Nézőpontváltók

Lapzárta után érkezett szerkesztőségünkhöz a felkérés, hogy a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából adjuk közre a Nézőpontváltó Egyesület nyilatkozatát, melynek mi – segítő szándékkal – az alábbiakban szeretnénk eleget tenni.

A daganatos betegségek még most, a III. évezred elején is az egyik legpusztítóbb kórt jelentik az emberiség számára. Mivel ismerjük a kialakulás kockázatának egyes, saját magunk által is befolyásolható tényezőit (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), ezért nem állunk teljesen tehetetlenül, eszköztelenül. A rákbetegség kialakulásának esélye csökkenthető!

Az egészség megőrzése, a rákbetegségek elleni küzdelem mindannyiunk közös ügye. Mindenki tehet valamit: egészségesek, betegek, orvosok, kutatók, gyógyszergyártók, politikusok, és ne feledkezzünk meg a média képviselőiről sem. A daganatos betegségek gyógyítása ugyanis, csak 15%-ban orvosi- és pénzkérdés, a többi a szemléletmódon múlik, és nézőpontváltó hozzáállással nagyban megnövelhető az esély.

Az egészségesekre jutó rákbetegek aránya az elmúlt 80 évben:

  • 1936-ban 1:36-hoz,
  • 1996-ban 1:16-hoz,
  • 2016-ban 1:3-hoz.

A prognózis szerint az arány 2020-ban 1:2-höz lesz, tehát 3 év múlva minden második embert közvetlenül érint majd a daganatos betegségek valamely formája valamilyen szinten.

Hazánk egyes daganatos megbetegedések okozta halálozásban már ma is a világelsők között van. Az ingyenesen igénybe vehető szűrővizsgálatokon a részvételi arány csupán 40% körüli, miközben a későn felismert, már panaszt is okozó daganatok háromnegyede áttétes!

A rákbetegségben elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék. Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek egyharmadát lehetne megelőzni, egyharmadát gyógyítani, a betegek fennmaradó egyharmadát pedig megfelelő életminőség-javító kezelésben részesíteni.

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi jelentőségű dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen.

A Párizsi Chartának nevezett rákellenes dokumentumot a világ minden részéről érkező kormányzati képviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, gyógyközpontok vezetői, betegképviselő civilszervezetek és a gyógyszeripar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánította.

A Párizsi Charta hitet tett az emberséges kezelés és a minőségi rákellátás mellett, egyenlő partnerként kezelve a rákos betegségben szenvedő embereket. Hangsúlyozta, hogy a tudatos és tájékozott beteg könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntések meghozatalában, és jobban együtt tud működni az orvosokkal a terápia sikere érdekében. Elsődleges célok közé helyezte a korai felismerés és kezelés mellett a rákbetegek életminőségének javítását, különös tekintettel a fájdalom kezelésére a betegség minden szakaszában.

A Nézőpontváltó Egyesület egyik célja, hogy a hozzá csatlakozott rákellenes civilszervezetek munkájára irányítsa a figyelmet, és azok üzenetei eljussanak az érintettekhez. Ezen civilszervezetek folyamatos médiajelenlétükkel és kampányaikkal újra és újra felhívják a döntéshozók figyelmét mindazokra a problémákra, melyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek.

A Rákellenes Világnap alkalmával kéréssel és felhívással fordulunk mindenkihez:

– Kérjük minden egyes embertársunkat, hogy tekintsenek önmagukra és szeretteikre, mint egyedi és megismételhetetlen univerzumra!

– Álljanak önmagukhoz egészségtudatosan, vegyék igénybe az ingyenes orvosi rákszűrési lehetőségeket és erre biztassák a környezetükben élőket is!

– Vigyázzanak arra a testre, ami az övék, próbálják az adottságaikból a lehető legtovább, a lehető legjobbat kihozni, és kérjenek segítséget, ha változtatni kívánnak az életmódjukon!

– Ha – minden elővigyázatosság ellenére – mégis megbetegednének, akkor forduljanak támogatásért, támaszadásért a Nézőpontváltó Egyesülethez csatlakozott szervezetekhez és szakemberekhez! (nezopontvalto.hu)

Gubik Ági, Kern András, Kautzky Armand
a Nézőpontváltó Egyesület egészségnagykövetei
Sári Edina elnök, író
Dr. Borbényi Erika alelnök,
klinikai oszt. vez. onkológus főorvos, onkopszichológus

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk