Vigyázat:
A cukor nem csupán hizlal!

Sok helyen halljuk és olvassuk, de talán nem árt átismételni, miért is kerüljük jó nagy ívben a cukor és a fruktóz fogyasztását.

• A hozzáadott cukor „üres kalória”, azaz nem tartalmaz semmilyen lényeges tápanyagot, ráadásul árt a fogaknak! A hozzáadott cukrok (répa és nádcukor, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) tömény kalóriabombák, nincsenek bennük fehérjék, esszenciális zsírsavak, vitaminok vagy ásványi anyagok. Ha valaki a kalóriabevitel 10-20%-át (vagy még többet) cukorból fedezi, tápanyaghiányos állapot alakulhat ki. Emellett a cukor könnyen emészthető energiát szolgáltat a szájüregben lévő káros baktériumoknak, ami gyorsítja a fogak romlását.

• A hozzáadott cukorban sok a fruktóz, ami túlterhelheti a májat! A szervezetben a cukor glükózra és fruktózra bomlik, utóbbira fiziológiailag nincs szükségünk. A fruktózt nagyobb mennyiségben csak a máj tudja lebontani, ami kis mennyiségben nem probléma, glikogénné alakul, és a máj tárolja. Ha a máj tele van glikogénnel, és sok fruktózt fogyasztunk, arra kényszerül, hogy azt zsírrá alakítsa, ami zsírmáj kialakulásához és komoly problémákhoz vezethet. Az egészséges és fizikailag aktív emberek több cukrot képesek tolerálni, mint a nyugati típusú, ülő életmódot folytatók.

• A cukor inzulinrezisztenciát okozhat, ami egy lépcsőfok a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség felé! A vérben lévő glükóz túl magas szintje valójában mérgező, és számos szövődményhez vezethet.

Ahogy az inzulinrezisztencia egyre romlik, az inzulint termelő hasnyálmirigy nem tud lépést tartani a növekvő igénnyel, ezen a ponton a vércukorszint az egekbe szökik, és megszületik a 2-es típusú cukorbetegség diagnózis. Azoknak az embereknek, akik cukros üdítőitalokat isznak, 83%-kal nagyobb rizikójuk van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

• A cukor rákot okozhat! A rák világszerte vezető halálok, és kontrollálatlan sejtnövekedés és burjánzás jellemzi. Az inzulin az egyik kulcshormon, ami ezt a fajta növekedést szabályozza. Ezért számos tudós úgy gondolja, hogy a folyamatosan emelkedett inzulinszint hozzájárulhat a rák kialakulásához. A cukorfogyasztással összefüggő anyagcsere-problémák fokozzák a szervezetben a gyulladást, ami szintén a rák egyik potenciális kiváltója.

• A hormonokra és az agyra gyakorolt hatásai miatt a fruktóznak egyedülállóan hizlaló hatása van! Nem minden kalória egyforma, a különböző élelmiszerek eltérő hatással vannak az agyunkra és az étkezést kontrolláló hormonokra. A fruktóz fogyasztása kevésbé aktiválja a „jóllakottság központot, így éhesebbnek érezzük magunkat, és többet eszünk. A fruktóz-fogyasztás megközelítőleg sem csökkenti a ghrelin éhséghormon szintjét annyira, mint a glükóz, ami szintén többletkalória-bevitelt eredményezhet.

• A cukor hatalmas dopamin-kiáramlást okoz az agyban, ezért nagyon addiktív, azaz függőséget okozhat! A drogokhoz hasonlóan a cukor is dopamin-kiáramlást okoz az agy jutalmazó központjában. A cukor mellett számos egészségtelen gyorsétel is hasonló hatást vált ki, ezért a függőségre hajlamos emberek hamar rászokhatnak a cukorra és egyéb silány műételekre. Ez a szénhidrátfüggőség.

• Nem a zsír, hanem a fruktóz emeli meg a koleszterinszintet és okoz szívbetegséget! Az emberek évtizedeken át a telített zsírokat hibáztatták a szívbetegségért, az új vizsgálatok kimutatták, nem a zsír, hanem a fruktóz a szívbetegség egyik fő kiváltója a cukoranyagcserére tett káros hatásán keresztül, ráadásul már 10 hét alatt hasi elhízáshoz vezethet.

 

Akinek tehát nassolni támad kedve, cukrozott édességeket helyett készítsen süteményt magas rosttartalmú, lehetőleg gluténmentes maglisztekből, alacsony glikémiás indexű, természetes édesítőszerek felhasználásával!

Forrás: Kris Gunnars: Disturbing reasons why sugar is bad for you, ford. Mezei Elmira
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk