Évszak-
váltás

Kedves Olvasó! Körültekintve – a hideg, nedves szürkeséget látva, érezve – nehéz elhinni, hogy valami nagyon jó készülődik, szép és kellemes vár ránk. Csak győzzük kivárni! Közben viszont sokasodnak teendőink, hogy a téli fagyok utáni enyhülésben talpon maradjunk, képesek legyünk megőrizni egészségünket, erőnlétünket, s ne döntsön le lábunkról az influenza.

Évszakváltásból – a klímaváltozás ellenére – jó esetben évente négyet élünk meg. Van olyan, melynek kifejezetten örülünk, s van, amit szívesen kihagynánk. A nagy átlagot tekintve a legnagyobb várakozás a hosszú tél után a tavaszt előzi meg. Amikor kitör a nyár, a fiatalok lelkesednek a vakáció miatt, az idősebbek pedig bosszankodnak, mert már nem bírják a meleget. Az ősz – talán a globális felmelegedésnek köszönhetően – az utóbbi években igen kellemes évszak lett, gyakran novemberig tart a napsütéses, száraz idő, sőt, ha megússzuk a korai fagyokat, még Mikuláskor is találhatunk virágot a kertekben. Ki érti ezt?

Ami szép a télben – persze az ünnepeket leszámítva – az a vakítóan fehér hó és a napsütés, a kirándulás és a szánkózás, hát, ezekből mostanában igen kevés jut. Igyekeznünk kellett, ha legalább egy közepes hóemberre való havat össze akartunk gyűjteni, majd gyorsan lefényképezni művünket, ami sajna, nem volt tartós.

Ami tartós – most februárban –, az a nátha, köhögés, a tél során kiürült vitaminraktárak, a legyengült immunrendszer következményeként. Tél végi magazinunkban ellátjuk tanácsokkal a Kedves Olvasót, hogy mit tegyen e kellemetlen panaszok megelőzésére, és hogyan kúrálja magát hatékonyan, ha már áldozatul esett a fertőzésnek.

Sokak véleménye szerint az öregedés nem egy lineáris folyamat, hanem jól észrevehető „lépcsők” mentén zajlik. Ilyen lépcső lehet akár egy hosszú,szürke, magányos tél, vagy egy komolyabb betegség, lelki megrázkódtatás, megerőltető teljesítmény, túlhajszolt időszak, amikor erőnkön felül igyekszünk teljesíteni, s ettől teljesen kimerülünk, erőnket veszítjük.

Lapszámunkban komoly figyelmet szentelünk az öregedés témakörének, hogy legalább azon változtatni, javítani tudjunk, ami elkerülhető, megelőzhető tudatos életmóddal: megfelelő táplálkozással, rendszeres sporttal, gondos testápolással, végül, de nem utolsó sorban stresszoldással és elegendő pihenéssel, alvással.

Tegyük meg legalább azt, ami rajtunk múlik!

Eredményes roboráló, fiatalító kúrát kívánunk mindenkinek!

a Paramedica

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk