Reformkonyha
A zsírok és olajok szerepe táplálkozásunkban

Manapság egymásnak igencsak ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban. Sokan az elhízásért – tévesen – a zsírokat okolják, és messze elkerülik őket, pedig fogyasztásuk a legújabb kutatások szerint, nélkülözhetetlen az egészséghez. Nem mindegy azonban, milyen zsiradékot választunk, és hogyan használjuk!

A zsírok és olajok alapvetően energiát biztosítanak, és nélkülözhetetlenek többek között a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a hormontermelődéshez, az idegrendszer működéséhez stb.

A sütéshez-főzéshez választott zsiradéknál legyünk figyelemmel annak füstpontjára, hogy a hevítés során ne károsodjon. A főzéshez használt hagyományos napraforgó olajak helyett egészséges alternatívát jelent az olívaolaj vagy az egyre népszerűbb kókuszzsír – utóbbi nem avasodik, könnyen emészthető, diétába, illetve a paleolit táplálkozásba is jól beilleszthető.

Időközben – az újabb kutatási eredményeknek köszönhetően – a szalonna is „rehabilitálásra” került, s az állati zsiradékok – főként a kacsa-, liba- és mangalica-zsír – újra felkerült nemcsak a paleolit, hanem a hagyományos étkezést folytatók étlapjára is.

A reformkonyha hidegen sajtolt növényi olajai közül egyre többen próbálják ki például a szőlőmag-, a tökmag-, a lenmag-, vagy akár az ízletes mákolajat is, melyek szervezetünk számára rendkívül értékes anyagokat tartalmaznak, támogatják egészségünket.

Ne hevítsük őket, inkább utólag adagoljuk az elkészült ételhez, leveshez, salátához a beltartalmi értékek megőrzése érdekében.

A zsiradékok sorában ne feledkezzünk el az értékes omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halakról, a halolajról, illetve az ételkészítéshez alkalmas kiszerelésben kapható lazacolajról sem!

Használjuk minél változatosabban a szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsiradékok egyre gazdagodó választékát!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

 

 

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk