Nyomelemek a megelőzésért

A cukorbetegség és a króm

Óvatos becslések szerint 2030-ra világszerte duplájára emelkedik a 2-es típusú diabétesz gyakorisága, ami 366 millió beteget fog jelenteni. A becsléshez az elhízás terjedését és a lakosság elöregedését is figyelembe vették, melyek üteme rohamosan gyorsul, így a helyzet még a vártnál is rosszabb lehet.

A betegek többnyire elhízottak, gyakori a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere rendellenessége, de a metabolikus szindróma egyéb jeleit is mutatják. A 2-es típusú diabétesz alattomosan, sokáig tünetmentesen alakul ki, az érintett nem tekinti magát betegnek, nem is tud a károsodott glükóztoleranciájáról és az azzal társuló magas inzulinszintjéről.

A 2-es típusú cukorbetegséget – súlyos következményei miatt – érdemes lenne inkább megelőzni, még akkor beavatkozni, amikor az anyagcserezavar kezelhető, esetleg visszafordítható.

Vizsgálatok szerint diétával, testmozgással, a vércukorszintre, illetve a szív- és érrendszerre ható gyógyszerekkel – elhízottak esetében – a 2-es típusú diabétesz kialakulása az esetek egy részében megelőzhető. Indokolt esetben gyomorszűkítő műtétet is végeznek, ám annak mind a költsége, mind a kockázata igen magas.

A szénhidrát-anyagcsere zavaraival már régóta összefüggésben hozták egyes nyomelemek hiányát, és az újabb vizsgálatok is igazolták ezt a feltételezést. Ésszerűnek tűnik tehát a hiányzó nyomelemek – például a magnézium, szelén, cink és króm pótlásával csökkenteni a diabétesz kockázatát, s ezáltal annak hosszú távú egyéni és társadalmi terheit.

Állatkísérletek és humán vizsgálati eredmények is azt mutatták, hogy a krómpótlás kedvezően befolyásolja a cukoranyagcsere egyensúlyát és fokozza az inzulinérzékenységet. A króm azonban többféle vegyületben is szerepel a táplálék-kiegészítőkben (pl. trivalens klorid, pikolinát, laktát, krómos élesztő), a vizsgálatokból azonban kiderül, hogy nem minden formája hasznosul azonos mértékben a szervezetben, így betegségmegelőző funkciójukat sem egyformán látják el.

 

A kloridból és a pikolinátból a bevitt mennyiségnek mindössze 2%-a szívódik fel, míg a krómos élesztőből (Chromo Precise ®) ennek a tízszerese. A European Food Safety Authority (EFSA) állásfoglalást adott ki arról, hogy a króm laktátvegyületből bizonytalanul szívódik fel, ezért biológiai hasznosulása is megbízhatatlan.

Krómpótlásra ugyanakkor hatásosan és biztonságosan alkalmazható a Chromo Precise ®.

A CARDIA Trace Element Studyban széleskörű vizsgálatot végeztek a lábkörömben mérhető krómszint és a metabolikus szindróma összefüggését illetően. A kezdetben 20–32 éves résztvevőket 23 éven át követték, és azt találták, hogy minél magasabb volt a krómszintjük, annál ritkább volt a metabolikus szindróma előfordulása.

McIver és munkatársai egy 28 539 fős csoportban vizsgálták az étrend-kiegészítőként fogyasztott króm és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának összefüggését. A vizsgálatban résztvevők több mint fele fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt, több mint egynegyede krómot.

Alacsonyabbnak találták a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikóját azok között, akik az előző 30 napban krómtartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztottak. A krómot nem tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása viszont nem befolyásolta a 2-es típusú diabétesz kialakulásának az esélyét.

A rendelkezésünkre álló tudományos eredmények szerint tehát a krómpótlás segíthet a diabéteszt megelőző állapotban, károsodott glükóztolerancia esetén az inzulinrezisztencia csökkentésében, a cukorbetegség kialakulásának esetleges megelőzésében, és felmerül népességszintű alkalmazásának kedvező hatása is. (forrás: LAM)

Dr. Lipták Judit
divízióigazgató

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk