Miért nincs hangom?

Az elhúzódó rekedtség okai

Ahogy hidegebbre fordul az idő, egyre többen tapasztalnak rekedtséget, ami a kellemetlenség mellett a munkavégzést is akadályozhatja. Az igen gyakori légúti fertőzések mellett azonban, a hosszantartó rekedtség rossz hangképzés, reflux, pajzsmirigybetegség, esetleg komolyabb elváltozások következménye is lehet, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak.

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetése. Ilyen esetben hangos környezetben történő beszélgetés, hangos kiabálás okozhatja a panaszokat. Téli időszakban gyakori kiváltó ok a vírusfertőzés is. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet. Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, amikor a hangszálak túlerőltetésének oka maga a tartós köhögés. Rossz szokás vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget.

A látszólag minden ok nélkül, tartósan fennálló rekedtség súlyos betegségeket, például gége- vagy pajzsmirigydaganatot is jelezhet. Kialakulhat reflux betegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját – ezáltal a hangszálakat is –, és rekedtséget okoz. Erős dohányosoknál idővel a rekedtség állandósulhat, mivel a dohányfüst hatására a hangszálakon vizenyő jelenik meg. A dohányzás hajlamosít a gégerákra is, ezért a kialakult rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata feltétlenül indokolt. Pajzsmirigy megnagyobbodás, allergia és ritkább esetekben ideggyógyászati, valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget.

 

A hangképzés rendellenességeit diszfóniának nevezzük. A juvenilis diszfónia – a gyermekkori panaszok leggyakoribb formája – is tartós rekedtség képében jelentkezik. A helytelen hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a gyermek a közösségben folyamatosan túlkiabálni igyekszik társait, ezáltal rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálait, de okozhatja a hangképzésben résztvevő izmok renyhesége is.

Diszfónia felnőtteknél is jelentkezhet. A kezelés mindkét esetben hasonló módon: fül-orr-gégészeti vizsgálatot és a hallászavar lehetőségének kiszűrését követően logopédiai foglalkozások keretében történik.

A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, pontos artikuláció, a lágy hangindítás, a megfelelő hangosítás és minden olyan képesség, amely a jó hangképzést, ilyen módon pedig a rekedtség megszűnését eredményezi.

A rekedtség hátterében tehát a legbanálisabb okoktól kezdve, igen súlyos kórképek is állhatnak. A következő esetekben mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat:

  • ha dohányzik;
  • ha a rekedtség több hete tart;
  • ha nyelési panaszokkal, fájdalommal, köhögéssel társul;
  • gyermekeknél az elhúzódó vagy látszólag ok nélküli rekedtség esetén.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk