Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2015 február – március
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Ezt a telet is túléltük! Egyre kevésbé fázunk, egyre kevesebbet kell majd fűtenünk. Egyre kevesebb energiát von el szervezetünkből a hideghez, illetve lelkierőnkből a fénytelen, sötét, borús időhöz való kényszerű alkalmazkodás. Mindez azt jelenti: ahogy egyre melegszik az idő, s egyre több a napfény, a rendelkezésünkre álló „életenergiának” egyre nagyobb hányadát tudjuk majd MÁS dolgokra fordítani.
a Paramedica
Ideje váltani!
Itt az ideje, hogy nekilássunk saját magunk és környe-zetünk tél végi „nagytakarításának”, megtisztításának, méregtelenítésének! Mi mással végezhetnénk ezt, mint tiszta, természetes, magunkat és környezetünket nem károsító bio, öko, azaz „zöld” hozzávalókkal?
31. Kombucha Országos Forgalmazói Konferencia
2015. április 10. péntek 9-16 óra
Danubius Hotel Aréna (Bp.) teljes rendezvényszintje
Szeretettel várjuk az egész ország területéről a gyógynövény- és bioboltok, gyógyszertárak, gyógytermék kis- és nagykereskedők, természetgyógyászok és védőnők jelentkezését. A részvétel DÍJMENTES, de előzetes REGISZTRÁCIÓ szükséges. Egész napvendégül látjuk Önt: welcome drink, kávé-tea szünet frissen sült süteményekkel, svédasztalos ebéd, távozáskor konferencia-csomag. Minden előadó, kiállító cég termékmintákkal, kóstolóval, akciókkal, kedvezményes vásárlási, megrendelési lehetőséggel várja vendégeinket.
Fókuszban
A bélflóra összetételének zavarai – melyek az antibiotikum használattal és a nyugati táplálkozással függnek össze – szoros kapcsolatot mutatnak a légúti fertőzések gyakoriságával, az allergiákkal és az asztmával. A kutatók arra a kérdésre keresték a választ: milyen szerepet játszik a bélflóra az immunrendszer működésében, szabályozásában.
Probiotikumok a gyakorlatban
Ma már széles körben ismert és elismert tény, hogy lehetséges a bélflóra támogatása és újratelepítése hasznos, jótékony baktériumokkal, az ún. probiotikumokkal, amelyek gátolják a kórokozók túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert és anyagcsere-termékeik kifejezetten hasznosak számunkra.
Balassa Tímea
Az immunöregedés egy jelenleg is intenzív kutatás alatt álló, nagyon komplex folyamat, melynek során csökken azon immunsejtek száma, melyek felismernék és megsemmisítenék a rendellenes sejteket (baktériumokat, vírusfertőzött sejteket és ráksejteket). Így az érintettek fokozottan hajlamosak a fertőzésekre, rákra, autoimmun betegségekre, sőt a védőoltások is kevésbé hatásosak náluk. A téma fontosságát indokolja, hogy igen sok embert érint.
Ha utánanézünk az ezüst gyógyászati alkalmazásának, egy igen nagy múlttal rendelkező, széles spektrumú anyagról olvashatunk. Napjainkban használják újszülöttkori szemfertőzések gyógyítására, valamint égési sebek és szemölcsök kezelésére is.
Szabó László
Prevenció és terápia
Az utóbbi években – az ismert mellékhatások miatt – komoly dilemmát jelent, hogy mely esetekben alkalmazzunk antibiotikus kúrát és mikor ne.
Dr. Balogh Katalin
Lassan vége a télnek, de még mindig sokan köhögnek, tüsszögnek, sok a hurutos, náthás beteg ember. Akinek nincs szüksége antibiotikumra, az hatékonyan kúrálhatja magát a „természet erejével”, gyógynövényekkel és illóolajokkal, lássuk, melyek ezek!
dr. Csókáné Török Orsolya
Mindenki szeretne a télvégi hűvösebb, fertőzésekkel teli időszakban is egészséges maradni, felvértezni immunrendszerét a különböző kórokozók, vírusok támadásai ellen. Az optimális D-vitaminszint fenntartásával 90%-kal csökken az influenza veszélye.
Elorebocsátom, hogy a cikk címe nem keverendő össze az immunerősítéssel, mely a hozzárendelt, megoldandó feladat nélkül szükségtelen. Az immunrendszer állandó erősítése, céltalan „csúcsrajáratása” fölöslegesen megterheli az egész szervezetet, így a világon semmi értelme, pont ellentétes hatást érünk el vele.
Béky László
Hogyan működünk?
A boldogság keresése és fenntartása minden ember természetes igénye. Napjaink instant világában a gyors, minél egyszerűbb megoldások felé törekszünk, így igen nagy kereslet lenne egy elképzelt boldogság tablettára, mely mindenféle egyéb hatás nélkül, pusztán boldoggá teszi beszedőjét. Lehetséges ez?
Illés Szilvia
A negatív, sőt a túl erős pozitív stressz is egyértelműen gyengíti a szervezet védekezőrendszerét, illetve fokozza a gyulladás hajlamot. Az amerikai kutatók eredményeit és a megoldási lehetőségeket foglaljuk össze röviden cikkünkben.
Hart Nikolett
Minden harmadik ember, azaz a felnőtt lakosság 30-40%-a hordozza a herpesz vírust. Tél végére a legtöbb ember immunrendszere gyengül. Ha ehhez hozzáadjuk a mindennapos munkahelyi stresszt és megterhelést, nem csodálkozhatunk, ha a herpesz gyakrabban visszatér. Mit tehetünk a megelőzés és sikeres kezelés érdekében?
Kardiológia
Mindenkori lelkiállapotunk nagy hatással van vérnyomásunkra, s ezzel összefüggésben ereink állapotára. Sajnos a stressz a legtöbb ember mindennapjainak szerves része, így nem meglepő, hogy néha kiugró vérnyomásértékeket produkálnak, ami fokozott megterhelést ró érrendszerükre is.
Dr. Kapocsi Judit
Az antioxidánsok olyan molekulák, melyeket az élő szervezetek a környezeti ártalmak elleni védekezésre használnak (pl. erős napsugárzás, hőség, számukra ártalmas anyagok stb. ellen). Az antioxidánsok védik az életet a Földön – növényeket, állatokat és embereket egyaránt.
Onkológia
A rák megelőzése és kezelése manapság még meglehetősen gyenge hatásfokú. Az átlagember csak remélni tudja, hogy őt elkerüli ez a végzet, de tény, hogy az emberek negyede ma rákban hal meg – részben az alkalmazott módszerek miatt, részben pedig, mert a rák egyik legfőbb okát – a helytelen táplálkozást és a D-vitaminhiányt – az onkológia nem tekinti feladatának megváltoztatni. Aki úgy élt, hogy rákos lett, az vissza fog esni, ha nem változtat alapvetően addigi életmódján.
Szendi Gábor
2009 tavaszán a Csallóközi Onkológiai Kezdeményezés nevű polgári társulásunkkal integratív jellegű klinikai vizsgálatba kezdtünk. A klinikai tesztek középpontjában egy gyógygomba „koktél” állt, ami feketepata gomba-, bokrosgomba-, mandula gomba- és pecsétviaszgomba- kivonatokat tartalmazott.
Dr. Csóka Tibor
Dietetika
A hideg téli hónapok alatt általában nagyobb mennyiségű, magasabb kalória tartalmú táplálékot fogyasztunk, pedig a fűtött helyiségekbe zárva még az átlagosnál is kevesebbet mozgunk. Ennek eredménye a felesleges kilók mellett, a fáradtság, rossz hangulat, energiahiány, változó közérzet és az emésztési panaszok. Mindez jelzés arra, hogy ideje megkezdenünk télvégi tisztító kúránkat, hogy tavaszra, Húsvétra már jó formában legyünk.
Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy sok egyéb termék is rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz. Ezt a tényt egyrészt a fogyókúrázóknak, másrészt a szénhidrát anyagcsere problémával küzdőknek érdemes szem előtt tartaniuk!
Varga Dóra
Az emberek évezredekig – többnyire friss gyümölcs formájában – napi 16-20 g gyümölcscukrot (fruktózt) ettek. Ehhez képest ma átlagosan kb. napi 85-100 g fruktózt fogyasztunk, főként hozzáadott cukor formájában, annak minden káros következményével együtt.
Sokan kiábrándultak már a gyors, látványos fogyást ígérő csodadiétákból. Egyre többen belátják, hogy a tartós eredmény záloga nemcsak a diéta, hanem az egész életmód. Fontos tudnunk azonban, hogy mind a túlsúlynak, mind a kóros fogyásnak hormonális oka is lehet.
Dr. Hubina Erika
Diabetológia
Interjú Szabó Gyuri bácsival, a bükki füvesemberrel, a Diabess-Györgytea feltalálójával
Szabó Gyuri bácsi mesterségének eredetéről, a gyógynövények felhasználásáról, valamint hatásairól mesélt nekünk. Külön kitért a cukorbetegség esetén javasolt teákra és azok élettani hatásaira.
Óvatos becslések szerint, 2030-ra világszerte kétszeresére fog emelkedni a diabetes (azon belül is a 2-es típusú diabetes) gyakorisága. Ez a mai tendenciák alapján, 366 millió beteget fog jelenteni, vagy még annál is többet, hiszen az elhízás terjedésének és a népesség elöregedésének folyamata egyre gyorsul.
Az új évezred tanúja volt egy modern világjárvány, a metabolikus szindróma terjedésének, melyet „diabesity”-nek is neveznek, ami az angol „cukorbeteg” és „elhízott” szavakból alkotott mozaikszó. A szindróma gyakorisága a rendelkezésre álló egyre nagyobb mennyiségű táplálék és az inaktív életforma elterjedése miatt ugrásszerűen növekedett, s növekszik még napjainkban is.
Mozgásterápia
A mondás szerint „ötven felett, ha arra ébred, hogy nem fáj semmije, lehet, hogy meghalt”. Idősödve, valóban egyre többen tapasztalnak mozgásszervi, ízületi fájdalmakat, melyeket akár gyulladás, akár túlterhelés vagy épp mozgásszegény életmód okozhat. Nagy kérdés, hogy vajon mivel teszünk jót, ha mozgatjuk, vagy inkább pihentetjük fájó testrészünket?
Dr. Váradi Éva
Sokan szeretnének e kettő közül csak egyet választani – kinek melyik megy jobban – és amellett letenni voksukat. De – ahogy az egyre inkább beépül a köztudatba is – önmagában egyik sem állja meg a helyét!
Pöröntő Piroska
Anti-aging
A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint, a mozgáshiány majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint az elhízás, a túl magas testtömeg-index. Aki tehát sport helyett a fotelben ül, nemcsak egészségét, de életét is veszélyezteti!
Lóránth Kata
Az ősi kultúrák gyógyítói már ismerték az arany különleges hatását, a legkülönbözőbb betegségeknél használták, mind belsőleg, mind külsőleg gyógyításra, illetve bőrfiatalításra is.
Rácz Éva
Bőrünk állapota híven tükrözi mindenkori egészségi állapotunkat. Belső szerveink betegsége, működési zavara nyomot hagy bőrünkön, s ugyanez fordítva is igaz: a bőrünket érő ingerek jelentős hatást gyakorolnak idegrendszerünkre, immunműködésünkre és egész szervezetünk állapotára. Óvjuk, ápoljuk, kényeztessük tehát bőrünket, s vele saját magunkat!
Dr. Garaczi Edina
Ha Ön szerint a sikerhez fontos a friss, fiatalos külső, akkor a testápolás és anti-aging kozmetikai kezelések mellett, szánjon időt a pihenésre, alvásra is!
Dr. Vida Zsuzsanna
Az embereket mindig is bosszantotta, elszomorította az elmúlás ténye, de ennek ellenére az öregedés, a leépülés, a halál, már-már természetes folyamatként épült be a tudatukba. A népmesék örökös témája az élet vizének, a hallhatatlanság forrásának a felkutatása. Tehát úgy néz ki – tudat alatt, kollektív tudati szinten – nem adtuk fel. És ez így helyes!
Tihor-Herczeg Kyra
Hajgyógyászat
Sok éves hajgyógyászati tapasztalatom alapján úgy vélem, nemcsak a hajhullás, de az őszülés is a szervezet elváltozásainak mutatója. E folyamat megfelelő kezeléssel részben visszafordítható, részben pedig késleltethető.
Kis Éva
A természetes anyagok – így a gyógynövények is – hatékonyságuk és biztonságuk miatt úgy, ahogy a múltban, a jövőben is egyre inkább terápiás eszközökké válhatnak. Számos gyógynövényt ismerünk, melyek hasznos segítők lehetnek szervezetünk regenerálásában, sőt hajproblémák esetén is – ezek közül ajánlunk most néhányat figyelmükbe.
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!