Tiszta emésztőrendszer – az egészség kulcsa?

A jóga hagyománya szerint az egészség egyik kulcsa a belek állapotában rejlik. Matuzsálem, a bibliai ősatya, Noé nagyapja nevéhez fűződik a mondás: „Tartsd a fejedet hidegen, a lábaidat melegen, a beleidet pedig tisztán! Ez a hosszú élet titka!”.

 

A szervezetben életünk során egyre inkább felhalmozódnak a méreganyagok. Éppen ez, azaz a szervezet toxinokkal való feltöltődése az egyik fő oka a korai öregedésnek és szenilitásnak. Minden élő sejt bomlástermékei mérgezőek a szervezet számára. Nagyon veszélyes önmérgezési forrást jelent az a tény, hogy a káros anyagok a belek falán szívódnak fel, szétterjedve az egész szervezetben. Még azok számára is, akiknek nincs gyakori székrekedésük, állandó mérgezési gócpontot jelenthet a vastagbél pangó tartalma. A belek naponta történő kiürítése sem zárja ki azt, hogy a bél nyálkahártyáján lerakódások keletkezzenek, melyek idővel vékony réteget képeznek a nyálkahártya belső felszínén, és lassan megkeményednek. Így lehetetlenné válik kiürülésük. Rothadást, erjedést válthatnak ki, és e folyamatok toxinjai felszívódva az egész szervezetet átjárják.

A bélnyálkahártya számos betegség kiindulópontját képezheti. A daganatos megbetegedések például, a szervezet többi szervéhez viszonyítva, leggyakrabban a gyomor- és béltraktusban fordulnak elő. Még a férfiak leggyakoribb daganata, a tüdőrák is „közvetlen” energetikai kapcsolatban van a vastagbéllel. „Ha a tüdő megbetegszik, ápold és erősítsd azt a vastagbélen keresztül” – mondja a hagyományos kínai gyógyászat.

Ahogy az utak esetében is a kanyarok a legveszélyesebbek, úgy itt is a vastagbél görbületeinek tájékán a leggyakoribb a rák, mivel itt a béltartalom mozgása nagyon lelassul.

A rák azonban nem az egyetlen betegség, amitől tartaniuk kell azoknak, akiknek vastagbelét el nem távolított üledékréteg borítja. Az önmérgezés számlájára írhatóak fel a következő betegségek is: májcirrózis, reumatizmus, vérhas, érgyulladás, álmatlanság, isiász, vérszegénység, ideggyulladás, pszihózisok, szívbetegségek, bőrbetegségek, szájszag, kőképződés.

Engedje meg a Kedves Olvasó, hogy egy csokorba összefoglaljam a székrekedés főbb következményeit szervezetünk különböző szintjein:

  • gyomor: a gyomor tónusának elvesztése, gyomorsüllyedés, fekély, rák, sokszor ezek okozzák a rossz szájszagot is;
  • bélrendszer: vakbélgyulladás, aranyér, rák;
  • máj: májpangás, májműködés zavarából származó mérgezések, epekő;
  • vese: vesekő, vesegörcsök;
  • vér: vérszegénység, a vér összetételének patológiás változásai, melyek kihatnak az egész szervezetre;
  • alhas: keringési zavarok, az alhasi szervek – petefészek, méh stb. – krónikus gyulladásai, a méh elmozdulásai;
  • alsó végtagok: isiász, vénás pangás, mely visszerek képződéséhez vezet;
  • bőr: különböző kiütések;
  • idegrendszer: álmatlanság, depresszió, ingerlékenység, hisztéria.

Talán első nekifutásra szakmailag nem is érthetőek az ok-okozati összefüggések, mindenesetre megfelelő vastagbél-tisztítással a legtöbb felsorolt kóros elváltozás, betegség javul vagy teljesen meg is gyógyul.

A székrekedés azért veszélyes, mert a vastagbél nyálkahártyája és a vérerek között nincs semmilyen tisztítószerv, így a mérgek közvetlenül a keringésbe jutnak, és egész szervezetünkben szétszóródnak. Ha az évek során a vastagbélből folyamatosan filtrálódnak a mérgek, nem nehéz elképzelni ezek negatív hatását szervezetünkre és az öregedés folyamatára.

Dr. Csóka Tibor
klinikai onkológus szakorvos

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk