Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2017 október-november
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Bár még melenget az őszi napfény, tudjuk: az év hidegebb, sötétebb időszaka felé menetelünk. A nyári fény-, meleg- és energiaözön közepette minden könnyebben, gyorsabban, szinte automatikusan működik, ősz elején még visz a lendület, aztán jönne a „hullámvölgy”, ha hagynánk! Ne tegyük ezt!
a Paramedica
Az ember azzá lesz, amivé válhat. Sokan elhiszik a mesét, hogy „bármivé válhatnak”. Életük közepére érve azonban rájönnek, hogy ők nem „bármivé” váltak, csupán azzá, ami bennük rejlett.
Szendi Gábor
A 20 éves jubileum alkalmából 2017. december 08-án partnertalálkozót tartanak, melyre a német gyártó cégen túl, meghívják kereskedelmi partnereiket, a gyógyszertárak és gyógynövényboltok képviselőit, illetve, a termékcsalád korábbi reklámarcait: Dolly-t, Szinetár Dórát, Jakabos Zsuzsát és jelenlegi nagykövetüket: Kamarás Ivánt, aki műsorral várja a vendégeket, s a cég is sok meglepetéssel és ajándékkal készül a jeles alkalomra.
Fókuszban
Az ötvenes éveikben járó nők igazán kitűnő munkaerők: a gyermekeik már felnőttek, komoly szaktudással és munkatapasztalattal rendelkeznek. Mit tegyenek, ha hőhullámok, álmatlanság, hangulatzavarok és egyéb panaszok nehezítik a munkahelyi helytállást és mindennapi életüket?
Dr. Demjén László
A zavartalan szexuális élet és jó közérzet érdekében az intim panaszok megelőzése és kezelése a nőknek fiatalon is, de klimaxot követő, hormonszegényebb időszakban még komolyabb feladatot jelent.
Ahogy öregszünk, fokozatosan veszítjük el a kalcium-egyensúly fenntartásának képességét, végül a csontritkulással párhuzamosan, a szervezetszintű elmeszesedés halálos hatásaitól szenvedünk. E folyamat – jelen ismereteink szerint – lassítható, megfordítható, s az egyensúly a legtöbb esetben helyreállítható.
Férfiaknál az idősebb kori túl magas vagy éppen túl alacsony ösztrogénszint egyaránt veszélyes. Vajon miért fontos e téren is az „arany középúton” haladni?
Ha beszélhetünk férfi klimaxról, az jóval későbbi életkorban jelentkezik, mint a nőknél. Így, miközben az 50-es párok női tagja a változókori tünetekkel küszködik, a férfi számára egyre inkább érzékelhetővé válik, hogy pontosan hol is van a prosztatája, mivel egyre több panaszt okoz.
Dr. Babai László
Bőrgyógyászat
A női szervezet hormonváltozásai egy sor bőrproblémában is tetten érhetők. Sokan már a negyvenes éveikben arra panaszkodnak, hogy vékonyabb, szárazabb és ráncosabb lett a bőrük, különösen a szemek és az ajkak körül.
Markovics Vera
A pikkelysömör (psoriasis) egy gyulladásos, nem fertőző bőrbetegség, melyet az immunrendszer még nem azonosított eredetű, fokozott aktivitása vált ki. Eredményesek-e a kezelések? Mire számíthatunk?
Dr. Szegedi Andrea, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán
Bármilyen hihetetlen, a bőr természetes öregedési folyamata már 25 éves kor körül elkezdődik, de jól látható jelei gyakran csak 40 éves korban jelentkeznek. Lássuk, mit tehetünk mi magunk a folyamat lassítása érdekében!
Mozgásterápia
Az ösztrogén és az ízületi gyulladás kapcsolatát jelenleg is kutatják. Nem kizárt, hogy a női nemi hormon csökkenő szintje összefüggésbe hozható a gyulladás megjelenésével. Köztudott, hogy a csontritkulás is gyakrabban érinti a hölgyeket, így a problémák összeadódnak, s az eredmény nem „csak” a fájdalom, hanem változó mértékű mozgáskorlátozottság és életminőségromlás is lehet.
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
Az ízületi kopás (oszteoartrózis, OA) és a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA) tünetei nagyon hasonlóak, ám fontos a két betegség elkülönítése, mivel az állapotromlás mindkettő esetében csak a korai felismeréssel, az időben megkezdett kezeléssel előzhető meg. A két kórkép ugyanakkor eltérő terápiát igényel.
Dr. Kádár János
Kardiológia
A nők 57%-a hal meg ma Magyarországon szívproblémák miatt, 43%-uknál még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Értük száll most harcba a Magyar Kardiológusok Társasága a Pirosban a Nőkért mozgalom keretében. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a női szív sokszor észrevétlenül komoly veszélyben van, s a hölgyek kockázata e téren nagyobb, mint a férfiaké.
Dr. Masszi Gabriella
A cukorbetegség kis- és nagyereket érintő szövődményei jelentős mértékben az emelkedett vércukorszint következményei. A veszélyeztetettség mértéke napjainkban már műszeresen is mérhető.
Diabetológia
A cukorbetegség és a króm
Óvatos becslések szerint 2030-ra világszerte duplájára emelkedik a 2-es típusú diabétesz gyakorisága, ami 366 millió beteget fog jelenteni. A becsléshez az elhízás terjedését és a lakosság elöregedését is figyelembe vették, melyek üteme rohamosan gyorsul, így a helyzet még a vártnál is rosszabb lehet.
Dr. Lipták Judit
A nyugati ember nagy problémája az agy érzéketlensége a jóllakottságot jelző leptin hormonra, ami túlevéshez, kóros elhízáshoz vezet. Az elhízás tovább növeli a leptinszintet, ami fokozza az agyban a leptin-rezisztenciát, és így a további elhízást.
Dietetika
Hallott-e már róla, hogy az élelmiszerek telis-tele vannak gyógyító hatású anyagokkal? Ráadásul ezek az alkotók kombináltan az élő, friss élelmiszerben sokkal hatékonyabbak, mint feldolgozva. Érdemes ezért minél több természetes állapotában meghagyott élelmiszert fogyasztani. Az alábbi cikk áttekinti, melyek is ezek a „bioaktív” anyagok.
Dr. Balaicza Erika
Tudta, hogy a gombák nem is állatok, nem is növények? Földünkön mintegy 1,5 millió fajta él belőlük, de ezeknek csak a töredékét hasznosítjuk élelmezési és gyógyászati célokra.
Szabó László
Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, melyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásukkal gátolják számos létfontosságú életfunkciónk egészséges működését. Károsító hatásukat azonban ellensúlyozhatjuk ún. antioxidánsok bevitelével, melyekben egyes ételeink különösen gazdagok. Lássuk, melyek ezek!
Beköszöntött az ősz, a tökfélék betakarításának ideje: kezdődik a sokak körében népszerű tökmag feldolgozása. Íme, néhány ötlet, hogyan hasznosíthatjuk e finom termékeket a konyhában, napi étkezéseink során!
Fogászat
A menopauza körül a fogágybetegség számos egészségi probléma rizikóját fokozza, így a mellrákét és a szív-érrendszeri betegségekét is. A rendszeres kontroll, a megfelelő kezelés és szájhigiénia, akár súlyos következményeket is megelőzhet.
Dr. Bajusz Örs
Nem ajánlott legyinteni az ínygyulladás tüneteire, ugyanis ez a probléma a szívbetegség rizikóját is növelheti.
Dr. Komáromy-Poros Gergő
Hogyan működünk?
Az elhúzódó rekedtség okai
Ahogy hidegebbre fordul az idő, egyre többen tapasztalnak rekedtséget, ami a kellemetlenség mellett a munkavégzést is akadályozhatja. Az igen gyakori légúti fertőzések mellett azonban, a hosszantartó rekedtség rossz hangképzés, reflux, pajzsmirigybetegség, esetleg komolyabb elváltozások következménye is lehet, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak.
Dr. Holpert Valéria
A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakoribb az orrvérzés, fokozottabb a fertőzésveszély. Tekintsük át röviden kialakulásának okait, a megelőzés és a kezelés lehetőségeit!
Dr. Augusztinovicz Mónika
A melléküregek gyulladásának következtében gyakran jelentkezik elhúzódó, száraz köhögés. A panaszok jellemzően éjszaka, fekvő helyzetben erősödnek. Lássuk, milyen megoldások léteznek a probléma kezelésére?
Dr. Balogh Katalin
Prevenció és terápia
Biztosan Ön is találkozott már olyanokkal – hacsak nem saját maga is érintett –, akik szinte egyik fertőzésből a másikba esnek. Mások ezzel szemben az influenzajárvány, a frontok, a hideg, az eső és köd dacára is egészségesek. Tudja, miért van ez így? Mert vannak, akiknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük, s ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk ezt a véletlenre, hiszen mi magunk is sokat tehetünk ellenálló-képességünk támogatásáért!
Dr. Balaicza Erika
A bélflóra összetételének zavarai – melyek az antibiotikum használattal és a nyugati táplálkozással függnek össze – szoros kapcsolatot mutatnak a légúti fertőzések gyakoriságával, az allergiákkal és az asztmával. A kutatók arra a kérdésre keresték a választ: milyen szerepet játszik a bélflóra az immunrendszer működésében, szabályozásában.
A bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdés időszaka kifejezetten igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét. Ilyenkor jellemzően megduplázódik a beteg gyermekek száma az orvosi rendelőkben. Pedig megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az ún. közösségi betegségek megelőzéséért, sőt a gyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is jelentős hatással van.
Dr. Velkey György
Sajnos az őszi-téli időszakban sokaknak erejét veszi a vissza-visszatérő makacs nátha, köhögés, rekedtség. Az alábbiakban olyan gyógynövényteákat és természetes szereket mutatunk be, melyekkel bárki könnyebben kikúrálhatja magát, és megelőzheti a visszaesést is…
Dr. Balaicza Erika
Aki szeretné tartósan és a lehető legtermészetesebb módon ellenállóbbá tenni szervezetét, annak a multivitaminok és étrend-kiegészítők mellett a legjobb módszer a személyre szabott életmód kialakítása, mely nem nélkülözheti a rendszeres testedzést és a kellő mennyiségű, minőségű folyadékfogyasztást sem.
Hart Nikolett
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!