Miért nem fejlődik a gyerekek agya tévénézés közben!?

Egyre több családban jelent problémát az „elektromos kábítószerezés”, a több órán át tartó tévénézés, számítógépen lógás, ami nemcsak a felnőttek káros szokása. Gyerekeknél különösen figyelni kell rá, mert komoly lelki-szellemi és szociális torzulásokat idézhet elő!

Amikor a gyerekek hosszan ülnek a képernyő vagy számítógép-monitor előtt, a következő fejlődésüket hátráltató vagy tévútra terelő hatások érik őket.

1. Az idegrendszer fejlődéséhez mozgásra van szükség. A sokat tévézők esetében a neuronok közti ideghálózat nem tud olyan differenciálttá válni, mint a rendszeresen mozgó, éneklő, hangszereken játszó gyerekeknél.

2. A virtuális világban minden lehetséges, míg a való életben sok korlátba ütközünk, nem vagyunk mindenhatók, sérthetetlenek. Ezek a gyerekek nehezen veszik tudomásul, hogy a valóságban nem tudnak mindent irányítani, nem teljesül minden vágyuk, ezért frusztráltabbá, intoleránsabbá válnak. Nem tudják reálisan felmérni tetteik, szavaik következményét, így nem alakul ki a valós önkontroll.

3. Ha kevés igazi életélményt, tapasztalatot szereznek, akkor szoronganak, nehezen ismerik ki magukat a valós életben, ahol más szabályok érvényesek, mint a virtuális játékokban.

4. Beszűkültté válik a gondolkodásuk, fejletlen lesz a kommunikációjuk, a problémamegoldó képességük, mert állandóan kész megoldásokat látnak a monitoron, fantáziára, logikus gondolkodásra ritkán kényszerülnek.

5. Romlik a kreativitásuk, önállótlanabbá válnak, megtanulják passzívan elfogadni és használni a kész külső megoldásokat.

6. Ha elmaradnak a valós erőfeszítést igénylő kalandok, célkitűzések, nincs sikerélmény, nem szabadul fel elég boldogsághormon, életük szürke és örömtelen lesz.

7. A hosszan tartó monitor előtt ülés rontja a szemet, csökkenti az immunrendszer aktivitását, ezért betegesebbek.

8. A túl sok képi élmény túlterheli az idegrendszert, ezért a gyerek (és a felnőtt) nem tud rendesen ellazulni, éjjel jól aludni, reggel pihenten felkelni. Ez fokozza a belső feszültséget, ingerlékenységet, türelmetlenséget, így romlik az iskolai teljesítmény is.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
www.balaicza.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk