A sikeres családtervezéshez egészség is kell!

Diabétesz, pajzsmirigybetegségek, depresszió, endometriózis, autoimmun betegségek, hüvelyi fertőzések, férfiaknál pedig a csökkent spermaminőség csak pár példa, mi minden gátolhatja, nehezítheti a gyermekáldást. A csalódásokkal teli várakozás elkerüléséért fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekvállalásra készülő pár mindkét tagjának egészsége abszolút fontos a fogamzás sikere, a terhesség lefolyása és a leendő baba egészsége szempontjából.

A várandósság a nők életének egyik legboldogabb időszaka, de sokan aggódnak is a gyermek testi és lelki egészségéért. Ma már tudjuk, hogy a szervezet számára szükséges ásványi anyagoknak, nyomelemeknek és vitaminoknak sokkal nagyobb szerepe van a várandósság alatt, mint azt korábban gondolták. Ezek pótlása könnyen megoldható, így ma már sokkal több csecsemő születik jó egészségben.

A gyermek egészsége szempontjából ugyanakkor, az évek múlása nagyon is számít, mivel hátrányosan hat a szülők genitális szerveire. Ezért is riasztó, hogy hazánkban az elmúlt 25 év alatt 6 évvel későbbre tolódott a gyermekvállalás ideje, sőt sokan csak a harmincas éveik vége felé gondolnak a családalapításra.

Amikor nehezen jön a baba

Manapság a statisztikák szerint minden ötödik pár nehezen vagy egyáltalán nem éri el a kívánt terhességet. A meddőségért (egy évi sikertelen fogamzási próbálkozást értünk ezalatt) a legújabb adatok szerint 60%-ban a férfak, 40%-ban a nők felelősek. Ennek ellenére a férfimeddőség még mindig tabutéma, pedig tudvalevő, hogy a férfiak átlagos spermaszáma és annak minősége fenyegetően lecsökkent az utóbbi évtizedekben a civilizált országokban. A párválasztás és a családalapítás idősebb korra tolódása hátrányosan befolyásolja mind a termékenyítő-, mind pedig a fogamzó-képességet.

A gyermekvállalás első javasolt lépése az egészséges életmód kialakítása. Három hónappal a tervezett fogamzás előtt érdemes abbahagyni a fogamzásgátló szedését, a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Utóbbiak ugyanis rontják a fogamzás esélyét, sőt a leendő baba egészségét is veszélyeztetik.

Vitamin-nyomelem-antioxidáns kúra

Tudjuk, hogy a gyümölcsök vitamintartalma az 50 évvel ezelőttinek csak töredéke, így nem kérdés a napi vitaminpótlás szükségessége. A B6-, B12- és E-vitaminok fontos szerepet játszanak a szerotonin szintézisében, a vörösvérsejtképzésben, valamint védő hatást gyakorolnak a petefészek és a méh sejtjeire. A folsav a nyitott gerinc megelőzésére szolgál. A nyomelemek (például a szelén) rendkívül fontosak hormonrendszerünk működéséhez. Az antioxidánsok (vitaminok, polifenolok) pedig segítik hormontermelő sejtjeink normál működését, ezért fontos elkerülni hiányukat, újra hangsúlyozzuk: a férfiaknak is! Kerüljük azonban a túladagolást!

Természetes hatóanyagok a babáért

Hívjuk segítségül a természetet! Az angyalgyökér ferulasav tartalma növelheti a férfiak speriumszámát, a perui maca pedig igazoltan kedvező hatású a női szervezet, a reproduktív szervek működésére. Hormonháztartást kiegyensúlyozó hatása mellett még a szexuális kedvet és a teljesítőképességet is növeli. A zöldtea antioxidáns hatása által védi a spermiumok és a petesejtek egészségét, ezzel segíti a fogamzást.

A babavállalásra készülők egészségi állapotának felmérése tehát, nem elvesztegetett idő és fáradság! Sok esetben elkerülhető vele a csalódás, a sikertelen fogamzási próbálkozások negatív pszichológiai hatása. A szülők egészsége meghatározó a baba veleszületett betegségeinek visszaszorításában, ami minden szülő természetes törekvése.

Prof. Dr. Ösapay György
MTA doktora, gyógyszerkutató

BABACSALOGATÓ

A babatervezéstől a várandósságon át a szoptatás, babaápolás témakörét is felölelő sorozat szakemberek jótanácsaival minden második pénteken este 20.30-kor a Fix TV műsorán.

 

Április–májusi témák:

04.07. – Életmód tanácsok babatervezéshez
04.21. – Családtervezési alkalmasság
05.05. – Még egyszer a férfimeddőségről, javaslatok
05.19. – A dietetikus tanácsai a fogamzás utánra – táplálkozási útmutató

A korábbi adások a babacsalogato.hu oldalon láthatók.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk