Antibiotikum – a szükséges rossz?

Az utóbbi években – az ismert mellékhatások miatt – komoly dilemmát jelent, hogy mely esetekben alkalmazzunk antibiotikus kúrát és mikor ne.

Az antibiotikumok az egyik leggyakrabban használt gyógyszercsalád a tüdőgyógyászatban és fül-orr-gégészetben. Szerepük bakteriális fertőzések felléptekor, esetleg megelőzés céljából, a fertőzés kialakulása előtt van. A szakorvosok rendszerint követik a tudomány aktualitásait, így az antibiotikus kezelések során is a legfrissebb protokolloknak megfelelően járnak el.

Fontos irányelv, hogy antibiotikumot csak és kizárólag akkor, olyan és akkora mennyiségben szabad adni, ami indokolt. Régebben inkább elfogadottabb volt, hogy vírus okozta légúti fertőzés esetén is adtak antibiotikumot, megelőzendő a bakteriális fertőzés kialakulását.

Mostanra azonban ez a nézet változott, aminek több oka is van.

  • A gyakori antibiotikum adás eredménye, hogy a baktérimuk elvesztették érzékenységüket, ma sokkal nehezebb elpusztítani ugyanazt a baktériumot, mivel nem hat rá a régi antibiotikum.
  • Az antibiotikum elpusztítja a velünk élő jótékony, egészségünk szempontjából fontos baktériumokat is, ez hosszú távon immungyengeséggel, emésztési problémákkal is járhat.
  • A helyesen kezelt vírusos fertőzés talaján sokkal ritkábban alakul ki bakteriális felülfertőzés, mint azt korábban gondoltuk.

Az antibiotikum kúra fontos szabályai

  • Ha egyszer elkezdtük, mindig végig kell szedni a kúrát, akkor is, ha időközben jobban lennénk. A javulás ellenére ugyanis, még pár baktérium jelen lehet, melyek újra szaporodnak, és a betegség ismét fellángolhat. Ráadásul, az antibiotikus kúra ellenére még életben maradt baktériumok a legellenállóbbak, így azok elszaporodása rontja az újabb antibiotikumos kúra esélyét.
  • Vegyük figyelembe, hogy az antibiotikumot étkezés előtt, után vagy közben kell bevenni!
  • Fogyasszunk a szokásos napi 2 liter helyett még több, legalább 2,5 liter folyadékot (vizet)!
  • Véletlenül se a szomszédtól kapott, vagy korábbról a fiókban megmaradt antibiotikumot szedjük be az orvos által írt helyett! Az orvos mindig annak megfelelően választ gyógyszert, hogy melyik kórokozónak van a legnagyobb valószínűsége a betegség előidézésében.

Dr. Balogh Katalin
allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész főorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk