Süti vagy nem süti?

Aki eddig édesszájú volt 30-40 évig, attól nehéz elvárni, hogy ezentúl – a reformétrend irányzatokat követve – aszkéta módon mondjon le minden megszokott finomságról. Ez ellentmondana az emberi természetnek.

Lehet megvetően nyilatkozni a különféle xylites, eritrites, steviás, inulinos csokikról, édességekről, paleolit süteményekről, de szerintem örüljünk, hogy lehet már kapni olyan egészséges édességeket, melyek nem emelik a vércukorszintet, büntetlenül lehetővé teszik az igen egészséges kakaó fogyasztását, és nem okoznak emésztési panaszokat a laktóz- és glutén-érzékenyeknek sem.

Az elhízás-járvány a jóllakni vágyás evolúciós örökségében és a minket körülvevő bőségben gyökerezik. Fontos tehát az önkorlátozás. A paleo sütemények fogyasztásakor is tartsuk szem előtt, hogy azokat ne ráadásként, hanem a napi élelem részeként együk.

Az édesség szeretete nem rendellenesség vagy perverzió. Épp az evolúciósan programozott édesség utáni vágyunkat használja ki az édességipar. Nincs jövője tehát az olyan étrendnek, ami száműzi a nyalánkságokat. A reális paleo olyan megoldásokra bátorít, melyek az egészséges táplálkozás általánosabb elveivel – például az alacsony glikémiás index-szel – összhangban állnak.

Fentiekről részletesen olvashat Paleolit ismeretek haladóknak c. könyvemben, illetve a tenyek-tevhitek.hu oldalamon.

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk