Stressz és gyulladás

Az Ohio Egyetem tanulmánya az első olyan kutatás, amely a stresszes események és a szervezetben megjelenő gyulladás kapcsolatát elemzi.

Azoknak az „egészséges” embereknek, akik enyhe vagy közepes depresszív tüneteket produkálnak, dühösek vagy ellenségesek, magasabb a C-reaktív protein szintje. Amennyiben gyulladás van a szervezetben, minden esetben termelődik a májban CRP-fehérje, amely segíti a szervezet nagy falósejtjeinek – az immunrendszerünkhöz tartozó egyik fehérvérsejt típusnak – a munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. A CRP-szint gyulladás esetén igen gyorsan, akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet, és ugyanilyen gyorsan csökken is a szintje, ha a gyulladás megszűnik. A normál tartomány felső határa nőkben 4,6 mg/l, míg férfiakban 5,2 mg/l .

Az egyetem kutatói a kísérlet során egészséges felnőtteket stresszes vizsgahelyzetbe hoztak, majd a csoport egyik felét arra kérték, hogy gondolatban idézzék fel a kellemetlen eseményt, míg a többieknek egyszerű, hétköznapi tevékenységekre kellett gondolnia. Ezután vért vettek tőlük, és kiderült, hogy a stresszes esemény felidézése jelentősen megemelte a CRP-szintet, azoknál viszont, akik hétköznapi eseményekre, például egy vásárlásra gondoltak, a kellemetlenség után egy órával már normalizálódott a CRP-szint.

Fontos tudnunk, hogy a tartós stressz bárhol gyulladást okozhat, ami hosszabb távon súlyos szövődményekhez vezethet. Az emelkedett CRP-érték mindenféle gyulladásra jellemző lehet, akár külső tényezők (pl. vírusok, baktériumok, gombák) okozták, akár ún. rendszerbetegségek (pl. reumatoid arthritis) vagy daganatos elváltozások.

Bizonyított, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti nemcsak a stressz, hanem a CRP szintjét is. Minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanígy az alacsonyabb (26 alatti) testtömeg-index (BMI) és a normál haskörfogat is csökkenti a gyulladásszintet. E célok elérésére a személyre szabott életmódprogram része lehet a testmozgás és az egészséges táplálkozás mellett a különféle stresszoldó módszerek rendszeres gyakorlása.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk