Cukorbetegség,
stressz és depresszió

A hosszan tartó stresszhelyzetek rombolják egészségünket. A fel nem dolgozott, kudarcnak megélt események aláássák önbizalmunkat és rontják életminőségünket, súlyosabb esetben szorongáshoz vagy akár depresszióhoz is vezethetnek. A depressziós beteg kedvetlen, fáradékony, nincs életcélja, szomorú és közömbös. Rosszul alszik, emiatt még erőtlenebbnek érzi magát. Ez a veszélyes betegség egyre gyakoribb a fejlett világban – az európai országok lakosságának 15%-át érinti –, ráadásul gyakran diabéteszhez vagy egyéb panaszokhoz társultan jelentkezik.

A depresszió gyógyításában a gyógyszeres terápia és a pszichológiai kezelés mellett fontos szerepük van a gyógynövényeknek. Ilyen például az orbáncfű, melynek egyik hatóanyaga a kvercetin, egy olyan flavonoid, mely antidepresszáns hatású. Ezt a gyógynövényt például Németországban receptre írja fel a háziorvos a depressziós beteg számára. Enyhe és közepesen súlyos esetekben igen hatásosnak bizonyul.

A Diabess-Györgyteának, mely egy kiváló, csupán gyógynövényekből összeállított teakeverék a cukorbetegség kezelésére, egyik komponense az orbáncfű. A cukorbetegség megelőzésére és a kiegészítő kezelés részeként ajánlott keverékbe éppen azért került be ez a növény, mert sok cukorbeteg küzd álmatlansággal, fáradtsággal és depresszióval.

 

A többi összetevő közül a gyermekláncfű gyökér, a fekete áfonyalevél és a mezei katáng gyökér anyagcserét támogató gyógynövények. Mind régóta ismertek a füvekkel való gyógyításban. Az egyik jól ismert immunerősítő és nyugtató hatásáról, ami megszünteti az álmatlanságot, viszketegséget és gyomorpanaszokat. A másik enzimfolyamatokat befolyásol, régóta használatos a népi gyógyászatban cukorbetegség ellen. A csalánlevél általános tisztító hatásánál fogva a lerakódott cukortól tisztítja meg az ereket.

A tea enyhítheti, illetve megszüntetheti a cukorbetegség számos kellemetlen melléktünetét (végtagzsibbadás, testsúlynövekedés, illetve csökkenés, neuropátia stb.), és késleltetheti a súlyos szövődmények, mint például a magas vérnyomás, érelmeszesedés vagy a keringési problémák kialakulását.

A Diabess-Györgytea Szabó György, a bükki füvesember (képünkön) találmánya, mely évek óta forgalomban van az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével. A teának ismert mellékhatása nincs. A népi gyógyászati hagyományok felhasználásával készül. Csak természetes alapanyagokat tartalmaz, nincs benne vivő- vagy szintetikus anyag. (x)

Lopes-Szabó Zsuzsanna
fitoterapeuta
Bővebb információ: www.diabess.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk