Óvja ereit evéssel az öregedéstől!

 

Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, agylágyuláshoz, szívinfarktushoz, számos,
az életet korán veszélyeztető betegséghez vezet.
Új tanulmányok szerint, étkezéssel a súlyos következmények megelőzhetők, s maga az öregedés is lassítható.

Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos apró sejtkárosodások kísérnek. Ezek érintik a sejtek minden alkotóelemét: az örökítő anyagot, a sejtmembránt felépítő anyagokat és az energiatermelésben részt vevő fehérjéket is. A sejtkárosodás legfontosabb kiváltója a szabadgyökök jelentette oxidatív stressz, mely a sérüléseket javító mechanizmusokat is gyengíti. A sorozatos károsodások érelmeszesedéshez, szív-érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásához, öregedéshez vezetnek.

Az oxidatív stressz csökkentésével lassítani tudjuk az öregedést. Orvosi tanulmányok szerint, erre kiváló a mediterrán diéta, mely gazdag halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában, diófélékben, olívaolajban, a vörös húsok és tejtermékek korlátozása mellett. A mediterrán étrend hatása elsősorban az összetevőkben található antioxidánsoknak – polifenoloknak, rezveratrolnak, omega 3 zsírsavnak köszönhető, illetve növeli a szervezet saját antioxidáns rendszerének, a SOD-nak az aktivitását is. A diéta rendszeres mozgással kombinálva, fokozza az érfalvédő nitrogén-monoxid mennyiségét.

 

Az így étkező emberek sejtjei hosszabb telomerrel bírnak. A telomer a DNS-szálak végén lévő „farok”, mely hossza az életkorral fokozatosan csökken. Gyorsabb csökkenés gyorsabb öregedést jelent. A mediterrán diétában a telomerhossz megtartása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, C- és E-vitaminnak, illetve béta-karotinnak köszönhető.

A mediterrán diéta tehát, csökkenti a sejtkárosodást, lassítja a öregedést, segít megelőzni a szívinfarktust, agylágyulást, javítja – többek között a szexuális képesség megőrzésével – az életminőséget.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
tromboziskozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk