Miért fontos az orrdugulás megszüntetése?

Orrdugulást az egyszerű nátha mellett allergia, orrpolip vagy orrsövényferdülés is eredményezhet. Tapasztalatok szerint, ha tartósan szájon át lélegzünk, és nem találunk gyors megoldást az orrdugulás megszüntetésére, a következmény – a nyálkahártyák kiszáradása mellett – rossz közérzet, köhögés, sőt fertőzés is lehet.

Az orrlégzés szerepe

Orrunk a szaglás mellett jó néhány egyéb fontos funkciót is betölt. Ha az orrunkon át vesszük a levegőt, akkor az orrjáratokban van ideje felmelegedni, párásabbá válni, mire a tüdőnkhöz ér a belélegzett levegő. Az orrbemenetben levő finom orrszőrök megszűrik a nagyobb szennyeződéseket, az orrnyálkahártya által folyamatosan termelt váladékban a mikro-méretű idegen anyagok megtapadnak, és a csillószőrös hám működése következtében a garat felé távoznak.

Az evolúció és az orrlégzés

Az arcvonásainkat szüleinktől örököljük, ám éghajlatonként is eltérhet az orr alakja – erre hívták fel a figyelmet a Pennsylvania State University kutatói egy korábbi kutatásukban. Megfigyelték ugyanis, hogy a melegebb éghajlaton élők orra rövidebb és orrnyílásaik szélesebbek, mint a hidegebb éghajlaton élőknek. A kutatók feltételezése szerint ez nem véletlen, hiszen az orr méretének változása a történelem során is megfigyelhető, és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segítette.

Vizsgálatukban nyugat-afrikai, kelet- és dél-ázsiai, illetve észak-európai származású emberek arcát hasonlították össze 3D-s képalkotással. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a népcsoportnál egyértelműen szélesebb orrlyukak figyelhetők meg, akiknek ősei melegebb, párásabb éghajlaton éltek.

Mi történik, ha nem az orrunkon át lélegzünk?

Ilyenkor a levegő nem tud felmelegedni, nincs, ami megszűrje, ráadásul, a torkunk is könnyebben kiszárad, az irritált nyálkahártya pedig védtelenebb a kórokozókkal szemben. Az orrdugulás tehát nem pusztán kellemetlen, de komoly szövődményei is lehetnek.

A szabad orrlégzés biztosítása tehát nem csupán jó közérzetünk, s az arc-, homlok- és orrmelléküregek levegőzése, átjárhatósága érdekében fontos, hanem azért is, hogy ne kapjuk el a környezetünkben, a közösségekben terjedő fertőzéseket.

Mi okozhat tartós orrdugulást?

A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, illetve a heveny felső-légúti gyulladások, orrmelléküreg-gyulladások lehetnek. Gyakori eset, hogy a beteg túl hosszú ideig és túl gyakran használ valamilyen vény nélkül kapható orrcseppet, végül épp ezek a készítmények okoznak orrdugulást.

Fontos, hogy ha egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztalunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! A fül-orr-gégészeti kivizsgálás fényt deríthet a háttérben álló okokra, majd ettől függően, megfelelő kezeléssel, gyógyszerekkel vagy szükség esetén műtéttel megszüntethető a probléma, és megelőzhető a szövődmények kialakulása.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk