A füvesember teája cukorbetegeknek

Interjú Szabó Gyuri bácsival,
a bükki füvesemberrel,
a Diabess-Györgytea
feltalálójával

Szabó Gyuri bácsi mesterségének eredetéről, a gyógynövények felhasználásáról, valamint hatásairól mesélt nekünk. Külön kitért a cukorbetegség esetén javasolt teákra és azok élettani hatásaira.

Gyuri bácsi, mit jelent az, hogy „füvesember"?
– Olyan gyógyító, aki gyógynövényekkel kúrál betegségeket, ma modern kifejezéssel fitoterapeutának hívják őket. Én bevallom, jobban szeretem a füvesember szót, mert régen is így hívták a népi gyógyítókat. Nálunk ez családi hagyomány, anyai nagyanyám javasasszony volt, én tőle tanultam a füvekkel való gyógyítás tudományát. Erről gyakran szoktam beszélni, ha előadásra hívnak, érdekli az embereket, hogy hogyan tanultam tőle. Viszont azt tapasztalom, ennél sokkal fontosabb számukra, ha elmondom, milyen bajukra, milyen növényt használjanak.

Hogyan alkalmazza a gyógynövényeket?
– Gyógyteákat készítek belőlük. Van növény, ami az epeműködést segíti, van, ami vérnyomásra jó, és olyan is van, ami a vércukorszintet csökkenti. Ezt régóta sokan ismerik Györgytea néven. Ma már Diabess-Györgytea a neve, mióta a Gyógyszerészeti Intézet 2006-ban törzskönyvezte.

Milyen növényekből áll a Diabess-Györgytea?
– Van benne gyermekláncfű és katángkóró gyökér, amik a szénhidrát felszívódást lassítják, valamint csalánlevél, áfonyalevél és orbáncfű, amik vértisztító hatásúak és az anyagcserét serkentik. A tea enyhíti, illetve megszűnteti a cukorbetegség számos kellemetlen melléktünetét – például a végtagzsibbadást, a testsúlynövekedést vagy csökkenést – és késlelteti a súlyos szövődmények, mint például a magas vérnyomás, érelmeszesedés és veseelégtelenség kialakulását.

 
 

Hogyan és kinek kell fogyasztani ezt a teát?
– Elsősorban 2-es típusú betegeknek ajánljuk a gyógyszerek mellé, de talán annak a legjobb, akit még csak diétára fogott az orvos, és még alig magasabb a cukorszintje a megengedettnél. Az a tapasztalat már sok éve, hogy aki issza, annak jobb a közérzete, csökken a cukorszintje. Forrázva, 40-50 percig áztatva, közvetlenül az egyik főétkezés után kell meginni.

Vannak már tapasztalatok a fogyasztók köréből?
– Hogyne, hiszen a teát már évek óta több ezer ember issza. Nagyon jók a tapasztalatok: csökken a szomjúság- és éhségérzet, beáll a cukorszint, megszűnnek a tipikus cukorbeteg panaszok. Sok orvos is ajánlja a betegeinek.

Azt gondolni azonban, hogy gyógynövények fogyasztásával kiváltható a gyógyszer, a diéta, tévedés lenne. Eredményesen lehet viszont segítségükkel harcolni a kialakulóban lévő betegség és a szövődmények ellen. (x)

Bővebb információ:
www.diabess.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk