Ég a gyomrom!

Évszakváltáskor, tavasszal és ősszel különösen sokan tapasztalják meg a gyomorégés kellemetlenségeit. Az újra és újra kiújuló reflux, esetleg fekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása lehet, ezért megfelelő kezelést igényelnek.

A felnőttek felét érinti a gyomorégés. A reflux vagy gyomorégés kapcsán a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt akár a garatba, szájüregbe is. A magyar felnőttek – különösen 40 éves kor után – több mint 50%-ban érintettek, azaz különböző gyakorisággal tapasztalják a panaszokat. Várandósok esetében szintén sűrűbben jelentkezik gyomorégés. A rizikót összességében növeli a túlsúly, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, illetve egyes légúti betegségek megléte.

A reflux kezelése a savas pH normalizálásán alapszik. Enyhébb tünetek esetén elegendő lehet kiiktatni az étrendből a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, egyéb savasító élelmiszereket, édes, szénsavas italokat és a dohányzást. A növényi zsiradékokkal és a vajjal is mértékletesen kell bánni. A szénhidrátok közül a keményítők – pékáru, keksz, rizs, tészta, burgonya – ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők. Részesítsük előnyben a lúgosító hatású ételeket, italokat, a zöldségeket, főzelékféléket pedig inkább párolva, mint nyersen fogyasszuk, a gyümölcsök egyéni érzékenység szerint ajánlottak főként a rosttartalmuk miatt.

A fekélyek kialakulásában a már ismert rizikófaktorokon túl szerepet játszik bizonyos gyulladásgátló, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése és a Helicobacter pylori baktérium is. Ez utóbbi elsősorban a nyombélfekély, míg a fájdalomcsillapító szerek kontrollálatlan szedése a gyomorfekély kockázatát emeli negyvenszeresére. A stressz ugyancsak önálló rizikófaktor.

A hasfájást, gyomorégést sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélyeknek csupán 10%-a gyomorfekély, a döntő többség nyombél- vagy patkóbélfekély. A nyombélfekély eredője valóban gyakran a reflux. A tartósan erős, savas, maró hatás ugyanis károsíthatja a nyálkahártyát, ami hosszabb távon fekélyhez vezethet. Erős, szúró fájdalom, nyomásérzés és egyéb hasi panaszok esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!

Dr. Mármarosi István
gasztroenterológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk