Bőrfiatalító módszerek mindenkinek

Lassan véget ér a fűtési idény, mely alatt bőrünk a lakás száraz levegőjétől óhatatlanul szárazzá válik. Most azonban érdemes mielőbb megkezdenünk bőrünk regenerálását, frissítő, fiatalító kezelését.

A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá váló bőr állapota idővel normalizálódik, így a fiatal felnőttek bőre lágy és rugalmas, ám az életkor előrehaladtával az üdeséget biztosító enzimek termelődése csökken, a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik, ráncok jelennek meg rajta, s egyre több törődést igényel.

Talán furcsán hangzik, de a ráncok kialakulása már a húszas-harmincas években elkezdődik, és általában ötven év felett válik igazán látványossá. E folyamathoz több tényező is hozzájárul:

  • A külső környezeti hatások közül leginkább a napfény UV-A tartománya károsítja a bőrt, ezért bánjunk óvatosan a napozással és a szoláriummal!
  • A dohányzás önmagában is fokozza a ráncok korai megjelenését, mivel lassítja a kollagén-termelést és rontja a C-vitamin felszívódását, ami pedig a kollagén-termelés fontos alkotóeleme.
  • A stresszes életmód és a kevés alvás szintén hozzájárul a ráncok megjelenéséhez.
  • A vitaminszegény táplálkozás és a kevés folyadék fogyasztása mellett bőrünk látványosabban öregszik.
  • A normál bőrfelszíni flóra felborulása, a bőr pH lúgos irányba tolódása szintén „öregíti” a bőrt.
  • Szerepet játszik még a genetika, az örökölt bőrtípus, a hormonális állapot és különböző betegségek is.

Ne feledjük el, hogy a bőrben több fontos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyamat zajlik, melyek mind hozzájárulnak öregedéséhez: a napfény itt alakul át D-vitaminná; aktív méregtelenítési folyamatokban vesz részt; folyamatosan helyreállítja a kisebb-nagyobb sérülések nyomait. E folyamatokhoz nélkülözhetetlen az egészséges bőr, melyhez az első lépés a megfelelő hidratáltság biztosítása.

A száraz bőr kezelésére a készen beszerezhető krémek és maszkok mellett különösen eredményesnek találom az antioxidánsokban, flavonoidokban és vitaminokban gazdag tiszta növényi olajokat. Típustól függően fertőtlenítő, tápláló, sejtvédő, restrukturáló és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Az egyes készítmények hatékonyságát fokozhatjuk gépi kezelésekkel is. A száraz bőr kezelésére leginkább az ultrahang alkalmazható, melynek előnye, hogy segítségével a kezelés során célzottan használt hatóanyagok, zsírban oldódó vitaminok, a bőr számára fontos zsírok a bőr mélyebb rétegeibe is képesek bejutni, és így hosszabb távú hatást is elérhetünk. A másik gyakran használt eszköz az iontoforézis, mely önmagában alkalmazva is gyors segítséget jelent a száraz bőr ellen. Emellett bőrfiatalító hatású és nyugtatja, tonizálja a gyulladásra hajlamos száraz bőrt.

Jó kombináció lehet, ha hydroabrázióval kíméletesen lehámlasztjuk a bőrről az elhalt hámsejteket és szennyeződéseket, majd ultrahangos kezeléssel mélyre juttatjuk be a bőrt újrastrukturáló hatóanyagokat. Ugyancsak látványos hatást lehet elérni a plazmalámpás kezeléssel, amely kiegészíthető ultrahangos eljárással, iontoforézissel, masszírozással és maszkokkal.

Mindazok számára, akik a manuális kezeléseket részesítik előnyben, jó hír, hogy a hatóanyagos masszázsok is remekül frissítik, fiatalossá teszik a bőrt, ami meghálálja a rendszeres törődést. Az igazán előrelátó nők és az önmagukra igényes férfiak már idejekorán, az első kisebb ráncok megjelenésekor vagy még mielőtt megereszkedne a bőrük, megkezdik annak gondos ápolását, fiatalító kezelését.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus
dermatica.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk