Porckopás vagy reuma?

Az ízületi kopás (oszteoartrózis, OA) és a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA) tünetei nagyon hasonlóak, ám fontos a két betegség elkülönítése, mivel az állapotromlás mindkettő esetében csak a korai felismeréssel, az időben megkezdett kezeléssel előzhető meg. A két kórkép ugyanakkor eltérő terápiát igényel.

A porcok kopása korral jár Életünk során a csontok végeit védő porcok megkopnak, majd idővel méretük oly mértékben csökken, hogy mozgás során már semmi nem védi a csontokat, azok közvetlenül egymással érintkeznek. E folyamatot jelzi, ha a térdeink fájnak a lépcsőzésnél, vagy séta közben a csípőnk területén érzünk fájdalmat. A porcok lebomlása az idő előrehaladtával természetes folyamatnak is tekinthető, de a genetikai tényezők, ízületi sérülések, túlsúly és a mozgásszegény életmód is szerepet játszik abban, hogy kinél mikor és milyen mértékben zajlik le ez a folyamat.

Autoimmun betegség – A reumás ízületi gyulladás egy autoimmun kórkép, melynek során a beteg immunrendszere megtámadja egyebek mellett az ízületet borító porcot is. A betegben így idővel megjelennek az idősebb korban gyakori, kopásos eredetűhöz hasonló panaszok: az ízületek fájdalma, majd bekövetkezik azok deformitása is. RA esetén ez azonban már fiatalabb korban is kialakulhat, általában 30–50 éves kor között jelenik meg, nők esetében gyakoribb.

 

Különbségek a két betegség között Az OA esetében mechanikai kopás vezet a porckopáshoz, az RA esetén pedig maga a szervezet támadja meg az ízületet borító porcot. A kiváltó okok mellett a tünetek között is találunk különbségeket, ezek segíthetnek eldönteni, hogy melyik betegség állhat fenn esetünkben.

Tünetek

Ízületi kopás

Reumás ízületi gyulladás

Oka

kopás és porcpusztulás

gyulladás és felmaródás

Első tünetek megjelenése

45-50 év felett

30-50 év között

Kialakulásuk üteme

lassan, évek alatt

gyorsan, hetek-hónapok alatt

Fájdalom helye

az ízületek fájnak, duzzanat nem jellemző

fájdalmas, duzzadt, merev ízületek

Érintett ízületek

szimmetrikusan, mindkét oldalon

először gyakran csak az egyik oldalon

Reggeli merevség időtartama

max. 1 óra, de megerőltetés után gyakran visszatér

1 óránál tovább tart

Általános tünetek

nincs egyéb tünet

gyakori a fáradtság, a rossz közérzet

Kihez forduljunk? – Az ízületi kopás kezelésével a reumatológus foglalkozik, azonban ha úgy ítéli meg, hogy esetünkben inkább autoimmun folyamat játszik szerepet a tünetek megjelenésében, akkor immunológus bevonásával zajlik a kezelés, különösen azért, mert az ízületeken túlmenően egyéb belső szervek érintettsége is előfordulhat. A reumás ízületi gyulladás kezelésében fontos szerepet kapnak az immunszuppresszív készítmények, melyek az immunrendszer működését nyomják el annak érdekében, hogy az autoimmun folyamatokat – a porc lebontását – megfékezzük.

Ne halogassa a kivizsgálást! – RA esetén azért fontos a mielőbbi diagnózis, mert így lehet megelőzni a betegség szövődményeit. Kezeletlen esetben az RA nemcsak az ízületeket károsítja, hanem elváltozásokat okozhat a szemben, melynek jellegzetes tünete a szemszárazság. Emellett a szív- és érrendszeri panaszok, fertőzések és a tüdő kóros elváltozásainak kockázatát is nagymértékben növeli. A mai korszerű készítményekkel a betegség következményeként gyakran jelentkező mozgáskorlátozottság is kivédhető, megelőzhető. A kezelés fontos része még az ízületek kímélése, épp úgy, mint a rendszeresen végzett, célzott tornagyakorlatok.

Dr. Kádár János
immunológus főorvos
Immunközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk