémákat. Amint a nők elkezdtek férfias vonásokat mutatni, úgy ez magával hozta a férfiak nőiesedését, hiszen a természet egyensúlyra törekszik.

A fiatalokat félrevezethetik a filmek, ma ritka az a film, ahol egy igazi szerelmeskedést lehetne látni, ahol izzik a szenvedély a levegőben, ott az igazi erotika és érzelem. A média által sugalmazott szexuális élet változatos pozitúrák alkalmazásáról, különböző segédeszközök igénybevételéről, időtartamokról és az aktusok számáról szól, ahelyett, hogy a két ember lelki egymásra találásának misztériumát emlegetnék, aminek végső kiteljesedése természetesen vezet a szexuális aktusnak nevezett örömszerzéshez.

Dr. Pándy Mária
szexuálpszichológus,
a Magyar Szexológiai Társaság titkára
T.:06-20/933-6669

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk