Az ezüst ereje

Ha utánanézünk az ezüst gyógyászati alkalmazásának, egy igen nagy múlttal rendelkező, széles spektrumú anyagról olvashatunk. Napjainkban használják újszülöttkori szemfertőzések gyógyítására, valamint égési sebek és szemölcsök kezelésére is.

 

Belső fogyasztása kolloid formában igen elterjedt. Hatását ahhoz hasonlíthatjuk, mintha egy kiválóan működő második immunrendszer létezne bennünk. A baktériumokba, vírusokba, gombákba és más élősködőkbe kerülve, gátolja azoknak az enzimeknek a hatását, amelyek az egysejtűek anyagcseréjében vesznek részt, így a kórokozók pusztulását okozza. A vírusok fehérjeburkába behatolva, károsítja azok szerkezetét, megakadályozza szaporodásukat és elősegíti kiürülésüket a szervezetből. Minél nagyobb felületen érintkezik az ezüst a kórokozókkal, annál erőteljesebben érvényesül a baktériumölő hatás.

Az ezüstkolloid több mint 600-féle kórokozó elpusztítására képes. Elsősorban a vékonybélből szívódik fel, így nem károsítja a vastagbélben élő, szervezetbarát baktériumokat.

 

Egy tanulmányban, ami a nanoezüsttel bevont intelligens textíliákat vizsgálja, egyértelműen bizonyosságot nyert az ezüst jótékony antibakteriális hatása. Escherichia coli-t tartalmazó baktérium szuszpenziót táptalajon növesztették 24 órán keresztül, majd az ezüstöt tartalmazó textilhez hozzáadták. „Az első órában teljessé vált az antibakteriális hatás”. Ugyanezen vizsgálatnál a Staphylococcus aureus gombafaj kísérleteknél, „ahol a pamutszálak ezüst nano részecskékkel vannak beborítva, a gomba nem volt képes elszaporodni” (forrás: Katonai logisztika, 2009/2).

A gyógyászatban tehát nem újdonság az ezüst használata. Mellékhatások tekintetében fontos viszont az ezüstkolloid és más ezüstvegyületek közötti különbségtétel. A kolloid és nano formájú ezüst nem okoz mellékhatásokat, ugyanis ennek tartalma mikroszkopikus méretű, vízben eloszlatott ezüstrészecskék. Ám a korábbi ezüstalkalmazásoknál előfordult bőrszín elváltozás a mértéktelen fogyasztás kapcsán. Szerencsére már otthon is egyszerűen előállítható jó minőségű ezüstkolloid-oldat elektro-galvikus eljárással, nagy finomságú ezüstelektródákból.

Érdekesség az is, ahogy a Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Tudományegyetem felveszi a harcot a vírusokkal! A tömegközlekedési járműveken új higiéniás eljárással próbálnak a betegségek terjedésének gátat szabni. Ezüst antibakteriális oldattal az utasteret, az üléseket és a kapaszkodókat is védelem alá vonják. A projekt egy közös gondolat eredménye, egy olyan biológiai védelem, ami „gyorsabban pusztítja el a baktériumokat, mint az egyéb veszélyes vegyszerek”. A Szegedi Tudományegyetemen éveken át folytak a kutatások, melyek a fejlesztés alapjául szolgálnak. Ezt az eljárást, az épülő 265 ágyas új szegedi klinikaépületben is sikerrel alkalmazzák, ott 99 kórterem falát és padlózatát vonták be a különleges anyaggal, ami kevesebb, mint egy óra alatt képes elpusztítani a baktériumok és gombák 99 százalékát. (forrás: www.szegedma.hu)

Állatoknak is adhatjuk. Jól alkalmazható élelmiszerek tartósítására, a hűtőszekrény szagtalanítására is. A gyümölcsöt, zöldséget fújjuk be vele, így megakadályozzuk a penészedést és a rothadást. Szobanövényeknél is előnyös a használata. Növényvédelem tekintetében használhatjuk az ezüstkolloidot a kertben, a növények bakteriális, gombás és vírusos betegségeire. A növények növekedésére is pozitívan fejti ki hatását. Elpusztítja a nemkívánatos mikroorganizmusokat a virágföldben és az öntözőrendszerekben. Megszünteti a növényi rozsdát és penészt, valamint a fa korhadását.

Használjuk tehát ki a rendelkezésünkre álló kiváló minőségű ezüst tartalmú vizet a környezetünk bakteriális támadásai ellen!

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk