Veszélyes vérszívók a láthatáron!

Kezdődnek az osztálykirándulások
és a nyári táborok

Kirándulás, táborozás alkalmával egyre többen fújják, kenik magukat szúnyog- és kullancsriasztó készítményekkel. A Magyar Kullancsszövetség ezzel kapcsolatban fontos szempontokra hívja fel az érintettek, főként a szülők és a tanárok figyelmét.

Az egyre nagyobb számban előforduló Lyme-kór ellen a védőoltás nem biztosít védelmet, így a kullancs-csípést riasztó szerekkel tudjuk csak megelőzni.

Hazánkban jelenleg honos csípő szúnyogfajok intenzíven terjesztik a bőr- és szívféreg lárváit, ezzel okoztak már számos emberi megbetegedést is.

Éppen ezért a Magyar Kullancsszövetség például olyan innovatív PicaridinR tartalmú készítmények használatát javasolja, amely bőrbarát (sensitive), nem károsítják a ruházatot, nem okoznak bőr irritációt és a kisgyermekeken is biztonsággal alkalmazható. Érzékeny bőrűeknél a 4-6 óránál hosszabb hatású készítmények nem célra vezetőek, noha ritkábban kell alkalmazni, de a hatóanyag és koncentrációja, amivel a hosszú hatás időt eléri, egészségtelen lehet.

Fújjuk vagy kenjük? A riasztószerek használatának jól bevált formája a spray, ami egyenletes felvitelt tesz lehetővé, de belélegzése szinte elkerülhetetlen. A gélek és krémek használata után kézmosás szükséges, ami erdőben nem megoldható. Gyerekek számára is jó alternatíva a gyógyszertárban, bioboltban kapható ROLL-ON golyós készítmény. Ezt a gyerekek önállóan is használhatják: nem lélegzik be, nem fújják egymásra, nem nyúlnak krémes kézzel a szemükbe, szájukba, tiszta marad a kezük, nem kell tehát kezet mosni.

A legfontosabb óvintézkedések:

  • A ruházatot is kezeljük a riasztószerrel!
  • Ne táborozzunk magas fűben!
  • Ne engedjük a gyerekeket vadak által gyakran látogatott helyre!
  • Ne igyuk szabadon legelő állat nyers tejét!
  • Mindig legyen nálunk kullancseltávolító kanál!
  • Csípés esetén ne dobjuk el a kiszedett kullancsot, vigyük haza, végezzünk rajta kullancstesztet. Pozitív eredmény vagy betegségtünetek esetén forduljunk orvoshoz!
  • A szúnyog- és kullancscsípés helyét mindig kezeljük le sebfertőtlenítő szerrel!

Dr. Kapiller Zoltán
a Magyar Kullancsszövetség elnöke
www.kullancsszovetseg.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk