„Égető” problémák és bőrápolás

Bőrünket számos megpróbáltatás éri a tél folyamán a szél és a hideg szárító hatása miatt, ám a kora tavaszi, erősödő napfény is fokozhat egyes panaszokat: sötétednek például a pigmentfoltok, és Rosacea esetén fokozódik a bőrpirosság. Ideje tehát gondoskodnunk a megfelelő kezelésről.

Nőknél gyakori panasz

A rosacea (kuperózis) főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. Megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. Noha a betegség férfiakon is kialakulhat, nőknél gyakrabban fordulnak elő a panaszok. Az első tünetek gyakran 40-50 éves kor körül, a menopauza időszakában jelentkeznek. Az arcon kialakult tünetek gyakran összefüggnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel is, de a rosacea hátterében vérnyomás-ingadozás, vagy épp az értágulatot fokozó élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztása, esetleg az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

Kipirosodott orcától az eltorzult orrig

A rosacea lefolyása során a kezdetben enyhe panaszok egyre fokozódnak, a klinikai képnek megfelelően három stádiumot különböztethetünk meg.

  1. Első tünete az arcon jelentkező bőrpír, amely kezdetben múló jellegű, néhány percig tartó arcpirulás, melegségérzet lehet, később azonban tartósan megmaradó értágulatok észlelhetők.

  2. A következő fázisban a bőrpír és értágulatok mellett az orcákon, orron, állon, homlokon gyulladt, gennyes csomók is megjelennek, melyek a nyak bőrén és a szem környékén is előfordulhatnak.

  3. Néhány év vagy évtized után kialakulhat nak a betegség harmadik stádiumára jellemző, sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók, melyek összefüggővé vállhatnak. Egyes részeken – jellemzően az orr vagy az áll területén – faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás alakul hat ki (általában férfiaknál ), így keletkezik a rhynophyma-ként ismert torzító elváltozás.

Diéta, napvédelem és kozmetikumok

A rosacea tünetei rendszerint rohamokban alakulnak ki, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül.

A terápia két fontos eleme, hogy erősítsük a kiserek falát, s ezzel párhuzamosan kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. Gyulladásos fázisban nyugtató, fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg és szükség szerint belső kezelésként is.

Fontos a rosace ás tüneteket kiváltó vagy súlyosbító betegségek kezelése is.

A tünetek fellángolását megfelelő diétával, bizonyos életmódbeli tanácsok megtartásával és a rosaceás bőr ápolására kifejlesztett kozmetikumok alkalmazásával is megelőzhetjük.

Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, a forró vagy erős, fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott.

A napfénynek szintén provokáló szerepe van, javasolt már az első napsugarak megjelenésétől kezdve, magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt.

A szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt szintén kerülendő.

A nagyon hűvös, „jéghideg” vízzel történő arcmosás átmenetileg érösszehúzó hatású ugyan, azonban irritációt okoz hat, károsít hatja a bőr hámrétegét. A túl meleg víz pedig értágító hatású, tehát semmiképp sem javasolt. Rosaceas betegek számára leginkább a langyos vízzel történő arcmosás az ideális.

A kozmetikumok megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a készítmények közül ne az olajos és vazelin alapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így fokozzák a gyulladás kialakulását.

A rosaceás bőr ápolására különösen ideálisak az olyan összetevőket tartalmazó illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk