Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2017 december – 2018 január
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Nemcsak az időjárás, az évszakok, de láthatjuk: a világ is változóban van. Mások a követelmények, „más” emberek kellenek, akik képesek ennek megfelelni, végrehajtani, s közben túlélni. E küzdelem nem a mamutvadászat során, vagy az arénában, a gáton, a vasút- vagy országépítés közepette, testet nem kímélve, „izomból” történik, hanem sokkal inkább fejben. A „régi emberek” nem is értenék, mi zajlik itt.
a Paramedica
Hogyan működünk?
Az Ohio Egyetem tanulmánya az első olyan kutatás, amely a stresszes események és a szervezetben megjelenő gyulladás kapcsolatát elemzi.
Hart Nikolett
Veszteségeinkről
Szakítás, válás, a társ elvesztése, szerelmi bánat – mind-mind olyan megrázó események, melyeket nem könnyű túlélni, feldolgozni. Amikor azt mondjuk: megszakad a szívünk, ez csupán egy drámai kijelentés, vagy valóságtartalma is van? Mi történik „odabenn” e súlyos veszteségek hatására?
Dr. Benczúr Béla
Miért nassolunk? Milyen erő bír rá minket, hogy akkor is együnk, amikor nem vagyunk éhesek? Egyáltalán mit igyekszünk ezzel csillapítani, éhséget vagy valami mást?
Mozgásterápia
Sokan a fájdalom miatt nem sportolnak!
A magyarok fele – saját bevallása szerint – hetente többször is mozog. A legnépszerűbb mozgásforma egyértelműen a séta, a gyaloglás. Míg a fiatalabbak főként az időhiányra fogják, hogy kevesebbet mozognak a kelleténél, addig az idősebbeket gyakran a testi fájdalmak akadályozzák a rendszeres sportban – derült ki egy májusi reprezentatív felmérésből, ami a hazai 30 év feletti lakosság sportolási és mozgási szokásait vizsgálta.
Dr. Nagy Sándor
A mozgás sok gyógyszert pótol, de nincs olyan gyógyszer, ami a mozgást pótolná!
Hideg van, begubódzunk, és még a szokásosnál is kevesebbet mozgunk, sportolunk. Idegenkedve, a bolondoknak kijáró tisztelettel nézzük odakinn a végletekig elszánt biciklistákat és futókat. Nyugaton és persze északon már nemcsak a fiataloknak, de az idősebbeknek is kedvenc sportágává váltak ezek a szabadidős foglalkozások.
Dr. Nemes János
Diabetológia
A 2-es típusú cukorbetegek túlnyomó részének van súlyfeleslege, több százezer elhízott diabéteszes él hazánkban. Gyakran felmerül a kérdés, hogy valaki attól lett-e cukorbeteg, hogy túlsúlyos?
Hazánkban több mint 400 ezer cukorbeteg nő él, számuk folyamatosan emelkedik. Ráadásul a betegség egyre több fiatal nőt érint: a statisztikák szerint öt diabéteszes nő közül kettő még termékeny korú. Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség.
Prof. Dr. Kempler Péter
Joggal hihetnénk, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás egészségügyi következményei mindenki számára teljesen világosak, s emiatt – a cigarettához hasonlóan – a cukros ételek és üdítők fogyasztása is csökken. Sajnos ez tévedés. Mark Twain szavaival élve: „a cukor haláláról szóló beszámolók erősen túloznak.” Ez különösen igaz a cukros üdítőitalokra.
Dietetika
Az egészséges életmód iránti igény folyamatosan nő a magyar lakosság körében – derül ki egy friss kutatásból.
Klucsik Zoltán
A fogyás titka egyszerű: pont az ellenkezőjét kell tennünk annak, amit a hivatalos dietetikai ajánlások tartalmaznak. A kalóriaszámlálgatás már a múlté, ezt már túlhaladta a tudomány. Testünk ennél jóval komplexebben működik, a valóságban tehát nem ez számít.
Egyre gyakoribbak az ételallergiák
A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal.
Dr. Polgár Marianne
Az ünnepi időszakban talán több időnk van, hogy a menüt változatosabbá, egészségesebbé varázsoljuk, s ehhez új ízeket, összetevőket, recepteket is kipróbáljunk. Semmiképp ne hagyjuk ki az egyre nagyobb választékban kapható ízletes, speciális olajokat, melyekkel igen sokféle ételt különlegessé varázsolhatunk.
Az ünnep
A karácsony a gyerekek ünnepe. Legszebb karácsonyi emlékeink talán mindannyiunknak gyermekkorunkból származnak. Amikor a Karácsonyt még valami varázslat lengte be, amikor az oly sokat áhított síró hajas baba, kisvonat, az első mackó egyszer csak ott várt minket a csillogó karácsonyfa alatt, s mi a csodától megilletődötten vettük kezünkbe őket. Jó lenne mindig emlékezni ezekre a pillanatokra és tudni hinni benne, hogy a csodák olykor valóra válnak. Néha ki kell lépnünk a valóság rideg világából, s elhinnünk, hogy a szeretet és a boldogság alanyi jogon jár nekünk. Számomra ez a Karácsony üzenete.
Szendi Gábor
Az év végéhez közeledve ne csak otthonunkat, s az ünnepi asztalt öltöztessük díszbe, hanem testünket és lelkünket is! Szánjunk időt magunkra a pihenés, relaxáció és szépségápolás terén! Közben ne feledjük alaposan kialudni magunkat – e nélkül a fiatalító szépségkezelések is hatástalanok lehetnek!
Bőrünk állapota és ápolási igénye nemcsak az életkorral, hanem az évszakokkal is változik. A hideg téli időben még az egyébként normál bőr is érzékenyebb és szárazabb lehet, így különleges ápolást igényel.
Peterman Krisztina
Mindannyiunkkal megesik, hogy a mindennapos rohanásban elfelejtünk elegendő vizet inni. Nem is gondolnánk, hogy emiatt számos olyan egészségügyi problémával – például fáradékonyság, fejfájás, alvászavarok, ingerültség, emésztési problémák – kell szembenéznünk, amelyeket a vízhiány okoz.
Gyermekeink
A nyugati kultúrában a hétköznapi élet lendülete, az állandó rohanás a potenciális szülőktől tudatos családtervezést kíván, ám a babavállalás optimális időpontjáról megoszlanak a vélemények és a tapasztalatok is.
Dr. Tidrenczel Zsolt
Kevesen tudják, hogy az alultápláltság már az anyaméhben kezdődhet. A helytelen kisgyermekkori táplálkozás nem jár feltétlenül soványsággal, a túlsúlyos gyerekeket is érintheti, ráadásul jelentősen befolyásolja a felnőttkori egészséget és teljesítőképességet.
Kubányi Jolán
Egyre több családban jelent problémát az „elektromos kábítószerezés”, a több órán át tartó tévénézés, számítógépen lógás, ami nemcsak a felnőttek káros szokása. Gyerekeknél különösen figyelni kell rá, mert komoly lelki-szellemi és szociális torzulásokat idézhet elő!
Dr. Balaicza Erika
A mosás pár évtizeddel korábban komoly fizikai erőt igénylő házimunka volt. A háztartások jelentős részében mosószappannal mostak, szabadban terítették ki a ruhákat, ugyanakkor a bőrgyulladást, ekcémát csak hírből ismerték.
Gyógyító természet
Hideg téli esték, baráti beszélgetések kedvelt itala a Dél-Afrikából származó rooibos tea. Gyönyörű szép rubin vörös színével hívja fel magára a figyelmet, szinte kínálja magát…
Elcsépeltnek tűnhet a téma, miszerint az egészséges életmód, a magas vitamintartalom, és egyéb fito-vegyületek bevitele segít bennünket a különböző betegségek leküzdésében. A kritikus olvasónak talán igaza is lehet, ám attól még a betegségek száma nem csökken. Ebben a cikkben szeretnénk rávilágítani arra, hogy miért is olyan fontosak a flavonoidok, mi a szerepük szervezetünkben.
Szabó László
Prevenció és terápia
Nem csoda, ha az egész éves munka, rohanás után év végére teljesen kimerülünk, fáradtnak, gyengének, rosszkedvűnek érezzük magunkat. Ilyenkor már a kávé sem segít, a „lemerült elemnek” töltődésre van szüksége, ami esetünkben a pihenés, kikapcsolódás, relaxáció és főként az alvás. Mi is történik velünk az alvás során, és vajon mi, ha megvonjuk magunktól?
Dr. Vida Zsuzsanna
Amikor elég hosszan alszik, mégis fáradtan ébred, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, érdemes végiggondolni az okokat és a lehetséges megoldásokat!
Dr. Vida Zsuzsanna
Az állandó fáradtság gyakori oka a vashiány, ami elsősorban a nőket érinti. Mivel igen kellemetlen tüneteket okoz, mindenki igyekszik mielőbb javítani az értékeit. Ma már kaphatók vastartalmú étrend-kiegészítők, ám vasraktáraink feltöltésében a táplálkozásunknak is jelentős szerepe van.
Varga Dóra
A civilizáció egyik „áldása”, hogy a boltokban kapható élelmiszerek többségét csak úgy tudják tartósítani, hogy egyrészt kivonják belőlük a szerves anyagok többségét, másrészt telerakják tartósítószerekkel, íz- és színfokozóval, aminek következtében az évek során jelentős mennyiségű salakanyag halmozódik fel szervezetünkben. A mérgeket a zsírszövet raktározza el, ezért akár fogyókúra, akár immunerősítés a célunk, kezdjük a salaktalanítással, méregtelenítéssel!
Dr. Bakanek György
A téli hónapokban, az immunrendszer gyengülésével, különösen gyakran újulnak ki a herpesz-vírusok okozta fájdalmas kellemetlenségek. Ne elégedjünk meg a már kialakult tünetek elhúzódó kezelésével, ha módunk van rá, tegyünk inkább a megelőzés érdekében!
A nyirokmirigyek az immunrendszer fontos részei. Fertőzések következtében megduzzadnak, majd a betegség leküzdésével visszanyerik eredeti méretüket. Figyeljünk fel azonban arra, ha a megnagyobbodás látszólag ok nélkül történik, vagy a fertőzés megszűnését követően, hetek alatt sem múlik el!
Dr. Kádár János
A hideg téli idő kedvez a meghűléses betegségeknek. Ezek megelőzésére, a tünetek enyhítésére kevés olyan kellemes gyógymód létezik, mint az aromaterápia. Illóolajos fürdő, gyógynövényes szauna, aromamasszázs, inhaláció, aromalámpában történő párologtatás – mindenki kedve és vérmérséklete szerint választhat a változatos módszerek közül!
Dr. Gillich István
Fókuszban
A téli hónapokban immunrendszerünk gyakran kerül mélypontra, de nem lehet ezt csupán a hideg rovására írni, hiszen számtalan egyéb ok járul hozzá, így civilizált létformánkhoz kapcsolódóan többek között a helytelen táplálkozás, a nagyfokú stressz, a mozgásszegény életmód és a környezetünkből származó vegyi anyagok. Sokat hallunk erről, mégis alig-alig változtatunk valamin. Talán, ha jobban értenénk, hogy nap mint nap milyen hihetetlen teljesítményt nyújt „belső orvosunk”, jobban becsülnénk és támogatnánk immunrendszerünk munkáját.
Dr. Balaicza Erika
Amikor kint hideg, fagyos vagy kellemetlenül nedves, párás idő van, kevésbé vágyunk rá, hogy hosszan élvezzük a friss levegőt. Inkább benn ülünk a fűtött szobában, közben többet eszünk és jóval kevesebbet mozgunk. Mindez nemcsak hangulatunkra, de egészségünkre, immunrendszerünk működésére is hátrányosan hat. Mit tehetnénk, hogy javítsuk hangulatunkat és megőrizzük erőnlétünket, egészségünket? Lássunk néhány tippet, melyekkel az ilyenkor gyakori bajokon enyhíthetünk!
Dr. Balaicza Erika
A hideg tél során meggyöngült immunrendszer és az aktív kórokozók találkozásakor gyakran egyértelmű, melyik lesz a győztes. Az ismétlődő „felfázás” tüneteit észlelve tanácstalanok vagyunk, hogy panaszaink hátterében az elégtelen folyadékfogyasztás, egy újabb fertőzés, valamilyen krónikus betegség vagy tényleg egyszerű megfázás áll.
Béky László
A téli időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek a környezetünkben, s néha mi is áldozatul esünk a nátha vírusnak, melyen – sikeres kúra esetén – 7 nap alatt túl lehetünk. Ha azonban „nincs időnk” a gyógyulásra, a következmény arcüreg-, torok- vagy középfülgyulladás is lehet!
Dr. Holpert Valéria
A köhögés az egyik leggyakoribb tünet, amivel a téli időszakban orvoshoz, gyógyszerészhez fordulunk. A betegek gyakran csak így kérik a gyógyszert: „tessék valamit adni köhögésre!” Pedig nem mindegy, hogy mikor szedünk köptetőt vagy köhögéscsillapítót, vagy épp mit választunk házi patikánkból gyors megoldásként.
Dr. Hidvégi Edit
Az év során talán most, a hideg, szeles, párás téli időszakban szorul tüdőnk a legnagyobb odafigyelésre, támogatásra. Lássuk, a hétköznapok során mit tehetünk érte, és mit teszünk ellene!
Magyarországon a homeopátia rendszeres használóinak 35%-a szerint a homeopátia minden alkalommal segít a gyógyulásban. Franciaországban most zárult le az eddigi legnagyobb léptékű, 10 éves kutatási program, amely valós körülmények között vizsgálta a francia háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A tudományos kutatás alátámasztotta a magyar betegek tapasztalatait, és megerősítette: a homeopátiának bizonyított helye van a gyógyításban.
Dr. Radnai Andrea
Téli Extra
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Téli Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely az ünnepi, illetve a hideg, téli időszakban hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!