A gyógygombák hatékonysága daganatos betegek integratív kezelésében – 1.rész

2009 tavaszán a Csallóközi Onkológiai Kezdeményezés nevű polgári társulásunkkal integratív jellegű klinikai vizsgálatba kezdtünk. A klinikai tesztek középpontjában egy gyógygomba „koktél” állt, ami feketepata gomba-, bokrosgomba-, mandula gomba- és pecsétviaszgomba- kivonatokat tartalmazott.

 

A vizsgálatot, melybe 40 daganatos beteget soroltunk be, onkológiai szakrendelőnkben bonyolítottuk le, Dunaszerdahely város Járási Kórházának a maximális támogatását élvezve. Elsődleges céljaink közé tartoztak ezeknek a gombafajoknak a daganatos betegekre gyakorolt általános jótékony hatásának, továbbá az onkológiai kezelésben részesülő daganatos betegeken jelentkező terápiás mellékhatások feltételezett csökkenésének a megfigyelése és kimutatása. Természetesen, az is nagyon érdekelt bennünket, hogy a poliszacharida-struktúrájú ún. imunoglukánok, amelyek a gyógygombakivonatok közvetlen daganat-ellenes hatásáért felelősek, mennyire képesek kiegészíteni és esetlegesen emelni a hagyományos onkológiai kezelések hatékonyságát daganatos betegségekre. Civil szervezetünk és a regionális onkológiai betegellátás részéről végül az sem volt elhanyagolható, hogy a vizsgálat 3 hónapos követési ideje alatt pácienseink ingyenesen hozzájuthattak a tesztelt készítményekhez.

A következő kérdésekre kerestük a választ:

  1. Mely daganatos megbetegedések esetén és azok melyik stádiumában alkalmazhatók a ,,gomba alapú készítmények és hatóanyagok"?
  2. Milyen gyógyszerformák, milyen beviteli mód mellett és adagokban alkalmazhatók?
  3. Vajon a készítmények önmagukban, vagy a műtéti beavatkozások, kemo- és sugárterápiák kiegészítéseként lehetnek eredményesek?
  4. Milyen eredmények várhatók a kezelésektől?
  5. Hosszabb távon is biztonságosan alkalmazhatók-e a készítmények?
  6. Milyen hatások és terápiás eredmények várhatók a gyógyhatású gombák étrendkiegészítőként történő fogyasztásakor?

A gombák gyógyhatásainak megítélése napjainkig többnyire csak néprajzi, kultúr- és orvostörténeti érdekesség volt, még csak most kedjük megérteni a gombák egészségre kifejtett jótékony hatásait. A gyógyító hatású gombák iránti érdeklődés felkeltésében fontos szerepe volt a Japán Nemzeti Rákkutató Intézet egyik munkatársának, aki egy 14 évig tartó epidemiológiai (járványtani) vizsgálat eredményeit mutatta be egy konferencián. Ikenawa doktor azt tapasztalta, hogy egy bizonyos japán gombafajtát termesztő családok körében lényegesen alacsonyabb volt a daganatos megbetegedések előfordulási aránya, mint e gombát nem termesztő és azt rendszeresen nem fogyasztó embereknél. A mintegy 175 ezer ember bevonásával elvégzett kísérletben a rákos megbetegedések száma durván 50%-val csökkent.

Egyre több meggyőző tudományos bizonyítékunk van arra, hogy a gyógyító (vagy gyógyhatású) gombák nem csak adjuváns kiegészitő szerek formájában használhatók, hanem nagyon ígéretesek az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében, beleértve például az egyre több ember életét veszélyeztető rákos megbetegedéseket is. A gombák terápiás szempontból legfontosabb hatóanyagai a poliszacharidok és a poliszacharid-fehérje komplexek – gyűjtőnéven glükánok – melyek közül leghatékonyabbak a lentinán és a béta-glükánok. Ezek kiemelten fontos forrásai a gombák sejtfalai. Terápiás szempontból a szterolok, triterpének, alkaloidok és lektinek is figyelmet érdemelnek. Fontos tulajdonságuk, hogy szabályozzák az immunrendszert, gátolják egyes tumorok fejlődését, csökkentik a magas vérnyomást, a gyulladásokat a szervezetben és felgyorsítják a fertőzések okozta megbetegedések gyógyulását. Az ilyen hatással bíró anyagokat biológiai válaszmoduláló anyagoknak (biological response modulators, BRMs) nevezzük.

A cikk folytatásában a leghatékonyabb keleti gyógygombafajták, illetve klinikai vizsgálatunk eredményei kerülnek bemutatásra.

Dr. Csóka Tibor
klinikai onkológus szakorvos
Telefonos konzultációs lehetőség
minden csütörtökön 15.00– 17.00 óráig
a 00-421-911-571-415 telefonszámon
Turul Egészségközpont (Dunaszerdahely, Szlovákia)

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk