Bakancs, hátizsák, irány a természet!

Kánikulában, strandolás helyett hegyet mászni kevésbé vonzó dolog, ám a hetek óta tartó változékony, hűvösebb idő kifejezetten kedvez a természetjáróknak, a „bakancsos sportnak”. Csináljunk egy gyors leltárt: mi kerüljön a hátizsákba, hogy ne érjen meglepetés?

A tiszta erdei levegőn vándorlással, kirándulással töltött órák életenergiával töltik fel testünket-lelkünket, szinte belülről masszírozzák a szervezetet. Érdemes azonban felkészülnünk a kisebb-nagyobb balesetekre, kényelmetlenségekre is.

– Évszaktól függetlenül, lehetőség szerint, viseljünk hosszú ujjú felsőt és nadrágot, mert egyrészt véd a napsugárzástól, másrészt a szúnyogok, kullancsok ellen is fontos lehet.

– Pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt érdemes bekenni, befújni magunkat. Aki kullancsokkal erősen fertőzött területeken jár, annak érdemes átgondolni az encephalitis elleni védőoltást is. Mivel azonban az oltás nem véd meg a Lyme-kór ellen, a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen se mellőzhetjük!

– Egy könnyű fejkendő vagy kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény, illetve kicsire hajtható esőkabát könnyen elfér az úti csomagban – mivel sohasem tudhatjuk, mikor vezet utunk tűző napon, vagy mikor ered el az eső.

– Mindig legyen nálunk a szendvics mellett elegendő folyadék, tiszta víz – ne szénsavas, cukros italt vigyünk, mert az felborítja a cukorháztartást, és egyre szomjasabbak leszünk tőle.

– Nagyon fontos a masszív, kényelmes, göröngyös talajon is biztonságos cipő, bakancs – e nélkül dagadt bokával vagy akár vérhólyagokkal térhetünk haza a kirándulásról.

– Rövidebb túra esetén, úti patikaként megteszi pár ragtapasz, egy tiszta vászonkendő, amit akár kötésként, akár rögzítésként használhatunk, illetve sebkezelő gél, ami rögtön hűsít és fertőtlenít. Aki hajlamos a fejfájásra, ne induljon el egy-két szem fájdalomcsillapító nélkül, krónikus betegség – például asztma, allergia – esetén, vigyük magunkat sürgősségi szereinket!

Ne feledjük előrelátó felkészüléssel kellemessé, gondtalanná tehetjük kirándulásunkat. Jó utat!

oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk