Száraz nyálkahártyák, kellemetlen tünetek

A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakoribb az orrvérzés, fokozottabb a fertőzésveszély. Tekintsük át röviden kialakulásának okait, a megelőzés és a kezelés lehetőségeit!

Az orron keresztül belélegzett levegőt a gazdag érhálózattal ellátott nyálkahártya felmelegíti, a csillószőrök pedig megtisztítják. A kiszűrt szennyezőanyagokat és kórokozókat a nyálkahártya által termelt váladék eltávolítja az orrüregből, köhögéskor, tüsszentéskor távozik, vagy hátul a garatba észrevétlenül lecsorog. Ha ez a folyamat akadályba ütközik, a szájlégzés veszi át a helyét. Ilyenkor a hideg levegő melegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, aminek könnyen mandula-, gége- vagy hangszálgyulladás lehet a következménye.

Mi okozhat orrszárazságot? – A fűtött lakások száraz, meleg levegője könnyen kiszáríthatja az orrnyálkahártyát. A belső hidratálás hiánya, azaz a nem kielégítő folyadékfogyasztás miatt, az orr váladéktermelő képessége is csökken.

A nem előírás szerinti orrcsepp-használat vagy a nem megfelelő készítmény választása szintén kiváltó ok lehet. A készítmény hatására ugyanis az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, így csökken a termelt váladék mennyisége. Mindez nátha esetén kifejezetten előnyös, ám az előírttól eltérő, gyakoribb vagy hosszabb ideig történő használat az orrnyálkahártya duzzanatához és szárazságához vezethet.

Bizonyos gyógyszerek – például allergiás nátha kezelésében is használt – antihisztaminok szedése ugyancsak száríthatja az orrnyálkahártyát.

 

Az orrszárazság bizonyos betegségek kísérő tüneteként is jelentkezhet, ám ha gyakori orrvérzés is társul hozzá, feltétlenül ellenőriztesse vérnyomását, mert magas vérnyomás betegség jelei is lehetnek!

Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet a nyálkahártyák szárazsága. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

 

A száraz nyálkahártyák miatti tartós panaszok esetén szükséges fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése előtt érdemes átgondolni a közelmúltban vagy folyamatosan szedett gyógyszereket, lezajlott betegségeket, egyéb panaszokat is. A kezelés fontos része a megfelelő folyadékpótlás, az alkohol és a szárító hatású koffein fogyasztásának mérséklése, illetve a helység levegőjének nedvesítése párologtatással.

Naponta több alkalommal is használjunk mellékhatások nélküli orrspray-t, tengervizes orröblítőt a nyálkahártyák nedvesítésére. Az orrmosás nemcsak a panaszok enyhítésében segít, de megtisztíthatjuk vele az orrüreget a kórokozóktól, szennyeződésektől is, elkerülve, megelőzve ezzel a további panaszokat, az esetleges légúti fertőzéseket.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus szakorvos
fulorrgegkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk