Ne energiaitallal dobd fel magad!

Fáradtságűzőnek, aktivitás fokozónak: mozgás – gyümölcs – nevetés!

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként energiaitalokat. Sokan nem tudják, hogy ezek koffeintartalma többszöröse lehet a hagyományos frissítő italokénak – a teának és kávénak –, ráadásul a koffein hatását felerősítő egyéb összetevőket is tartalmaznak. Fontos felhívni a fiatalok és a megfeszített szellemi munkát végzők figyelmét, hogy a túlzott koffeinbevitel súlyosan egészségkárosító, sőt az energiaital az első lépést jelentheti az alkohol- vagy drogfüggőséghez!

A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea) 120 mg körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez elérheti akár a több száz mg-ot is. A manapság egyre népszerűbb energiaitalokban ugyanis akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet!

Koffeintartalmú ital fogyasztásához nem szokott, illetve 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet! Laboratóriumi vizsgálatok szerint, a hazánkban forgalomba lévő energiaitalok koffeintartalma 12-120 mg/100 ml között változik, ami adagonként 30-300 mg koffeinnek felel meg (250 ml).

A koffein stimulálja a központi idegrendszert és az anyagcserét, értágító, hörgőtágító, szívfrekvencia- és összehúzódás-növelő hatása van. Emellett a túlzott koffeinbevitel erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat.

A koffeinnel szemben hamar kialakul a tolerancia, ezért ugyanazon hatáshoz egyre nagyobb adag szükséges, ekkor azonban már jelentkezhetnek a súlyos mellékhatások is.

Ahogy a kávéfogyasztás indukálhatja a dohányzásra való rászokást, úgy az energiaital az első lépést jelentheti az alkohol- vagy drogfüggőséghez. A koffeintartalmú energiaital fogyasztása felborítja az alvás és ébrenlét ritmusát, alkohollal kombinálva pedig még veszélyesebb hatású.

A koffein dehidrációs hatását a fizikai aktivitás is fokozza, így az intenzív sportolás közben elfogyasztott energiaital hatására, az erőteljes izzadás következtében olyan mértékű folyadékvesztés is felléphet, ami akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

A fiatalok körében szinte mindennaposnak tekinthető, hogy tanítás vagy munka előtt és alatt rendszeresen fogyasztanak energiaitalt, s a korábban megszokott 250 ml-es helyett gyakran a 1,5-2 literest választják, ami megsokszorozza a hatást. Egy korábbi, 2010-es hatósági vizsgálat szerint, a 10-14 éves gyermekek egyötöde energiaitalt iszik reggelire.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a következőkre hívják fel a figyelmet:

  • A gyermekeket, fiatalokat oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat!
  • A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt!
  • Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett!
  • Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffeinbevitel a magzatra, a csecsemőre egészségkárosító hatású lehet.
  • Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel, mert ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat!
  • Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmuszavarhoz vezethet!
  • Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, ami egészségkárosodással végződik.
  • Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű alvás együttesen biztosítja az igazi energiát és az egészség megőrzését!

ÁNTSZ–OGYÉI

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk