Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2017 április – május
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Végre tényleg itt a tavasz, s vele a megújulás: új hajtás, új virág, új élet. A madárfészkekben már ott sorakoznak a tojások, megszületik a kis őzek és vadmalacok újabb generációja, csak – mint halljuk – a jegesmedvék fogyatkoznak, ahogy a nyugati társadalmak tendenciái szerint mi is.
a Paramedica
Bár a korábbi évekhez képest szokatlanul hideg és hosszú telünk volt, mely – reményeink szerint – sok kórokozót és kártevőt elpusztított, a tavaszi kirándulások során vegyük figyelembe, hogy a kullancsok jó része mégis átvészelte a telet, és ismét „tárt karokkal” várják a túrázókat, kocogókat és táborozókat.
Mozgásterápia
A természet gyógyító erejét vizsgálták a Peninsula Orvosi Egyetem kutatói az életerő és a mentális állapot alakulásának tekintetében a különféle sportokat végző emberek körében. Az összehasonlítás alapját az képezte, hogy a vizsgált személyek zárt helyen, edzőteremben, avagy kinn a szabadban végezték a testmozgást.
Az arthrosis egy lassan, alattomosan kialakuló krónikus mozgásszervi betegség, mely eleinte szinte tünetmentes, később terhelésre – főleg üldögélés után, vagy reggel, felkeléskor – ún. „indítási” fájdalom jelentkezik, mely az ízület fokozatos „bejáródása” után megszűnik. Javasolt a panaszok időbeni kezelése, hiszen ha a fájdalom állandósul, az állapotromlás egészen a mozgáskorlátozottságig terjedhet.
A tavaszi változékony, szeles időjárás hatására gyakran fokozódnak az ízületi fájdalmak, így érdemes áttekintenünk, mit tehetünk a panaszok enyhítése érdekében.
Dr. Pál Mónika
Dietetika
Súlyosabb krónikus betegség esetén, a kórházból hazamenet a beteg kérdezi: tessék mondani, mit egyek? Kevés kivételtől eltekintve, erre a kérdésre vagy nincs válasz, vagy „egyen úgy, mint eddig”, vagy „hát, diétázzon” jellegű választ kap a páciens. Ezek egyike sem segíti a beteget, ráadásul teljesen tudománytalanok, szakmailag megalapozatlanok.
Béky László
Sok helyen halljuk és olvassuk, de talán nem árt átismételni, miért is kerüljük jó nagy ívben a cukor és a fruktóz fogyasztását.
A 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai kutatásból az derült ki, hogy az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A kicsik közel felének magas a koleszterinszintje, túl sok sót fogyasztanak, e korcsoport 10%-át az elhízás is fenyegeti.
Dr. Takács István
Tavasszal mozgásba lendül a természet. A tavasz ébredése bennünk is felébreszti az áhított külső iránti igényt, mivel sokunknál a mozgásszegény téli napok és az esetlegesen túlzott evés-ivás rányomta bélyegét külsőnkre.
Dr. Chen Zhen
Diabetológia
A cukorbetegség alattomos kór, gyakran csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen a túlsúlyos, stresszes életet élőknek érdemes ismerniük azokat a jellemző tüneteket, melyek diabéteszre utalhatnak.
Dr. Kocsi Anikó
A gyermekkorban előforduló cukorbetegség többnyire 1-es típusú diabétesz, melyben a szervezet immunsejtjei idegenként ismerik fel a hasnyálmirigyben inzulint termelő béta-sejteket, és elpusztítják azokat.
Dr. Békefi Dezső
Interjú a bükki füvesemberrel, a népszerű Diabess-Györgytea feltalálójával
Szabó Gyuri bácsi, a gyógynövényes gyógyítás legendás alakja a természet szeretetét és a gyógynövények ismeretét gyermekkorából hozta magával. Gyógyteáit egy ország ismeri. A 88 éves, kiváló egészségnek örvendő, mai napig aktív bükki füvesembert ez alkalommal a Diabess-Györgyteáról kérdeztük, mely a cukorbetegség tüneteinek enyhítésére szolgál.
Fókuszban
Diabétesz, pajzsmirigybetegségek, depresszió, endometriózis, autoimmun betegségek, hüvelyi fertőzések, férfiaknál pedig a csökkent spermaminőség csak pár példa, mi minden gátolhatja, nehezítheti a gyermekáldást. A csalódásokkal teli várakozás elkerüléséért fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekvállalásra készülő pár mindkét tagjának egészsége abszolút fontos a fogamzás sikere, a terhesség lefolyása és a leendő baba egészsége szempontjából.
Prof. Dr. Ösapay György
Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség drámai méreteket öltött. A párok 25-50%-ánál már az első gyermek fogantatása is nehézségekbe ütközik. A meddőség sok egyéb ok mellett leggyakrabban a hormonális rendszer működési zavaraira vezethető vissza.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Alig van olyan nő, aki életében legalább egyszer ne szembesülne valamilyen nőgyógyászati fertőzéssel. Egyéni hajlam esetén, illetve megfelelő kezelés hiányában ezek visszatérhetnek, így fokozott odafigyelést igényelnek.
Dr. Demjén László
Ilyenkor tavasszal sokakra „rátör” a megtisztulás, méregtelenítés vágya, mindez időszerű is, kivéve, ha gyermeket várunk, vagy szoptatunk. A méhlepényen vagy az anyatejen keresztül ugyanis elárasztanánk gyermekünket kúránk eredményével, a felszabaduló méreganyagokkal. Ilyen esetben várjuk meg a szoptatás végét, vagy még inkább, jó előre készítsünk „tiszta fészket” a kis jövevénynek!
A természet úgy alkotta meg az élőlényeket, s így az embert is, hogy teste kémiai úton védelmi vonalat képezzen a külső kórokozók ellen. A gyermekvállalás időszakában saját és születendő gyermekünk érdekében is fontos feladatunk e védelem fenntartása, erősítése.
Dr. Kiss Rita
A kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudunk a boldogsághormonok életünkben betöltött meghatározó szerepéről. Tavasz lévén, májushoz, a szerelem hónapjához közeledve időszerű, hogy mélyebbre ássunk, és megtudjuk: más titokzatos hormonok is nagyban meghatározzák viselkedésünket, ízlésünket, emberi kapcsolatainkat, sőt a szerelem fellobbanásához sem elegendő pusztán két emberi lény, kell még hozzá egy sor „kémiai anyag” is.
Az 1900-as évek elején ismerték fel, hogy a hipofízis hátulsó részének kivonata elősegíti a szülést, serkenti a méh összehúzódását, ezzel kivédi a szülés utáni fokozott vérzést, és serkenti a tej kiválasztását. E hatásokért felelős oxytocin nevű hormon és neurotranszmitter anyaságban betöltött szerepét vizsgálva a kutatók érdekes következtetésekre jutottak.
Szendi Gábor
Hogyan működünk?
Dr. Gerald Hüther agykutató a modern korunkra jellemző függőségek neurobiológiai okait vizsgálja, többek között arra keresi a választ: hogyan hat a média a gyermekek agyának fejlődésére és személyiségére.
Amikor kiskutyám volt, mindig összerágta a bútorokat, ha magára hagytam. A babák nem csinálnak ilyet, hanem fejlődésük szenved kárt, s a nyugtalanító, lehangoló következményekkel a szülőknek és a társadalomnak kell szembenéznie.
Tudta? A világon évente elhasznált műanyag flakonok száma annyira nagy, hogy 26-szor körbeérné a Földet! A fogyasztás ráadásul évről évre nő. A műanyag palackok 70-90%-a soha nem kerül újrahasznosításra, így nagymértékű környezeti problémát jelentenek, mert hulladéklerakókban vagy az óceánokban végzik.
Prevenció és terápia
Évszakváltáskor, tavasszal és ősszel különösen sokan tapasztalják meg a gyomorégés kellemetlenségeit. Az újra és újra kiújuló reflux, esetleg fekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása lehet, ezért megfelelő kezelést igényelnek.
Dr. Mármarosi István
A WHO adatai szerint a világ népességének csaknem negyede szenved vérszegénységben, minden második érintettnél vashiányos vérszegénységről beszélhetünk, ami az alultápláltság egyik leggyakoribb formája. Mindez nagyrészt a helytelen csecsemő és gyermekkori táplálásnak köszönhető.
Dr. Lásztity Natália
A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra?
Dr. Polgár Marianne
Régen vége a télnek, itt a napsütéses tavasz, és sokan még mindig köhögnek, krákognak, pedig már az influenza szezont is magunk mögött hagytuk. Ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudjuk, fontos lenne kiderítenünk, mi is okozza a visszatérő, kellemetlen panaszokat.
Dr. Holpert Valéria
Bár egyre melegszik az idő, de a tavaszi változékony időjárás miatt még mindig könnyen megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok azonban összetéveszthetők a pollenszezonban gyakori allergiás tünetekkel. Nem árt tehát tudnunk, mi a kettő közti különbség.
Dr. Balogh Katalin
Gyógyító természet
A repce Magyarországon a második legnagyobb területen termesztett olajnövény. Magjából préselik a hidegen sajtolt repcemagolajat, mely e ragyogó sárga virágú növény szépségével ajándékozza meg annak fogyasztóját.
Ugye, jó lenne sokáig élni? Az is jó lenne, ha idős korunkat – testi erőnket, egészségünket és szellemi frissességünket is megőrizve – aktív, hasznos tevékenységgel tölthetnénk, nem pedig a gyógyszerek számolgatásával. Legfőbb élettani mutatóink sajnos még mindig rosszabbak, mint osztrák szomszédainké, így bőven akad még tennivalónk e téren is!
Szabó László
Anti-aging
Egy újszülött sejtfala nagyon vékony, szinte átlátszó és színtelen. Manapság egy 70 éves átlagos ember sejtfala legalább ötször olyan vastag, a színe többnyire barna, ha nem fekete! Ez az a sejtdegeneráció, amelyet általánosságban idősödésnek hívunk.
Az öregedés „elkerülhetetlennek” tekintett következményeit szívesen fogjuk kizárólag a genetikára, pedig kialakulásuk, annak mértéke és ideje főként az életstíluson, az életmódon, vagyis nagyrészt rajtunk múlik. A „korkontroll életmód-tortának” csak egy-egy szeletét képezi például a rendszeres testmozgás vagy a tudatos táplálkozás. Íme néhány megfontolandó gondolat ez utóbbi kapcsán.
Dr. Boros Szilvia PhD.
Miért élhet tovább az, aki iszik, mint aki nem iszik?
Az idő múlása és a hétköznapok „taposómalma” az első nyomokat gyakran már igen fiatalon arcunkba vésik, főként a szemek környékén. Nem csoda, hiszen itt harmad olyan vékony a bőr, mint az arc más részein, ráadásul itt kevés a bőr alatti kötőszövet és a faggyúmirigy. Vegyük sorra, mi mindent tehetünk, hogy – ha megállítani nem is, de – lassítani tudjuk az „idő kerekét”.
Közhely szinte, hogy lényegesen tovább élünk, mint akárcsak néhány évtizeddel korábban, és sajnos az is, hogy nem feltétlenül egészségesebben. Az elhízás – különösen idős korban –, a testmozgás hiánya, a nem megfelelő étrend és egyéb kis „bűneink“ komolyan hozzájárulnak életminőségünk romlásához és az öregedési folyamathoz.
Dr. Kökény Zoltán
Bőrgyógyászat
Örömmel élvezi a tavaszi napsütést, akinek ekcémás, pikkelysömörös bőrproblémái vannak, hiszen a nyárhoz közeledve panaszaik jelentősen enyhülnek. Ezzel ellentétben inkább hidegpártiak a rosaceás bőrtünetektől szenvedők, mivel az erős napsütés és a meleg kifejezetten rontja állapotukat. Mindkét panasz negatívan hat az életminőségre, ezért megfelelő kezelésük elengedhetetlen.
Dr. Vincze Ildikó
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!