A munkahelyi stressz megbetegít!

Csökken a munka hatékonysága, egyre gyakoribb a betegállomány. Kevesen gondolnak arra, hogy a munkából való kiesésnek nemcsak fizikai okai lehetnek. Az egyik leginkább veszélyeztető tényező az alattomos stressz és az ezzel összefüggő betegségek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában. Egy európai uniós felmérés szerint a munkavállalók 14%-a szenved napi szinten stressztől, depressziótól vagy szorongástól, ami anyagi következményekkel is jár. A lelki zavarokból eredő teljes termelékenység csökkenést Európában évi 136,3 milliárd euróra becsülik.

A magyar vállalatok munkatársai körében korábban végzett átfogó munkahelyi stresszfelmérés eredményei ugyancsak figyelemfelkeltőek:

  • A megkérdezettek 20%-a szenved stresszel összefüggő tartós betegségben.
  • A megkérdezett hazai vállalatoknak mindössze 1,6%-ánál folyik stresszel kapcsolatos felvilágosító munka vagy megelőző tevékenység.
  • A 40-69 éves férfiak között 3-szorosára növekedett a halálozás valószínűsége azok körében, akik 4 évvel korábban munkahelyi bizonytalanságot tapasztaltak, illetve alacsony kontrollal rendelkeztek a munkájuk felett.

A munkahelyeken nemcsak anyagi juttatásokkal lehet motiválni a dolgozókat, az életminőséget az olyan lehetőségek is javítják, mint a korszerű monitorok, a térdeplőszékek, ülőlabdák vagy a rugalmas munkaidő biztosítása, nem is beszélve a stresszkezelési technikák gyakorlásáról.

Egyik leghatékonyabb eszköz a sportolási lehetőségek biztosítása. A testmozgás egyrészt a tartós egészség kulcsa, másrészt a stressz levezetésének legjobb módja, mely egy időben termel endorfint, javít a hangulatzavarokon, növeli az önbizalmat és a legkülönbözőbb egészségi problémákon is képes javítani.

A dolgozók fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottságának segítése már rövid távon megtérül, hiszen nő a dolgozók lojalitása, munkakedve, így munkájukban is képesek a maximumot nyújtani.

Dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus, sportorvos
kardiokozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 

Sérelmek a pszichiátrián

Ha családtagja, barátja, ismerőse, hozzátartozója jogait megsértették a pszichiátrián, jelezze panaszát az alábbi elérhetőségeken! 
Alapítványunk több mint 20 éve biztosít ingyenes jogsegélyszolgálatot azok számára, akiket sérelem ért a pszichiátriai kezelésük során.


Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Cím: 1461 Budapest, Pf.: 182.
Telefon: 06 (1) 342-6355, 06 (70) 330-5384
E-mail: panasz@cchr.hu
Weboldal: www.emberijogok.hu
Minden információt bizalmasan kezelünk!