Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2017 február – március
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Az idei tél szokatlanul nagy hideget és szürkeséget hozott. Ehhez alkalmazkodva megtapasztalhattuk, milyen az, amikor testi-lelki tartalékaink kimerülőben vannak, de a világ, az élet mégis nap mint nap változatlan követelményeket állít velünk szembe. Hogyan győzzük mindezt?
a Paramedica
Lapzárta után érkezett szerkesztőségünkhöz a felkérés, hogy a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából adjuk közre a Nézőpontváltó Egyesület nyilatkozatát, melynek mi – segítő szándékkal – az alábbiakban szeretnénk eleget tenni.
Nézőpontváltó Egyesület
Mit jelent a hospice ellátás? Hol érhető el? Ki jogosult rá? Hogyan kérhetek ellátást? Van-e házhoz jövő segítség? Kell érte fizetni? Mi az a hospice ház? Ilyen kérdésekre adnak szakszerű választ a hospice orvoslásban jártas szakemberek a Nézőpontváltó Egyesület és a Magyar Hospice–Palliatív Egyesület együttműködésében létrehozott Chatszoba konzultációs szolgáltatás keretében, amely 2017. március 13-ától a www.nezopontvalto.hu oldalon érhető el.
Gyógyszertárak, gyógynövényboltok, természetgyógyászok, védőnők és alternatív módszerek iránt érdeklődő orvosok figyelmébe!
Időpont: 2017. április 7. péntek 9–16 óra
Helyszín: Danubius Hotel Aréna (Bp.) teljes rendezvényszintje
A részvétel DÍJMENTES, de előzetes REGISZTRÁCIÓ szükséges.
Szeretettel várjuk az egész ország területéről a szakmai érdeklődőket!
Mozgásterápia
A mozgáshiány csaknem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint az elhízás – vélik a Cambridge-i Egyetem kutatói. Aki tehát sport helyett a fotelben ül, nemcsak egészségét, de életét is veszélyezteti!
Lóránth Kata
Idősebb korban gyakrabban, de sokszor fiatalabbaknál is jelentkeznek olyan mozgásszervi, ízületi fájdalmak, melyek miatt legszívesebben pihentetnénk fájó testrészünket, ám idővel azt tapasztaljuk, hogy az egyre nehezebben mozog. Mit tehetünk ilyen esetben?
Dr. Váradi Éva
A lábizomgörcs – különösen a vádliban – rendkívül gyakori és hihetetlen fájdalommal járó panasz. Amennyiben Ön felnőtt, akkor nagy eséllyel tapasztalt már ilyen kínokat, és bizonyára szeretné ezt megelőzni, elkerülni.
A társadalom elöregedésével a csontritkulás egyre komolyabb problémává válik: hazánkban minden 10. embert érinti, és előrejelzések szerint a következő 30 évben 2-3-szorosára is nőhet a betegek száma. Bár rendelkezésre állnak hatékony terápiás lehetőségek, ám az érintetteknek csak 20%-a veszi igénybe. A közel 1 millió beteg 80%-a idő előtt abbahagyja a terápiát, sőt az érintettek fele arról sem tud, hogy csontritkulása van.
Dr. Takács István
Amerikában 25 éven felül kb. 27 millió embert érint, de hazánkban is népbetegségnek számít a porckopás, mely főként a térdeket érinti. A mozgáskor jelentkező fájdalom jelentős életminőség-romlást okoz, érdemes tehát ismernünk okait, megelőzésének és kezelésének lehetőségeit.
Dr. Dobos Márta
Diabetológia
Sokan azt hiszik, hogy ha az éhgyomri vércukorszintjük 6 mmol/l alatt van a laborleletek tanúsága szerint, akkor minden rendben, semmi teendőjük nincs. Valójában az igazi veszélyt az evés utáni tartósan magas vércukorszint jelenti, amit normál esetben nem is szoktak se mérni, se észrevenni.
A téli időszak gyümölcsökben, friss zöldségekben szegény, így kevesebb hozzávalóból válogathatunk az ebédhez-vacsorához a piacon. A cukorbetegeknek állapotuk karbantartásához ilyenkor is folyamatosan figyelni kell a kiegyensúlyozott, friss zöldségekkel teli étkezésre, igaz ugyan, hogy ez télen, kora tavasszal nem olyan egyszerű.
Lopes-Szabó Zsuzsanna
Dietetika
Az elmúlt 40 évben a szakértők azt tanácsolták: ha nem akar kövér lenni, iktassa ki a zsírt az étrendjéből. Ezen időszak alatt az USA lakosságának 70%-a, a magyar embereknek pedig 60%-a vált túlsúlyossá vagy elhízottá. Gary Taubes: Miért hízunk meg – és mit tehetünk ellene? című könyvében e „súlyos” tévedés okait és következményeit tisztázza.
A fűszerpaprika hungarikum. Tetszetős megjelenése, színe, aromája, értékes beltartalma miatt, minden részét hasznosítjuk: húsát szárítjuk, őröljük, magjaiból pedig ízletes, hidegen sajtolt olaj készül, mellyel magyaros ételeket – gulyást, halászlevet, pörkölteket – ízesíthetünk, de „feldobhatunk” vele egy salátát, hús- és halételt, köretet, zöldségpürét, esetleg egy szendvicset is.
Az ecet szerepe nemcsak az ételek ízesítése, pácolása, tartósítása terén jelentős, már az ókorban felismerték egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Hippokratész a mézzel kevert almaecetet gyógyító célzattal alkalmazta, de napjainkban további hosszú távú vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy hiteles, egészségre vonatkozó állításokat tehessünk a különféle ecetekkel kapcsolatosan.
Bár a cöliákiások száma 2009 óta nem növekedett, mégis sokan térnek át a gluténmentes étrendre – követőinek száma azóta több mint megháromszorozódott. Mindez nem csupán divathóbort, ugyanis sok embernek vannak tisztázhatatlan eredetű közérzeti panaszai, melyek okát a mai diagnosztikus eljárásokkal nem lehet kimutatni, de gluténmentes étkezés mellett egyszerűen jobban érzik magukat.
A tápióka, a manióka (kasszáva) gumós gyökeréből készülő magas keményítő tartalmú, gluténmentes alapanyag. Ahogy Európában a burgonya, vagy Ázsiában a rizs, úgy a trópusokon a manióka alapélelmiszer, mely kiváló sűrítő és kocsonyásító anyag, sokféle finom édesség készül belőle, de levesbetétnek sem utolsó.
Tudta, hogy a nassolás jó hatással is lehet egészségünkre? Pláne, ha nem veszélyes, hizlaló, hanem egészséges finomságokkal és mértékletesen tesszük! A tél végi vitaminszegény időszakban a legjobb választás, ha sütemény helyett olajos magvakat ropogtatunk vagy aszalt, szárított gyümölcsöket majszolunk.
Varga Dóra
Prevenció és terápia
A jóga hagyománya szerint az egészség egyik kulcsa a belek állapotában rejlik. Matuzsálem, a bibliai ősatya, Noé nagyapja nevéhez fűződik a mondás: „Tartsd a fejedet hidegen, a lábaidat melegen, a beleidet pedig tisztán! Ez a hosszú élet titka!”.
Dr. Csóka Tibor
A hideg téli hónapok alatt általában nagyobb mennyiségű, magasabb kalória tartalmú táplálékot fogyasztottunk, pedig a fűtött helyiségekbe zárva még az átlagosnál is kevesebbet mozogtunk. Ennek eredménye lehet a felesleges kilók mellett a fáradtság, rossz hangulat, energiahiány, változó közérzet és az emésztési panaszok. Mindez jelzés arra, hogy ideje megkezdenünk tél végi tisztító kúránkat, hogy Húsvétra már jó formában legyünk.
Most, hogy a lakosság lassan szakítóban van a cukorral, és új szerelmi kapcsolatra lép a zsírokkal – melyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be többek között az agy egészségi állapotában, a hormontermelésben és a hasi zsír csökkentésében – egyre többen szembesülnek vele, hogy hiányzó vagy „ellustult” epehólyagjuk miatt képtelenek azt megemészteni. Ráadásul az epe nemcsak a zsírok lebontásában, hanem az egész szervezet méregtelenítésében is jelentős, ám alulértékelt szerepet játszik. Az Öné vajon működik még?
A bőr legnagyobb kiválasztó szervünk, így a test belső méregtelenítése mellett nagyon fontos elvégeznünk annak tél végi, tavaszi „nagytakarítását”, hiszen állandóan ki van téve a külső szennyeződések káros hatásainak, és a szervezetben felszabaduló toxinok egy része is a bőrön keresztül távozik a szervezetből.
Anti-aging
Csak az utóbbi években kezdik a nőgyógyászok, endokrinológusok és pszichológusok komolyan venni azt a jelenséget, hogy egyre több 30-as éveiben járó nő keresi fel őket klimaktériumra jellemző tünetekkel. A jellegzetes hőhullámok, alvászavarok, heves szívdobogás mellett arról is beszámolnak, hogy folyamatosan túlterheltek, nehezen tudják beosztani idejüket a munka, a gyerekek, a férj és a háztartási teendők között. Szabadidőre, pihenésre egyszerűen nem jut idő. Talán Önnek is ismerős ez a helyzet?
Dr. Balaicza Erika
Vajon szükségszerű-e a kor előrehaladtával a haj mennyiségének csökkenése? Nem hiszek abban, hogy együtt kell élni a gyengült, ritkuló, vékony szálú hajjal, mondván, hogy ez már a korral jár. Szerintem mindenre van megoldás, csak meg kell találni a probléma forrását.
Kis Éva
Hogyan működünk?
Fáradtságűzőnek, aktivitás fokozónak: mozgás – gyümölcs – nevetés!
Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként energiaitalokat. Sokan nem tudják, hogy ezek koffeintartalma többszöröse lehet a hagyományos frissítő italokénak – a teának és kávénak –, ráadásul a koffein hatását felerősítő egyéb összetevőket is tartalmaznak. Fontos felhívni a fiatalok és a megfeszített szellemi munkát végzők figyelmét, hogy a túlzott koffeinbevitel súlyosan egészségkárosító, sőt az energiaital az első lépést jelentheti az alkohol- vagy drogfüggőséghez!
ÁNTSZ–OGYÉI
Ha bőséggel fogyaszt vitaminokat, ásványokat, helyesen étkezik, sportol, s a kimerültség érzése 3 hónapon túl sem múlik el, meg kell vizsgálnunk életmódjának egyéb elemeit is. A krónikus fáradtságot ugyanis gyakran mi magunk okozzuk életmódunkkal, ám van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Járjon utána, mi okozza a tartós energiahiányt szervezetében!
Dr. Vida Zsuzsanna
Életünk egyharmadát – jó esetben – alvással töltjük, mely a pihenés, regenerálódás alapvető feltétele. Az alvás-ébrenlét ritmusát egyrészt „belső óránk”, másrészt a külső fényviszonyok szabályozzák. Napjainkban a civilizációs ártalmak, a fényszennyezés felborítja e ritmust, ami a fáradtságon és alvászavaron túl, jelentős egészségkárosodáshoz is vezethet. Elengedhetetlen, hogy megoldást találjunk e problémára.
Dr. Bódizs Róbert
A tél végi – kora tavaszi nedves, hűvös időben gyakoribbá válnak a fertőzések, melyeket szeretnénk megúszni, de sokszor épp mindennapi szokásainkkal ártunk a legtöbbet. Ide tartozik például az alkoholfogyasztás, a túlzott étkezés, túlsúly, de a drasztikus fogyókúra is, valamint a stressz, mely alvászavarokhoz vezethet.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Fókuszban
A húgyutak főként hideg időben jelentkező panaszait, s magát a hólyaghurutot is, a köznyelv „felfázásként” említi, pedig a hideghatás mellett a panaszok kialakulásában többnyire bakteriális fertőzés is szerepet játszik. Így mind a diagnózis, mind a kezelés körültekintést igényel.
Dr. Eörsi Dániel
A köhögés – amennyiben „produktív” – elősegíti a légutak öntisztulását. A száraz, kínzó, szűnni nem akaró köhögés azonban nem szolgálja e célt. A köhögés – mint tünet – megszüntetéséhez fontos tisztáznunk a kiváltó okokat a megfelelő kezelés érdekében.
Dr. Fülöp Györgyi
A köhögés önmagában nem betegség, hanem tünet, melyet soha ne tekintsünk normálisnak! Hátterében a megfázástól a komolyabb bajokig sokféle ok állhat, ám a „krákogás” lehet a feszültség levezetésének eszköze is.
A nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig ha ilyenkor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy pihenjünk és kikúráljuk, akkor számíthatunk a szövődmények megjelenésére. Ezek egyike az erős fejfájással, orrdugulással és köhögéssel jelentkező arcüreggyulladás.
Dr. Augusztinovicz Mónika
A tél végi enyhülő időjárás miatt ismét egyre többen panaszkodnak torokfájásra. A tünetek enyhítésére az első napokban érdemes bevetni néhány hasznos házi praktikát, ám hosszabb ideje fennálló vagy erősödő panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Dr. Holpert Valéria
Tél vége felé immunrendszerünk aktivitása különösen gyakran kerül mélypontra. Mindezt nem lehet kizárólag a hideg rovására írni, hiszen számtalan tényező vezethet védekező képességünk gyengüléséhez. Lássuk, melyek ezek!
Dr. Balaicza Erika
Az ezüst jótékony hatásait a különböző civilizációk már évezredek óta használják. Ha utána nézünk gyógyászati alkalmazásának, egy igen nagy múlttal rendelkező széles spektrumú „eszközről” olvashatunk. A hagyományos külsődleges használaton túl, belső fogyasztása is igen elterjedt. Hatását ahhoz hasonlíthatjuk, mintha egy kiválóan működő második immunrendszer létezne bennünk.
Szabó László
Az utóbbi években egyre szélesebb körben vált ismertté az antibiotikumok mellékhatása, ezért komoly dilemmát jelent, hogy mely esetekben nélkülözhetetlenek, s mikor képes az immunrendszer önmaga megbirkózni a fertőzéssel és következményeivel.
Dr. Balogh Katalin
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!