A női fertőzések megelőzhetők, kezelhetők

Alig van olyan nő, aki életében legalább egyszer ne szembesülne valamilyen nőgyógyászati fertőzéssel. Egyéni hajlam esetén, illetve megfelelő kezelés hiányában ezek visszatérhetnek, így fokozott odafigyelést igényelnek.

Viszketés, érzékenység és sűrű, fehér, szagtalan folyás gombás fertőzésre utalhat. A probléma átterjedhet a húgycsőre és a húgyhólyagra is, amit gyakoribb vizelési inger, csípős, fájdalmas érzés kísérhet.

A leggyakoribb kórokozó a Candida gomba, mely a normál flóra része, elszaporodása esetén azonban betegséget, kellemetlen tüneteket okozhat. A hajlamosító tényezők között szerepel a várandósság, a túlsúly, a túlzott cukorbevitel, a cukorbetegség, illetve az antibiotikum- és szteroid-kezelés.

A közhiedelemmel ellentétben, a fertőzés a férfiakat is érintheti, náluk gyakran tünetmentesen van jelen, de szexuális úton továbbadhatják, ezért a partnereket együtt kell kezelni az újrafertőződés megakadályozására. Az is közkeletű hiedelem, hogy a természetes vizekben könnyebben fertőződhetünk, pedig a meleg vizű medencékben erre sokkal nagyobb az esély.

A gombára hajlamos nőknek érdemes a hormonális fogamzásgátlót más megoldással helyettesíteni; antibiotikumokat csak a szükséges ideig szedni; csökkenteni a szénhidrátbevitelt, kerülni az élesztős, édes ételeket; megfelelő stresszkezelő módszert választani; lecserélni a túl szűk, vagy műszálas ruhadarabokat, kerülni az izzadást; sport után alaposan tisztálkodni és szárazra törölközni.

A panaszok kezelését az orvos által javasolt antimikotikus (gomba ellenes) készítményekkel hatékonyabbá tehetjük.

A gombás fertőzésekkel ellentétben, például a Chlamydia vírus közös fürdőben vagy vécéhasználat során nem terjed, a szexuális úton fertőződést az aktus során mindvégig védekezve kerülhetjük el. A biztonságos monogám párkapcsolat, az egészséges hüvelyflóra fenntartása, erősítése is fokozhatja a védelmet, melyet tovább javíthatunk tejsavtartalmú tisztálkodószerek használatával. Inkább utólag, mint az aktus előtt végezzünk alapos tisztálkodást, megelőzve ezzel, hogy a zuhanyozás során felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken a kórokozók könnyen átjuthassanak.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk