Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2018 június – július
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Földünk, a „kék bolygó” színét a felületét nagyrészt borító tengerek és óceánok adják. Bár mi szárazföldi élőlények vagyunk, ki gondolná, hogy nemcsak magzatként, a „tengersós” magzatvízben, hanem születésünk után is egy hatalmas óceánban élünk?
a Paramedica
Délutáni szunyókálás – nemcsak gyerekeknek
A délutáni szieszta jól bevált szokás a mediterrán országokban: az ebédet követő időszakban elcsendesül a város, az emberek elvonulnak, pihennek. E szokás kialakulásában természetesen szerepe van ezen országok éghajlati viszonyainak, a déli hőségnek is. Nem véletlen, hogy elsősorban a nyári kánikula idején vágyunk mi is egy kis sziesztára.
Dr. Vida Zsuzsanna
A nyári hónapokban igen sokan kelnek útra valamilyen közlekedési eszközzel, hogy eljussanak nyaralásuk közeli vagy távoli helyszínére. Sokaknak maga az utazás is élmény, mások viszont alig várják, hogy túl legyenek rajta. Vajon miért?
Utazás gyerekkel
Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson, s idén felkészülten várják a nyári szabadság napjait. Ám vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel, nem árt tehát megfogadniuk néhány fontos tanácsot.
Dr. Polgár Marianne
A nyári időszakban nyaralás, kirándulás közben, több időt töltünk a természetben, emiatt fokozottan ügyelnünk kell a csípések elkerülésére, megelőzésére. Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy medúza. Figyeljünk a gyermekekre, mivel ők – megfelelő ismeretek hiányában – fokozott veszélynek vannak kitéve!
Dr. Pálffy Márta
A nyári strandolások, fürdőzések kapcsán, rendkívül sok nő tapasztal ún. felfázásos tüneteket. Ezekért valójában a hólyagba bejutott kórokozók felelősek, melyek jórészt a vizekben élnek. Mit tehetünk a megelőzés, illetve a gyors gyógyulás érdekében?
Dr. Szűcs László
Alig kezdődött el a nyár, még csak néhányan vannak túl az első leégésen, szemünket azonban már hónapok óta ostromolja az egyre erősödő UV-sugárzás. A napégés kezelésére kitűnő szerek állnak rendelkezésünkre, ám szemünk károsodását leginkább csak megelőzni tudjuk, visszafordítani sokkal kevésbé.
Dr. Tóth Eszter
Kozmetológia
Sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért a nyári időszakban is, különösen fontos ez akkor, ha bőrproblémáink vannak. Íme, néhány egyszerű tipp, melynek segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk!
Peterman Krisztina
A Holt-tenger partját a bőrbetegek, főként a pikkelysömörös betegek Mekkájaként is emlegetik. A valóság azonban az, hogy itt sem önmagában a tengervíz magas sótartalma felel a tünetek enyhüléséért. A tévhitek eloszlatásához érdemes áttekintenünk milyen tényezők járulnak hozzá a javuláshoz.
Dr. Garaczi Edina
Itt a nyár! Sokkal több és erősebb a napsütés, de bőven van részünk szélben és esőben is, így éppen e változékonyság elviselésére érdemes felkészíteni arcbőrünket, különösen, ha esetleg aknékkal is küzdünk.
Peterman Krisztina
A magyar felnőtt lakosság kb. 30-40%-a hordozza a herpesz vírus valamely fajtáját. Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal, többféle okból is aktiválódhat.
Kardiológia
A nyaralás nemcsak a láblógatás, hanem az utazás és az ezzel járó stressz időszaka is. Emiatt – magas vérnyomás esetén – különösen érdemes felkészülnünk ezekre az időszakokra.
Dr. Kapocsi Judit Ph.D. Med. habil.
Az előttünk álló meleg, nyári hónapok, a kánikula nemcsak az időseket, de a szív-érrendszeri problémával küzdőket is megterheli. Fontos tudnunk, hogy a szívproblémákra nem csak a jól ismert akut tünetek – erős mellkasi vagy a bal karba sugárzó fájdalom – hívhatják fel a figyelmet. Tekintsük ugyanilyen fontosnak az alábbi 5, kevésbé ismert jelet!
Dr. Sztancsik Ilona
A szívelégtelenség egy olyan állapot, amely egyre súlyosabbá válhat – különösen kezelés nélkül. Gondosan felépített életmód-programmal és megfelelő terápiával azonban az életkilátások jelentősen javíthatók.
Dr. Vaskó Péter
Anti-Aging
A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a mozgáshiány majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint az elhízás. Aki tehát sport helyett a fotelben ül, nemcsak egészségét, de életét is veszélyezteti!
Lóránth Kata
A változó kort a legtöbb nő nehezen viseli. Ennek oka egyrészt a tudat, hogy végérvényesen maga mögött hagyta a fiatalságot és termékenységet, másrészt az életét megnehezítő kellemetlen tünetek sorozata. Sokan hormonpótlást kérnek, ami valóban enyhíti a tüneteket, ám hosszabb távon számolni kell a mellékhatásokkal is.
Prof. Dr. Blaskó György
Október–novemberi magazinunkban „Az ösztrogéndominancia veszélyei korosodó férfiaknál” című cikkünkben részletesen írtunk arról, miért olyan fontos az ösztrogén és a tesztoszteron hormonok kényes egyensúlyának megőrzése, illetve helyreállítása. E cikk folytatásában most a túl magas ösztrogén- és a túl alacsony tesztroszteronszint természetes módon való korrekciós lehetőségeiről írunk, melyeket megfelelő orvosi ellenőrzés mellett érdemes alkalmazni.
Szendi Gábor
Dietetika
Szegény, akkor te semmit nem ehetsz!
A diagnózis utáni első sokkhatást követi a másik, amikor az ételallergiás ember találkozik a környezete, a család, a barátok és kollégák reakcióival. Az érintett addigra már alaposan körbejárja a témát, s nem érti, hogy a többiek hogyan lehetnek ennyire tájékozatlanok vagy akár tapintatlanok a diétáját illetően.
Sasvári-Szekeres Anita
Nem könnyű a háziasszony dolga, ha valamelyik családtagról kiderül, hogy gluténérzékeny. Emiatt az egész családot nem tilthatjuk el a gluténtartalmú ételektől, viszont az érintettnek élethosszig gluténmentes étkezést kell tartania. Érdemes átgondolnunk, milyen plusz feladatokat jelent ez esetben a bevásárlás, a főzés, a konyhai eszközök használata és az alapanyagok megfelelő tárolása.
Varga Dóra
A tejet a mai napig úgy ajánlják, mint az egészség forrását, pedig egészségügyi hatásaival kapcsolatban mindig is komoly aggályok merültek fel. A csecsemőkort követően csak az ember iszik tejet, ráadásul egy másik emlős tejét. Ezzel mesterségesen beavatkozik a GH/IGF/inzulin rendszer működésébe, ami hozzájárulhat a legtöbb civilizációs betegség kialakulásához.
Fókuszban
Számos felmérés szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai és biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének kulcsa az egészségtudatos életmód. Táplálkozásunkban a tudatosság már nemcsak trendi, hanem trenddé kezd válni: a magyarok mintegy fele követ valamilyen diétát, vagy törekszik arra, hogy változtasson étkezési szokásain. Minden évben kiemelnek néhány élelmiszert – „szuperételt” – vagy divatdiétát, amitől fogyást vagy erőtől kicsattanó egészségi állapotot várnak.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
A túlsúly bizonyítottan az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma. A magyar lakosság 60%-át, vagyis tíz emberből hatot közvetlenül érint. Az elhízás következménye olyan betegségek kialakulása, mint az érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, az érelzáródások vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Statisztikai adatok szerint a dohányzást követően ez a 2. legnagyobb rizikófaktora a civilizációs betegségeknek. Bár az elhízás hátterében lehetnek betegségek, genetikai tényezők, pszichés tényezők, mégis a túlsúly leggyakoribb okozója a helytelen életmód.
Szabó László
A manapság divatos és a már letűnt számtalan diétás irányzat, melyek egymást cáfolják, kritizálják, s merőben más, gyakran igen szélsőséges javallatokban látják a tökéletes egészség zálogát, egyetlen egy dologban egészen biztosan egyetértenek. Vajon melyik táplálék az, melyet szinte kivétel nélkül minden irányzat kiemelten kezel és ajánl?
Az újabb dietetikai ajánlások szerint a magas fehérjetartalmú fogyókúrák jóval hatékonyabbnak tűnnek, mint néhány más módszer. Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy több protein fogyasztásával akár 43%-kal több zsírt veszíthetünk súlyunkból.
Farkasdi Edina
Diabetológia
Az elhízás étrendi kezelése 1.
2018-ban május 19. volt az Európai Elhízás Elleni Nap, melynek célja az elhízással és annak következtében kialakuló betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése. Az ún. „GLOBESITY” világméretű probléma: az Egészségügyi Világszervezet 2016-os adatai alapján: a súlyfelesleggel élők száma 1975 és 2016 között 3-szorosára nőtt, meghaladta az 1,9 milliárd főt. A „világrangsorban” az Amerikai Egyesült Államok, majd Mexikó és Új-Zéland után hazánk a 4. helyen áll.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
A cukorbetegség és előállapotai, illetve a szénhidrát-anyagcsere más zavarai, például az inzulinrezisztencia sem kezelhető eredményesen az előírt étrend betartása nélkül. De miért is van szükség különleges táplálkozási elvekre, a szénhidrátbevitel korlátozására?
Onkológia
Chicagoban, az American Association for Cancer Research éves gyűlésén a fizikai aktivitás és a rákbetegek halálozási kockázata közti összefüggést vizsgáló kutatás eredményeit ismertették. Bebizonyosodott: a testmozgás a daganatos betegségek kezelése során is jelentősen növeli a túlélés esélyeit.
Dr. Babai László
Mozgásterápia
A sportsérülés és a sportártalom igen eltérő fogalmak, s a megelőzés és kezelés során is gyakran más feladatot jelentenek. Tekintsük át röviden, mi mindenre kell gondolnunk a megelőzés és kezelés során, hogy mielőbbi állapotjavulást érhessünk el!
Dr. Páll Zoltán
Az ízületi problémák javításához és épségük megőrzéséhez négy természetes anyagra van szükség: kollagénre, proteoglikánokra, hialuronsavra és MSM-re. Az első három építi és védi az ízületeket, míg a negyediknek gyulladásgátló hatása van.
Dr. Tihanyi István
Hogyan működünk?
A 21. század az empátia kora?
Sokat hallunk róla, de mi is valójában az empátia? Kutatások szerint: egy szokás, mely által növelhetjük életminőségünket. Készség, hogy „járni tudunk más cipőjében”, hogy megértjük más érzéseit, nézőpontját, és ezt felhasználjuk cselekedeteink során. Ez különbözteti meg a kedvességtől és a sajnálattól.
Nyári Extra
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Nyári Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely a meleg, nyári időszakban, utazások, nyaralások során hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!