50 felett

 

50 felett minden 2. férfi ismeri a prosztata-megnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80 százalék. Ezért fontos, hogy egy férfi se vegye félvállról a tüneteket, mert idejében történő szűréssel és megfelelő kezeléssel a folyamat jól kontrollálható, az esetleges elváltozások idejében felismerhetők és sikeresen kezelhetők.

A prosztata növekedése bizonyos mértékig együtt jár a korral, már csak a hormonális változások miatt is. Kezelést csak akkor igényel, ha a növekedés panaszokat okoz, ha a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki, és csökkenhet annak kontrakció-képessége. Ez nyilvánvalóan vizeletpangást eredményezhet, a pangó vizeletben fertőzés alakulhat ki, mely a vesét elérve, akár a vesefunkció csökkenéséhez vagy kőképződéshez vezethet.

Figyeljünk oda a következő jellegzetes tünetekre: vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás, szakaszossá váló vizelés, utócsepegés.

Amennyiben a prosztata akut gyulladása zajlik, előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom, a krónikus gyulladás tünetei azonban nem ilyen feltűnőek és erőteljesek. A gyulladást a húgyúti fertőzés mellett, nemi úton terjedő baktériumok is okozhatják, ezért a sűrű partnerváltás kifejezetten kockázati tényező! A kivizsgálás a legenyhébb panasz esetén is indokolt, főként a rosszindulatú elváltozások kizárása érdekében.

A kezelés lehetőségei

Jóindulatú megnagyobbodás enyhébb eseteiben a fitoterápiás kezelések jó hatásúak, ilyenek a törpepálma, a csalángyökér, a tökmag és a rozspollen-kivonatok, ezek tartós szedés esetén fejtik ki kedvező hatásukat.

Kifejezett vizeletürítési panaszok esetén, a tünetek súlyosságától és a prosztata méretétől függően 2 szintetikus gyógyszercsoport alkalmazására van lehetőség. Az alfa-receptor blokkoló gyógyszerek a prosztata méretét nem csökkentik, csak a feszülését szüntetik meg, míg a finasterid hatóanyagú gyógyszerek a méret kisfokú csökkenését eredményezik.

Előrehaladott, gyógyszeres kezelésre nem reagáló, szövődményeket, esetleg teljes vizeletelakadást okozó megnagyobbodás esetében a prosztata teljes vagy részleges műtéti eltávolítása a választandó kezelés.

Rosszindulatú megnagyobbodás (prosztatarák) esetén megfelelő kezdeti stádiumban az ún. radikális prosztataeltávolítás jön szóba. Adott stádiumban a sugárkezelés is gyógyulást eredményezhet. Bizonyos esetekben a prosztatarák hormonkezelését választja az urológus és az onkológus szakorvos, de ez csak a rosszindulatú folyamat tartós, gyógyszeres blokádját eredményezi, a beteg rendszeres ellenőrzést, kezelést igényel.

A megelőzés fél siker!

A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. A megelőzésben fontos szerepet játszik még a monogám párkapcsolat, a rendszeres testmozgás és az étrendbeli tudatosság is. Ez utóbbi magában foglalja az alkohol, főként a tömény szeszek kerülését, a csípős ételek mérséklését, a telítetlen zsírsavak beillesztését az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában. A tökmag és a kisvirágú füzike jótékony hatásai is közismertek. Mivel azonban 50 év felett a prosztata-megnagyobbodás előfordulása rohamosan emelkedik, az évenkénti urológiai szűrés útján figyelemmel kísérhető az állapot alakulása.

Dr. Szűcs László
urológus főorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk