Védenek-e az antioxidánsok?

Az antioxidánsok olyan molekulák, melyeket az élő szervezetek a környezeti ártalmak elleni védekezésre használnak (pl. erős napsugárzás, hőség, számukra ártalmas anyagok stb. ellen). Az antioxidánsok védik az életet a Földön – növényeket, állatokat és embereket egyaránt.

Az idők kezdete óta minden életforma együtt fejlődött, ezért a túlélésük egymástól függ. Ennek egyik szükséges feltétele az oxigén, mely ugyanakkor – bizonyos életműködések során – a szöveteket károsító oxidatív szabadgyökök létrejöttében vesz részt. Ezek a reaktív ágensek olyan esszenciális molekulákat tudnak károsítani, mint például a DNS, vagy a megfelelő sejtfunkciókhoz szükséges enzimek.

 

Az antioxidánsok a reaktív szabadgyökök semlegesítésében vesznek részt. Saját szervezetünk is termel bizonyos antioxidáns molekulákat, védelmünket ugyanakkor kiegészítik a táplálékkal – színes gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint étrend-kiegészítőkkel bevitt antioxidáns anyagok. Ezeket több csoportra oszthatjuk. A „klasszikus” antioxidánsok – C- és E-vitamin, szelén – mellett egy másik csoportot képeznek a karotinoidok (pl. béta-karotin, likopén, lutein, astaxanthin), s egyre ismertebbé válnak a legtöbb gyümölcsben, de főként a piros, kék és lila színűekben megtalálható flavonoidok.

 

Egyre többen fogyasztanak tudatosan, egészségük megőrzése érdekében antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket. Az elmúlt 50 év kutatási eredményei bizonyították, hogy az antioxidánsok megelőzhetnek számos súlyos, korral járó betegséget. Különösen jó eredmények érhetők el, ha a prevenció még egészséges állapotban kezdődik és hosszú távon tart.

Kitartónak kell lennünk! Nem remélhetünk ugyanis gyors eredményt egy-két antioxidánstól, főként ha több évtizedes rossz minőségű táplálkozást, elégtelen testmozgást, esetleg meglévő genetikai hajlamot szeretnénk ellensúlyozni.

Magas rizikójú személyeknél jó hasznát vehetjük a kiegészítő kezelésben a megfelelő dózisú, minél többféle antioxidáns kombinált alkalmazásának, melyhez érdemes a legújabb kutatási eredményeket is ismerő orvossal konzultálnunk.

Forrás: Gert E. Schuitemaker: Antioxidants – The real story biased researchers; Parroting Press. greenmedinfo.com, ford. Mezei Elmira
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk