Aknék:
vajon árt vagy használ a napozás?

Itt a nyár! Sokkal több és erősebb a napsütés, de bőven van részünk szélben és esőben is, így éppen e változékonyság elviselésére érdemes felkészíteni arcbőrünket, különösen, ha esetleg aknékkal is küzdünk.

Amennyiben előrelátók vagyunk, még a nyaralás előtt felkészítjük bőrünket, arcbőrüket a szokásosnál több napsütésre. A tiszta, felkészített arcbőr ugyanis jobban viseli a napsugarakat, de az időjárás viszontagságait is.

Erősen mitesszeres, pattanásos bőr esetében ugyanis előfordulhat, hogy az aknék a nap hatására begyulladnak, illetve úgymond „besülnek”. Az így keletkezett hegek pedig akár tartós nyomokat is hagyhatnak maguk után. Vagyis, ha valaki szép, egyenletes arcszínre vágyik, érdemes idejében ellátogatni a kozmetikushoz.

Enyhébb panaszok esetén akár jót is tehet a napfény a pattanásos bőrnek, de sokszor ez közel sem elegendő a gyógyuláshoz. K itágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés esetében a napozás mellett még inkább azt megelőzően, megfelelő kozmetikai kezelésre is szükség van. A gyulladt, pattanásos bőr tisztítása, a mitesszerek eltávolítása egy olyan kezdő lépés, mely lehetővé teszi, hogy ezt követően a felpuhított bőrön, a kitáguló pórusokon keresztül megtisztíthassuk a gyulladt, aknés területeket. Ha ez megtörtént, választhatunk az egyes célzott kezelések közül.

Jó eredmények érhetők el ózonkezeléssel, amely baktériumölő és mély fertőtlenítő hatása miatt kiválóan alkalmas a pattanásos, tág pórusú vagy seborrhoeás bőr kezelésére. Beválhat az aknelámpás kezelés is, amelynek fénysugarai kék és piros színűek. Mindkét fény hullámhossza az UV-fény tartományán kívül esik, így a bőrkárosodás veszélye nélkül, biztonsággal alkalmazható. Az aknelámpának is több változata létezik; vizsgálatok alapján a legjobb hatás eléréséhez fontos, hogy a lámpa működése közben mindkét fénytípus érje az arcot, vagy a kezelni kívánt testrészt. A hatás ugyanis csak így lehet teljes: a piros a gyulladást csökkenti, az új sejtek növekedését serkenti, a kék pedig a baktériumok elpusztításáért felel.

Komolyabb panaszok esetén jótékony hatású lehet egy mélyhámlasztás, melyet azonban inkább a nyár előtti vagy utáni időszakra érdemes időzíteni.

A mélyhámlasztásról sokan a bőr fiatalítására gondolnak, és ez az eljárás valóban remek eredményeket ígér a korai ráncképződésre hajlamos, élettelen, idősödő bőr esetében. Ugyanakkor a kezelés beválik a tág pórusú, seborrhoeás bőr korrekciójára, a fakó, sápadt, rossz keringésű bőr élénkítésére és akár a pattanásos, aknés hegek, májfoltok, szeplők eltüntetésére is.

A mélyhámlasztás történhet kémiai, szintetikus hámlasztó hatóanyagokkal vagy gyógynövények segítségével is. A kezelés során a hatóanyagok vagy a kíméletes, apró formátumban lévő gyógynövénykeverék bőrbe masszírozásának hatására a régi bőrréteg néhány nap alatt egyenletesen leválik. Ebben az időszakban az arctisztításhoz speciális készítményeket kell használni, amelyek kedvezően befolyásolják a zajló folyamatot.

Mivel mind a szintetikus anyagokkal, mind a gyógynövényekkel végzett mélyhámlasztás egy korpázó és lemezes hámlást előidéző beavatkozás, fontos, hogy a kezelések alatti időszakban lehetőleg ne érje fényterhelés a bőrt, ezért jó, ha ilyenkor keveset tartózkodunk a szabadban.

Enyhébb panaszok esetén erre természetesen nincs szükség, és a megfelelő tisztítás, kezelés után nyugodtan átadhatjuk magunkat a mértékletes napozásnak, mely bőrünket szebbé, egyenletesebbé és egészséges „nyári színűvé” varázsolja.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus
dermatica.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk