Miért nincs elég energiám?

Ha bőséggel fogyaszt vitaminokat, ásványokat, helyesen étkezik, sportol, s a kimerültség érzése 3 hónapon túl sem múlik el, meg kell vizsgálnunk életmódjának egyéb elemeit is. A krónikus fáradtságot ugyanis gyakran mi magunk okozzuk életmódunkkal, ám van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Járjon utána, mi okozza a tartós energiahiányt szervezetében!

Fáradtság, levertség, gyengeség, álmosság – a betegek különböző módon írják le a tüneteiket, azonban orvosi szempontból ezek a jelzők eltérő jelentéssel bírnak. Ismerjük, milyen, amikor leragad a szemünk és gyakorlatilag bármilyen testhelyzetben, bárhol elaludnánk. Lehet azonban valaki fáradt anélkül is, hogy álmosnak érezné magát. A levertség pedig inkább a hangulatunkra utal, míg fáradtság alatt elsősorban az energia hiányát értjük.

Az akut fáradtság általában hirtelen jelentkezik, elsősorban nőknél fordul elő és 3 hónapnál kevesebb ideig áll fenn. Kiváltója valamilyen életviteli vagy környezeti faktor: stressz, alváshiány, dehidratáltság vagy nem megfelelő étrend. Az alkohol, nikotin és koffein mellékhatásaként is érezheti magát fáradtnak. Ha túlhajszolt, stresszes, emiatt napközben gyakran rágyújt, kávéval tartja ébren magát, este pedig alkohollal oldja a napi feszültséget, akkor a szervezete idővel komoly energiahiánnyal fogja jelezni, hogy pihenésre, feltöltődésre van szüksége.

A krónikus fáradtság több hónapig is fennáll, hátterében rendszerint valamilyen betegség – például idegesség, depresszió, autoimmun betegség, vashiány, vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés, vese-, máj- vagy szívbetegség lehet, melyeket kezelni kell, mivel az akut fáradtság esetén még igen hatékony életmódbeli tényezők már kevésnek bizonyulnak.

Végül szólnunk kell az alvászavarról, az alvás közbeni légzéskimaradásról is, mely szintén okozhat krónikus fáradtságot. A kimerültség okozta stressz, feszültség ugyanakkor növeli az alvászavarok kialakulásának esélyét, így a beteg ördögi körbe kerül. Az alvási apnoe feltétlenül kezelést igényel, mivel a krónikus fáradtság mellett növeli többek között a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
joalvaskozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk