Európa legkövérebb országa

Sokan a fájdalom miatt nem sportolnak!

A magyarok fele – saját bevallása szerint – hetente többször is mozog. A legnépszerűbb mozgásforma egyértelműen a séta, a gyaloglás. Míg a fiatalabbak főként az időhiányra fogják, hogy kevesebbet mozognak a kelleténél, addig az idősebbeket gyakran a testi fájdalmak akadályozzák a rendszeres sportban – derült ki egy májusi reprezentatív felmérésből, ami a hazai 30 év feletti lakosság sportolási és mozgási szokásait vizsgálta.

A magyar felnőttek a saját bevalláson alapuló kutatásban igen pozitív képet festenek mozgási, sportolási szokásaikról annak ellenére, hogy az elhízásbeli és életmódbeli tapasztalatok nem a fenti eredményt támasztják alá.

Egy tavalyi felmérés szerint hazánkban minden harmadik ember súlyosan elhízott, így Európa legkövérebb országa lettünk, ami bizony szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal is. A rendszeres mozgás a 60 év felettiek körében még ritkább, hiszen ilyenkor a túlsúly mellett már megjelennek a különböző betegségek, mozgásszervi, ízületi fájdalmak, amik akadályozhatják a rendszeres sportot.

A kutatás rákérdezett azokra az okokra, melyek leginkább akadályozzák az embereket a rendszeres sportban. A 30-40 év közöttiek és a 40-50 év közöttiek körében egyértelműen az időhiány az, ami megakadályozza a rendszeres mozgást. 48%-uk nyilatkozott úgy, hogy nincs ideje rendszeresen, hetente többször mozogni. 14%-uk pedig még nem találkozott olyan mozgásformával, ami örömet jelentene számára, ezért nem sportol. Minden 10. válaszadó valamilyen testi fájdalommal él, és ezért nem tud rendszeresen sportolni. Az idősebbek között minden harmadik ember testi fájdalommal indokolta, hogy nem mozog többet. Érdekes, hogy az idősek 39%-a egyáltalán nem tudja, miért nem sportol, miért nem mozog többet.

 

Sport terén egyértelmű népszerűségnek örvend a séta, a gyaloglás. Elmondásuk szerint az idősebbek 83%-a gyalogol rendszeresen, akár hetente többször, de a fiatalok 72%-a is erre a könnyed mozgásformára esküszik. A szeniorok 40%-a rendszeresen használ kerékpárt , a fiatalabb felnőttek körében a biciklizés még ennél is népszerűbb. A  kirándulás, természetjárás szintén kedvelt mozgásforma: a 30-50 év közöttiek 40%-a szokott túrázni, az idősebbek közül pedig minden harmadik válaszadó kirándul rendszeresen. A komolyabb igénybevételt jelentő sportok közül – állítása szerint – minden ötödik fiatal rendszeresen fut, de csak 10%-uk úszik. Az idősebbeknek – a testi fájdalmak miatt – csupán 4%-a kocog rendszeresen, ugyanakkor az úszás – mint ízületkímélő mozgásforma – jóval népszerűbb. A csapatsportok, a küzdősportok és az extrémsportok csak a felnőttek igen kis részét érdeklik.

A Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége évek óta misszióként tekint a szenior sportra, és különböző események szervezésével igyekszik meghozni az idősebb korosztály sportolási kedvét. Számos sport és táncos eseményt, szenior sportversenyeket, sétatúrákat, sportnapokat, szerveznek, hogy felhívják a figyelmet az egészségtudatos életmódra. Idősebb korban is a testi és lelki egészség kulcsa a rendszeres testmozgás. Sajnos ebben az életkorban gyakoriak a mozgást akadályozó ízületi, mozgásszervi problémák, de léteznek olyan külsőleg használható fájdalomcsillapító krémek és gélek, amelyek megszüntetik a fájdalmat, hatásuk akár 12 órán keresztül garantált, és lehetővé teszik a könnyedebb mozgást. Így ők is élvezhetik a séta, kirándulás, gyaloglás számos előny ét: a közös sport átmozgatja a testet, segít a testsúly kordában tartásában, ráadásul kiváló társas tevékenység, szórakozás, amely lelkileg is építi a résztvevőket. Aki szeretne részt venni az országos és regionális szenior sporteseményeken, a mozgaskonnyedsege.hu weboldalon tájékozódhat.

Dr. Nagy Sándor
Magyar Nyugdíjasok Orsz. Szöv. szenior mozgásszakértője

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk