Ha tél, akkor herpesz?

A téli hónapokban, az immunrendszer gyengülésével, különösen gyakran újulnak ki a herpesz-vírusok okozta fájdalmas kellemetlenségek. Ne elégedjünk meg a már kialakult tünetek elhúzódó kezelésével, ha módunk van rá, tegyünk inkább a megelőzés érdekében!

 

Csaknem minden 3. ember fertőzött a herpesz vírus valamelyik fajtájával, mely szerencsés esetben ajakherpesz, de akár a szem kötő- és szaruhártyáján, vagy a nemi szervek tájékán megjelenő fájdalmas hólyagok formájában jelentkezik.

Aktiválódását elsősorban az immunrendszer gyengülése, meghűlés, láz, fertőző- és daganatos betegségek, testi-lelki traumák, stressz, gyomorrontás, menstruáció, hormonális változások, illetve nyáron a túl erős napfény, a leégés válthatják ki. Kézenfekvő tehát, hogy a megelőzés és kezelés legfontosabb láncszeme: az immunrendszer erősítése, melyhez legalább napi 2000 mg C-vitamin, napi 1000 mg valamilyen bioflavonoid készítmény, illetve napi 50 mg cink szedése javasolt, mellyel a herpesz gyakorisága és a tünetek mértéke csökkenthető.

Diéta tekintetében, a vírus szaporodásának gátlására, a kiújulás gyakoriságának csökkentésére, a tünetek mérséklésére sikeresnek bizonyul az argininban gazdag ételek (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék) kerülése, és a lizin aminosav-tartalmú élelmiszerek (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) minél bőségesebb fogyasztása, vagy a lizin egyéb forrásból való bevitele. Ez az étrendi ajánlás abból a kutatásból fakad, mely kimutatta, hogy a herpesz vírus szaporodása az arginin megfelelő mennyiségétől és a lizin alacsony szintjétől függ. Ugyancsak kimutatták, hogy a vírusölő hatásúlizin gátolja az arginin működését. A vizsgálati személyek napi 3x1000mg lizint kaptak, és nem ehettek csokoládét, mogyorót és zselatint. Hat hónap elteltével a kezeltek 74%-a nagyon hatékonynak minősítette a lizint, míg a placebo csoportban a javulási arány csak 28% volt.

Fentieken kívül enyhíthetjük a tüneteket kezdetben jegeléssel, később a citromfű koncentrált kivonatával, vírusölő hatású grapefruitmag-, borsmenta- vagy teafaolajos ecseteléssel. Ne feledjük, a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk