Így kezdjen neki a sportnak,
ha túlsúlyos

Aki már próbált súlyfelesleggel edzeni, az jól tudja, hogy kín és szenvedés ugyanazokat a gyakorlatokat ugyanolyan intenzitással és ismétlésszámmal végezni, ami a karcsúbbaknak jóval könnyebb. Mindez nem csoda, hiszen a molettebb ember mozgása eleve nehézkesebb, s ha mégis megpróbálja követni az edzettebbek és vékonyabbak edzéstervét, akkor nemcsak csalódottá válhat, de akár le is sérülhet.

Akár a fittség megőrzése, akár betegségmegelőzés, akár egyes problémák kezelése – pl. IR, cukorbetegség – miatt szánja rá magát az edzésre, túlsúly esetén nagyobb odafigyelésre van szükség. Mégis megéri a fáradtságot, mert a rendszeres mozgással nő a sejtek inzulinérzékenysége, csökken a vércukorszint, valamint erősödik a szív és az immunrendszer is.

Fő a fokozatosság! Kezdetben olyan gyakorlatokat végezzen, melyek nem terhelik túl az ízületeket, megfelelő erre a bicikli vagy az ellipszis, mert nem túl ízületkímélő a futópadon kezdeni az edzést.

Hosszan melegítsen be! Szánjon minimum 5-10 percet erre. Mindig legyen egy kisebb statikus nyújtás a nagyobb izomcsoportokban, majd egy kis keringésfokozás például a biciklin.

Az izomépítést se hanyagolja el! A túlsúlyosak gyakran kerülik a súlyzós izomépítő gyakorlatokat, pedig minél több az izom, annál több kalóriát lehet elégetni. Kezdje a könnyebb súlyokkal!

Ne válassza a könnyebb utat! Ne kényelmesedjen el, erőléte és állóképessége növeléséhez mozgólépcső és lift helyett válassza a lépcsőt, vagy szálljon le kicsit előbb a buszról és gyalogoljon!

Tanácsok az edzőtől: eleinte végezzük a gyakorlatokat könnyített testhelyzetben (pl. fekvőtámasznál a térd lent van a talajon), s a különböző fittness gépeket is testalkattól függetlenül használni tudjuk.

Kitartó, sikeres edzést kívánok!

Pancsó Gergely
személyi edző
Budai Endokrinközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk