Bőrproblémák és megoldások

Ahogy beköszönt a jó idő, mindenkiről lekerül a csizma, a meleg cipő. Egyre könnyebb, egyre nyitottabb cipőkben járunk, melyek már kevésbé fedik el a lábunkon jelentkező bőrproblémákat. Ideje hát nekilátnunk a teljes körű „lábszerviznek”!

A gondos ápoláshoz szükségünk lesz néhány eszközre: egy sarokgyalura, habkőre vagy egyéb sarokcsiszolóra, a szokásos körömvágó ollóra, körömreszelőre, az áztatáshoz tengeri sóra, illóolajra, a láb bőrének ápolásához az általunk kedvelt lábápoló készítményekre.

Frissítő fürdő A kezelést testhőmérsékletű, 10-20 perces lábfürdővel kezdjük, melybe kevés mandulaolajat és fürdősót teszünk, ami az izzadásnak és a kellemetlen lábszagnak is kiváló ellenszere. Áztatás közben masszírozza át lábfejét, talpát, ehhez segítségként néhány kisebb, kerek követ is tehet a fürdővízbe, majd görgesse őket talpaival. Amíg lábfejei relaxálnak, masszírozza át vádlijait és combjait vérkeringést segítő vadgesztenye krémmel.

Megújító bőrradír – A bőrkeményedés a láb védekező reakciója adott területen jelentkező rendszeres nyomással szemben. Ha a nyomás nő, a bőrkeményedés megvastagodik. Az áztatáskor felpuhult bőrkeményedések eltávolításához használjon bőrradírt. Előfordulhat, hogy a sarkakon lévő megvastagodott bőrréteg kezeléséhez habkőre lesz szüksége, de ne „gyalulja” le teljesen, mert még vastagabb rétegben nőhet vissza. Főleg idősebb korban fordul elő, hogy a sarkakon lévő bőrkeményedés kiszárad,berepedezik. Ennek kialakulásában olykor örökletes tényezők, de főként emésztési, bélrendszeri problémák játszanak szerepet. A felesleges, kemény szaruréteget habkővel távolítsuk el, és azonnal kenjük be bőrpuhító, hidratáló krémmel, így a sarok bőre ismét visszanyeri rugalmasságát, és a mély berepedések is meggyógyulnak. A habkövet időnként cserélni kell, nehogy „gombatelepek” alakuljanak ki rajta!

Körömvágás A benövések és gyulladások elkerülésére a lábkörmöket nem ívesen, hanem egyenesen, az ujjakkal párhuzamosan vágjuk, az éles széleket lereszeljük. Ne vágjuk le teljesen a körmöket, hagyjunk rajta egy vékonyka sávot! Végül az ujjakat és körmöket olívaolajjal megmasszírozzuk, serkentve ezzel a vérkeringést.

 

Kényeztető masszázs – Az otthoni pedikűrözést is a zsír- és nedvességpótlással fejezzük be. Masszírozzuk át alaposan a lábfejet az ujjaktól a sarkakig a választott készítménnyel. Melegebb időben kedveltek a mentolt is tartalmazó hidratáló krémek, mert felfrissítik a lábat, egyben serkentik a vérkeringést is.

Éjszakai bőrpuhítás – A bőrkeményedések újbóli kialakulását, a mezítláb járás miatt a láb kiszáradását megelőzhetjük, ha a talpat néhány naponta bekenjük éjszakára körömvirág krémmel, majd pamut zoknit húzunk rá.

A fenti egyszerű műveletsort rendszeresen megismételve, folyamatosan ápolt lábakkal, büszkén járhatunk majd papucsban, szandálban, mezítláb. Nyilvános helyeken, fürdőben, edzőteremben, strandon azonban mindig viseljünk papucsot a fertőzések, a lábgombásodás elkerülése érdekében!

Lábápolás kapcsán külön ejtsünk szót néhány, gondosabb kezelést igénylő állapotról.

Lábizzadás Leggyakoribb kiváltó oka a nem szellőző lábbeli, a műszálas zokni és harisnya, illetve a rossz higiénés szokások. A túl sok verejtéktől a talp bőre felpuhul, így védtelenebbé válik a gombás fertőzésekkel szemben. Az ilyenkor könnyen elszaporodó baktériumok, melyek a felázott, elhalt hámsejteket lebontják, kellemetlen lábszagot hagynak maguk után.

Némi odafigyeléssel elkerülhetjük ezt az állapotot:

  • Gyakoribb lábmosással, enyhe dörzsöléssel vékonyítsuk a szaruréteget!
  • Meleg időben hordjunk nyitott vagy lyukacsos, jól szellőző cipőt!
  • Legalább kétnaponta váltsunk cipőt, és időnként fertőtlenítsük formalinos kendővel!
  • Napközben, főként a munkahelyen legyen váltócipőnk!
  • Használjunk gyógyszertárban kapható, alumínium-kloridot vagy szalicilsavat és timsót tartalmazó hintőport!
  • Vegyünk rendszeresen forró lábfürdőt, a vízbe tegyünk a következők közül: keserűsó, ecetes szódabikarbóna, mentol, levendulaolaj, illetve körömvirág, zsálya, tölgykéreg, nyírlevél, mezei zsurló főzete.
  • Végezzünk legalább heti egyszer vádliig érő, hideg-meleg vizes váltott lábfürdőt!

Gombásodás – A láb izzadása kedvez a főként lábujjak között kialakuló gombásodásnak, melyet a szoros lábbeli, s az ez által romló vérkeringés tovább fokozhat.

Ugyancsak a cipő által rendszeresen nyomott körmökön (pl. kisujjon) alakul ki leggyakrabban a körömgomba, mely egyébként nem fertőző, ám elszaporodásához elég, ha egy kisebb sérülés keletkezik a körmön. Közvetlenül körömvágás után, vagy ha belerúgunk valamibe, a sérülésen keresztül egy fürdő vagy egy konditerem zuhanyzójában vagy az öltözőben könnyen fertőződhetünk. A gombák legtöbbször a szabadszél felől terjednek a köröm holdacska fiatalon képződő szarusejtjei felé.

Immungyengeség vagy cukorbetegség esetén, illetve egyéb ér-, anyagcsere- és vérképzőszervi betegségekben halmozottabban jelenhet meg.

A pikkelysömör is sajátos körömelváltozásokkal járhat együtt. Az esetek 40%-ában a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen fordul elő, a kézkörmök érintettsége azonban jóval ritkább.

Ne várjunk soká, kezdjük meg a kezelést a patikákban kapható, helyileg alkalmazható készítményekkel! Előrehaladott állapotban tablettás kezelés is ajánlott.

A visszafertőződés megelőzése – a saját törölköző és papucs mellett – a pamut zoknik, harisnyák magasabb hőmérsékleten való mosásával, vasalásával, a manikűr felszerelés, a lábbelik, illetve a fürdőszobai gumiszőnyeg és a fürdőkád rendszeres fertőtlenítésével oldható meg. Célszerű a gombás körmökhöz eldobható körömreszelőt használni.

Hólyag A vízhólyag a szervezet természetes védelmi reakciója a dörzsölő, súroló hatások ellen, a mélyebben fekvő szövetek megóvása érdekében. A cipő feltörés miatt keletkezett vízhólyagot érdemes a további sérülés elkerülésére megfelelő ragtapasszal megóvni.

Tyúkszem A talpon, esetleg az összetorlódó lábujjak egymás felé néző felszínén kialakuló, fájdalmas tyúkszemnek a megvastagodott, elhalt bőrréteg alatt jól elkülöníthető közepe, azaz szeme van. Leginkább a rendellenes nyomásnak kitett bőrfelületeken alakul ki szoros cipő miatt, vagy a láb boltozatainak kóros süllyedése révén. Minél régebbi a tyúkszem, annál mélyebbre hatol, így kezelése, eltávolítása is problematikusabb.

A tyúkszem kezelése – nagyságától, korától, a talp bőrének vastagságától függően – végezhető:

  • Ecsetelő oldatokkal (pl. szalicilsav tartalmú hatóanyagokkal), melyek rétegről rétegre lehámlasztják a tyúkszem felszínét, így nagyrészt nincs szükség a tyúkszem mechanikus eltávolítására.
  • Sebészeti eljárással: helyi érzéstelenítésben vágják ki a tyúkszem elszarusodott szövetét, vagy cryo sebészettel: folyékony nitrogénnel több ízben átfagyasztják a tyúkszem szövetét, s a hideg roncsolja a tyúkszem felesleges szövetszaporulatát.
  • A kiújulás elkerülésére az összefekvő, egymást nyomó ujjak között szilikonból készült ujjterpesztőket javasolt hordani; illetve a lábboltozatok süllyedését személyre szabottan készített talpbetéttel lehet megelőzni, mérsékelni.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk