Mit tesz Ön a csontritkulás megelőzésére?

A társadalom elöregedésével a csontritkulás egyre komolyabb problémává válik: hazánkban minden 10. embert érinti, és előrejelzések szerint a következő 30 évben 2-3-szorosára is nőhet a betegek száma. Bár rendelkezésre állnak hatékony terápiás lehetőségek, ám az érintetteknek csak 20%-a veszi igénybe. A közel 1 millió beteg 80%-a idő előtt abbahagyja a terápiát, sőt az érintettek fele arról sem tud, hogy csontritkulása van.

Harmincöt éves kor felett a szervezet kevesebb csontszövetet termel, mint amennyit lebont. Minél nagyobb csonttömegre tett szert valaki fiatalkorában, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés a csontritkulás stádiumáig fokozódik, és ennek következtében törés alakul ki. A megelőzés és a megfelelő terápia kiemelt fontossággal bír, hiszen az első csonttörés megsokszorozza a későbbi törések valószínűségét, a csípőtáji és csigolyatörések pedig könnyen végzetes kimenetelűek is lehetnek.

 

 
 

Miközben a várható élettartam nő, tehát az osteoporosis potenciálisan még több embert érint, a kezelt betegek száma tíz év alatt 150 ezerről 100 ezerre csökkent. A már törést szenvedett betegek csupán kevesebb, mint 20%-át kezeljük, pedig a csontritkulás miatt bekövetkezett törés megduplázza, sőt akár ötszörösére is emelheti a következő csonttörés kockázatát.

Nemcsak a gyógyszerszedési szokások és a terápiás hűség terén teljesítünk rosszul, de a megelőzés terén is. Minden ötödik magyar súlyos D-vitaminhiányban szenved a tél végére, és a szükséges kalciummennyiségnek (napi 100 mg) csupán a felét fogyasztja. Pedig a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, valamint a testmozgás (például kocogás, evezés, kerékpározás, tánc) nagymértékben elősegíti a csontszerkezet állapotának megőrzését. A prevenció mellett minden menopauzán áteső nőnek és hatvanévesnél idősebb férfinak javasoljuk, hogy rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálaton, hiszen csontritkulás esetén, megfelelő terápiával ma már hatékonyan csökkenthető az igen veszélyes kimenetelű időskori csonttörés kockázata.

Dr. Takács István
a MOOT főtitkára

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk