Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2017 szeptember
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Mielőtt azonnal visszautasítaná e kijelentést, mondván, Önnek ennél rosszabb nem is lehetne, ne feledje, minden helyzetre és mindenkire igaz, hogy mindig van lejjebb. Amint ebbe – néhány rosszabb eshetőséget is felvillantva – belegondol, máris talál örülnivalót, s e ponton, észrevétlenül elindul „felfelé”.
a Paramedica
Napjaink gyermeknevelési kérdései
Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Az azonban, hogy ki mit tekint elérendő célnak, és ehhez milyen módszerekkel igyekszik hozzásegíteni utódját, többnyire saját neveltetésétől, habitusától és társadalmi közegétől függ. Hogyan segítsünk jól?
Illés Szilvia
A szeptember a legstresszesebb hónapok közé tartozik. A nyári szabadság után visszarázódunk a megszokott kerékvágásba, visszatérünk a feszítettebb munkatempóhoz, a gyerekek pedig az iskolapadba. Sokan nemcsak az iskolatáskát, hanem a félelmeiket is cipelik a szeptemberi becsengetéskor – a tanévkezdés kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek számára egyaránt kihívás.
Hogyan működünk?
Évek óta feltűnően sokan keresnek meg azzal, hogy – a nemrég elmúlt nyaralás dacára – hirtelen nagyon fáradtnak érzik magukat, s bármit tesznek, nem javul az állapotuk. Ahogy közeledik az ősz, rövidülnek a napok és haladunk az év vége felé, egyre többen panaszolják ugyanezt, pedig milyen messze van még a hírhedt tavaszi fáradtság szezonja? Lássuk, mi áll e panaszok hátterében, és mivel segíthetünk magunkon is!
Dr. Balaicza Erika
A rendszeres meditáció mérhető változásokat idézhet elő az agy emlékekkel, önképpel, empátiával és stresszel kapcsolatos területein, miközben a gyakorlók közérzete és életminősége is jelentősen javul. Ez derült ki a meditáció agyi hatásait vizsgáló korábbi átfogó kutatásból.
Az Applied Psychology című folyóiratban publikált kutatásban 5000 egyetemista életét több mint 40 éven át kisérték figyelemmel, s kiderült, hogy a legpesszimistább diákok rövidebb életűnek bizonyultak. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy a pozitív kedély csökkenti a stressz-hormon szintet, és javítja az immunműködést. Megéri tehát optimistának lenni!
Fókuszban
Csökken a munka hatékonysága, egyre gyakoribb a betegállomány. Kevesen gondolnak arra, hogy a munkából való kiesésnek nemcsak fizikai okai lehetnek. Az egyik leginkább veszélyeztető tényező az alattomos stressz és az ezzel összefüggő betegségek.
Dr. Sztancsik Ilona
A sokak által sajnos tapasztalatból is ismert gyomoridegesség hátterében általában nem testi, hanem lelki panaszok állnak: az érintett folyamatos stresszben él, vagy olyan mentális terhet cipel, amivel nem tud megbirkózni. A tüneteket néha nem könnyű megkülönböztetni egy egyszerű gyomorrontástól, s a megoldás sem mindig gyors és egyszerű…
A lelki stressz, mint rizikófaktor
Bizonyított, hogy a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a cukorbetegség és a dohányzás mellett a tartós vagy ismétlődő pszichés stressz is kockázatnövelő tényező az érelmeszesedés, ezáltal a szívinfarktus, az agyi infarktus és az érszűkület tekintetében.
Dr. Kósa Éva
Legtöbben tudják, hogy a pajzsmirigy fontos szerepet tölt be – többek között – az anyagcsere és a testsúly szabályozásában. Kevéssé ismert azonban, hogy a stressz a pajzsmirigy ellensége: hatására esik a pajzsmirigyhormonok szintje, pedig stresszes helyzetben még több pajzsmirigyhormonra lenne szükségünk. A hiány tünetei és következményei pedig igen szerteágazóak…
A hosszan tartó stresszhelyzetek rombolják egészségünket. A fel nem dolgozott, kudarcnak megélt események aláássák önbizalmunkat és rontják életminőségünket, súlyosabb esetben szorongáshoz vagy akár depresszióhoz is vezethetnek. A depressziós beteg kedvetlen, fáradékony, nincs életcélja, szomorú és közömbös. Rosszul alszik, emiatt még erőtlenebbnek érzi magát. Ez a veszélyes betegség egyre gyakoribb a fejlett világban – az európai országok lakosságának 15%-át érinti –, ráadásul gyakran diabéteszhez vagy egyéb panaszokhoz társultan jelentkezik.
Lopes-Szabó Zsuzsanna
Szexológia
Tudjuk, sokan tapasztalják is, hogy a stressz férfiaknál merevedési zavarok kialakulásához vezethet. Az esetek nagy részében, a pszichés túlterheltség múlásával, a probléma spontán is rendeződhet, kivéve, ha hátterében más okok is állnak.
Dr. Kapocsi Judit
Napjainkban minden ötödik pár küzd a gyermekáldásért. Magyarországon kétszázezerre becsülik a babára vágyakozók számát. A meddőség egyre nagyobb probléma, melyért napjainkban 60%-ban a férfiak felelősek, tehát m a már a meddő nőknél jóval több a meddő férfi. A férfimeddőség 2035-re kritikus szintet érhet el.
Prof. Dr. Ösapay György
50 felett minden 2. férfi ismeri a prosztata-megnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80 százalék. Ezért fontos, hogy egy férfi se vegye félvállról a tüneteket, mert idejében történő szűréssel és megfelelő kezeléssel a folyamat jól kontrollálható, az esetleges elváltozások idejében felismerhetők és sikeresen kezelhetők.
Dr. Szűcs László
A férfiak igazán szerencsések, mert bőrük – kedvezőbb felépítése miatt – később öregszik, mint a nőké. Esetükben is sok múlik azonban az életmódon és a bőrápolási szokásokon.
Peterman Krisztina
Anti-aging
Az idő múlásával arcvonásaink egyre határozottabbak lesznek, homlokunkon megjelennek a „gondráncok”, és a jellegzetesen legörbülő szájszöglet is az élet súlyáról árulkodik. Az öregedési folyamat lassítására ajánlott számos praktika és kence mellett tehát az sem mindegy, hogyan miként birkózunk meg a testet-lelket romboló mindennapos stresszel.
A bőr rugalmasságának elvesztése a 30-as éveinkben kezdődik, 50 felett pedig egyre gyorsabbá válik, de a folyamat bizonyos módszerekkel lassítható. A megereszkedett bőrrel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, melyeket érdemes tisztáznunk.
Sutka Beáta
Dietetika
A „szivárgó bél szindróma” egy emésztőrendszeri betegség, melyben a baktériumok és a méreganyagok átjutnak a bélfalon komoly egészségügyi problémákat okozva. Megelőzésére, kezelésére – általánosan elfogadott terápia hiányában – a belek egészségi állapotának javítása tűnik a leghatékonyabb megoldásnak: a bélflórában a barátságos baktériumok számának növelésével, probiotikumok fogyasztásával és célzott diétával, rostokban gazdag, szénhidrátokban szegény, egészséges étrenddel.
Már a Biblia is az egészség egyik hiteles forrásaként említi a szőlőt gyümölcs, édes must és bor formájában is. Tokajban sok ezer éves szőlőlevél lenyomatot találtak, ami azt bizonyítja, hogy a szőlő – nevezetesen annak hárslevelű fajtája – Magyarországon őshonos növény.
Béky László
Legtöbben, amikor a baktérium szót meghalljuk, általában a kórokozókra gondolunk, és különféle betegségek jutnak eszünkbe. Azonban egyes baktériumok az emberi szervezet normál állapotának részei, méghozzá olyannyira, hogy 10-szer több van belőlük testünkben, mint emberi sejt. Hasznos baktériumok találhatók például az emberi bőrön, szájban, torokban, a béltraktusban és a szülőcsatornában is.
Szabó László
Mozgásterápia
Talán nincs is olyan felnőtt, aki soha ne tapasztalta volna meg a hát- vagy derékfájdalom kellemetlenségeit. Tekintsük át a leggyakoribb kiváltó okokat és a kezelési lehetőségeket!
Fehérvári Katalin
Fáj a háta, nyaka, karja, esetleg derékfájás miatt szenved? Az ülőmunka okozta panaszok legjobb ellenszere a megfelelően kialakított munkahely és a gyógytorna.
Szász Anna
Az ízületek leggyakoribb betegsége, az ízületi porckopás (arthrosis) a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti, de a tünetek megjelenése 65 éven felül ennél jóval nagyobb, 80%-os gyakoriságú. Előrejelzések szerint 2020 ‑ ra a porckopás gyakorisága – a civilizációs ártalmak és az idősek számának növekedése miatt – megkétszereződik.
Molnár Zsuzsa
40-50 éves kor felett sem kell lemondanunk a remek fizikai kondícióról, a könnyedebb tréningekről, ám ebben az életkorban már előtérbe kell, hogy kerüljön a sportártalmak, sérülések megelőzése, a biztonság!
Fülöp Tibor
Prevenció és terápia
Az utóbbi évek kutatási eredményei megerősítik, hogy a szájflóra az egész szervezet egészségére jelentős hatást gyakorol. Az egészség-rombolásért a szájban élő egyes baktériumok felelősek, melyek eltávolításával csökkenthető többek között a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.
Prof. Dr. Horváth István
Sok minden kerül a mindennapokban a bőrünkre: játszótéri piszok, a saját izzadságunk, por, korom és még sorolhatnánk. Esténként azonban mindezt lemossuk egy jó zuhanyzással, mielőtt belebújunk a tiszta, öblítőtől illatozó pizsamába. Ugye, milyen jó érzés? Mikor másnap pöttyök jelennek meg rajtunk, betudjuk az új testápolónak vagy a szokatlan ételnek, amit a sarki kínainál ettünk. Aztán csak nem akar múlni az irritáció. Meghallgatjuk a kolléganők és a szomszédasszony tanácsait, majd végül elmegyünk a bőrgyógyászhoz, aki mosószer-allergiát állapít meg. És így fordul visszájára a frissen mosott ruha által okozott jó érzés…
Nem kell ahhoz téli hideg, sokan a nyári melegben és a szeles őszi időben is gyakran köhögnek, krákognak, fáj a torkuk, rekedt a hangjuk, megszólalás előtt köszörülni kell a torkukat. Másoknak viszont, látszólag ok nélkül, szokásává válik a krákogás, s van, aki szeretné, de nem tudja abbahagyni – ilyenkor már máshol kell keresnünk a kiváltó okokat.
Dr. Holpert Valéria
Az orrfújás és az orrcsepp kézenfekvő megoldás lehet, ha esetenként orrlégzésünk akadályozott, azaz eldugult az orrunk. Ám bizonyos esetekben a megoldáshoz ennél jóval többre van szükség, ha nem akarjuk hosszan elszenvedni e panaszokat, melyeket különösen a gyermekek viselnek rosszul.
Dr. Holpert Valéria
Az ősszel együtt rendszerint a náthaszezon is megérkezik. Ilyenkor gyakoribbá válnak a felső légúti betegségek. A gyors gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy korábbról megmaradt antibiotikumokkal öngyógyításba kezdenek, pedig egyre többen tudják, hogy azok vírusfertőzések ellen hatástalanok.
Dr. Fülöp Györgyi
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!