Immunrendszerünk
barátai és ellenségei

Az immunrendszer szervezetünknek a külső-belső negatív hatásokkal, például fertőzésekkel szembeni védekezésében résztvevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Egyes körülmények és saját szokásaink is gátolhatják annak egészséges működését. Lássuk, melyek ezek!

Stressz – Önmagábana túlzott stressz is rontja az immunrendszer működését, ráadásul a krónikus stressz csökkenti az egyes immunerősítő módszerek, gyógyszeres terápiák hatékonyságát is. A folyamatos stressz és annak fel nem dolgozása előbb-utóbb testi tünetek formájában is jelez. Az állandó nyugtalanság, a látszólag minden ok nélküli idegesség alvászavart eredményezhet, ami a hormonháztartás felborulásához is vezethet.

Alváshiány – Vizsgálatok igazolják, hogy a szükségesnél kevesebbet alvók szervezetében a vírusok és a daganatos betegségek leküzdéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejtek működése csökken. Alváshiány esetén megemelkedik a stressz hormon – kortizol – szintje, mely az immunrendszerben gyulladásos választ provokál. Ennek tartós fennállása a szövetek károsodásához vezethet.

Társas kapcsolatok hiánya – A Carnegie Mellon University kutatói megállapították, hogy a magányos tanulók körében az influenza elleni védőoltás generálta antitest válasz gyengébbnek bizonyult azokénál, akik szélesebb kapcsolatrendszerrel rendelkeztek. A magányos emberek, főként az idősek szervezete gyengébb immunválaszt produkál. A baráti és párkapcsolatoknak fontos szerepük lehet az érzelmi elfojtások megelőzésében. A bennünk rekedt düh, harag és szomorúság ugyanis az immunrendszer mellett a szív- és érrendszer, illetve a hormonális rendszer működését is negatívan befolyásolja. Egy japán vizsgálat szerint, a környezeti stressz (pl. zajártalom) is csökkenti az immunrendszer működését.

Vitamin- és ásványi anyaghiány – Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos az A, C, B6, D és E vitaminok, illetve a folsav pótlásáról gondoskodnunk. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát szelén, réz, cink és vas segítségével növelhetjük. Ha a szükséges mennyiséget étrendünk nem tartalmazza, javasolt azt külső forrásból, táplálék-kiegészítők segítségével biztosítanunk.

Túlsúly – Az egészségtelen táplálkozás és mozgáshiány következtében jelentkező túlsúly szintén fogékonyabbá tehet a fertőzésekre. A test zsírszövetei ugyanis olyan hormonokat állítanak elő, melyek aktiválják az immunrendszer gyulladásos válaszát. A testzsír tehát nem csak esztétikailag kedvezőtlen, hanem az anyagcsere szempontjából nagyon is aktív szövet, agyulladáskeltő vegyületek forrása. Hatására csökken a T-sejtek működése, és megnő a különböző súlyos betegségek – szív-érrendszeri, daganatos, diabétesz stb. – kockázata.

Alkohol – A University of Massachusetts Medical School kutatói 8 éven át tartó vizsgálatukban az alkoholfogyasztás, a különböző fertőzések, a szervezetben zajló gyulladások és az immunitás közti kapcsolatot térképezték fel. Megállapították, hogy nagyobb mennyiségű alkohol hatására a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre, a szív-érrendszeri, máj és hasnyálmirigy betegségekre.

Hogyan javíthatunk a helyzeten?

Mértékletes alkohol – vörösbor – fogyasztása mellett ügyeljünk az ésszerű, szénhidrátcsökkentett étrend összeállítására és következetes betartására. Így megszabadulhatunk a ránk rakódott súlyfeleslegtől, de kerüljük a drasztikus fogyókúrát, mely szintén gyengítené az immunrendszert! A fogyás legyen lassú, fokozatos folyamat.

A stressz csökkentésére próbáljuk ki a jógát, meditációt, légzéstechnikákat! Illesszünk napirendünkbe a felgyülemlett stressz levezetését segítő sportot, sétát, egyéb tevékenységet!

Este időben feküdjünk le, és minimum 7 órát aludjunk!

Ne hanyagoljuk el társas kapcsolatainkat! A közös programok, beszélgetések is segíthetnek a felgyülemlett stressz levezetésében, a negatív érzelmek leküzdésében.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk